12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum s-au schimbat vacanţele: muncă, în loc de distracţie

Cum s-au schimbat vacanţele: muncă, în loc de distracţie

Dacă altădată lunile vacanţei de vară erau folosite de studenţii clujeni pentru distracţie, la mare sau la munte, acum tot mai mulţi tineri se îndreaptă către stagii de practică sau internship-uri în companii private. Avantajele sunt substanţiale de ambele părţi.

Interesul studenților este stimulat deoarece tot mai adesea stagiile de practică le pot aduce beneficii serioase. Companiile clujene, mai ales cele din zona IT, din cea a producției industriale și din cea a outsourcingului de servicii, plătesc aceste stagii de practică; sumele încep de la 500 de lei și pot urca până la 1.800 de lei. Există și posibilitatea unor stagii de practică în străinătate.

Un bun exemplu este oferit de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care organizează stagii de practică în ferme din Germania. Studenții clujeni muncesc cot la cot cu fermierii germani, iar la finalul stagiului de practică au posibilitatea de a se întoarce în țară cu câteva mii de euro. Aceste sume sunt asociate adesea cu sesiuni de instruire practică, în completarea cunoștințelor teoretice deprinse de studenți în sălile de curs. De asemenea, la finalul stagiilor de practică, mulți dintre studenți, mai ales cei din domeniul IT, primesc oferte de angajare, fie cu normă întreagă, fie cu jumătate de normă. Pentru companii, aceste stagii plătite de practică oferă avantaje multiple. Pe de o parte, studenții îi suplinesc pe unii dintre angajații plecați în vacanță, iar pe de altă parte, managerii companiilor au ocazia să cunoască potențialul studenţilor și să-și recruteze viitorii angajați din rândul acestora.

Burse private și stagii de practică

Metoda cel mai des întâlnită este a oferirii unor burse private, al căror cuantum variază, în general, între 300 de lei și 1.200 de lei pe lună. În schimbul acestor bani, studenții trebuie să presteze un anumit număr de ore de practică în cadrul companiilor și la finalul facultății trebuie să se angajeze, pentru o anumită perioadă minimă, în cadrul companiei care a oferit bursa. Unele companii, precum Evalueserve, din domeniul serviciilor financiare, oferă un număr relativ mic de locuri de practică. Patru studenți ai Facultății de Busi­ness au fost selectați pentru un stagiu de 15 săptămâni, la finalul căruia doi studenți au fost angajați. Alte companii, precum Endava sau AROBS, oferă zeci de locuri de practică.

Unele dintre companii încep să ofere astfel de programe de practică și liceenilor. Fortech este un exemplu în acest sens. Reprezentanții companiei au organizat cursuri de vară în domeniul IT pentru elevii Liceului Avram Iancu. “Activităţile desfăşurate aici au completat în mod fericit instruirea şi educaţia primite la şcoală. Copiii au lucrat într-un mediu social competent şi prietenos, colectivul companiei comportându-se cu ei ca şi cum ar fi fost colegii lor. M-au impresionat rigoarea şi profesionalismul colectivului de profesori şi mentori, atitudinea extrem de pozitivă faţă de «cei mici» şi modul natural în care aceştia au fost integraţi în colectiv”, a afirmat prof. dr. Vasile Chiș, tatăl unuia dintre elevii participanți la program.

“Educația e singura cale prin care România poate să-și protejeze viitorul. Ca firmă românească 100%, considerăm că investiția în noile generații este o obligație pe care trebuie să ne-o asumăm. IT-ul este o direcție strategică pentru România și una care poate oferi tinerilor noștri satisfacții din toate punctele de vedere. Un astfel de program care să potențeze efortul academic reprezintă o inițiativă necesară. Investiţia în noile generaţii e singura modalitate prin care se poate asigura sustenabilitatea sectorului de software din România în următorii 10-20 de ani”, a declarat Călin Văduva, CEO Fortech, inițiator al programului. Un alt model de bune practici este reprezentat de Pitech+Plus, companie condusă de președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, Bogdan Herea. Această companie a dezvoltat o școală vocațională de IT, în parteneriat cu Școala 42 din Paris. Studenții unor facultăți precum Fizica sau Chimia ori cei care, pur și simplu, au abilitățile necesare pot să dobândească o calificare în IT dacă urmează cursurile Academy+Plus. Cursurile sunt gratuite, calitatea educației este excelentă, iar concurența este uriașă. 1.500 de tineri au candidat pentru cele 330 de locuri oferite.

De asemenea, studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor au primit oferte din partea unui gigant în domeniul auditului și consultanței, Deloitte. În birourile din Cluj, Timișoara și București, această companie a pus la dispoziția tinerilor peste 80 de posturi de Audit Assistant sau Junior Tax Consultant. ”Cariera în cadrul Deloitte nu presupune o muncă de rutină. Ea presupune un proces de calificare și certificare continuă. Vă veți bucura de recunoaștere și de promovare și veți beneficia de un câștig important de experiență, precum și de un pachet salarial atractiv”, le-a spus studenților clujeni Adriana Lobdă, partener Audit Deloitte, coordonator al biroului regional Cluj-Napoca.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă