19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum s-au evaporat 25 miliarde lei din bugetul statului

Cum s-au evaporat 25 miliarde lei din bugetul statului

Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea are de recuperat de pe urma afacerilor derulate de fostul inspector guvernamental Fanel Pavalache aproape 25 miliarde de lei. La vanza-rea unei firme aflate in lichidare judiciara, firma Iancina a lui Pavalache a intarziat, in mod voit, facturarea tranzactiei si, astfel, firma Ferco a beneficiat de rambur-sare de TVA.

Controlorii Curtii de Conturi au descoperit ilegalitatea in anul 2004 si au cerut celor trei inspectori fiscali care au rambursat ilegal aceasta suma si directiei tulcene sa recupereze banii. Desi au trecut aproape trei ani de la descoperirea acestei ilegalitati de proportii, suma nu s-a intors in bugetul statului.

Fiscul isi anuleaza ilegalitatea printr-un fals grosolan

Actul de rambursare a fost incheiat in februarie 2002, dar a fost descoperit si declarat ilegal in octombrie 2003, iar procurorul a pus pe rol dosarul abia in februarie 2004. Dupa un an de procese, Tribunalul Tulcea stabileste vinovatia inspectorilor fiscali Mitroi Stefan, Mocanu Dan si Laris Vasilica si ii obliga in solidar cu DGFP Tulcea la plata zecilor de miliarde rambursate ilegal firmei Ferco. Speriata de perspectiva punerii in aplicare a sentintei civile 1124/2004, conducerea fiscului ia o hotarare surprinzatoare. Se constituie o noua echipa de control fiscal pentru firma Ferco Logistic SRL, societate care a beneficiat de aceste rambursari. Conform Raportului de inspectie fiscala nr. 21121/2005, intocmit de Ionescu Raluca si Sahanschi Anghelina si aprobat de directorul Elena Chichi, se constata ca firma amintita nu putea beneficia de rambursarea celor 25 de miliarde de lei si se cere recuperarea sumei amintite de la SC Ferco. Numai ca cei doi inspectori fiscali nu aveau ce sa mai controleze la SC Ferco Logistic, pentru simplul motiv ca aceasta societate fusese dizolvata inca de la finele anului 2003, iar DGFP Tulcea a fost notificata in acest sens.

Pisica moarta, aruncata in curtea AFT

Cu toate acestea, in raportul de inspectie fiscala se face precizarea ca firma a fost controlata de cei doi inspectori fiscali in perioada 26-31 ianuarie 2005 si ca, dupa verificarea documentelor s-a constatat ilegalitatea. Printr-o adresa ce poarta ace-lasi numar ca si actul de control din data de 3 februarie 2005, directorul adjunct al DGFP Tulcea Elena Chi-chi solicita Administratiei Financiare Tulcea sa inregistreze in plata suma respectiva in contul firmei Ferco Logistic SRL, firma care disparuse in urma cu doi ani. Pe parcursul ultimului an, intre functio-narii de la Administratia Financiara si cei de la DGFP Tulcea se poarta o corespondenta precum intamplarile din opera lui Caragiale. Cu ajutorul actului de control in baza caruia fiscul nu poate sa recupereze cele 25 miliarde de lei, Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea a pacalit Curtea de Apel Constanta, care a emis Decizia civila nr. 43/2005. In aceasta decizie se precizeaza ca, intrucat prejudiciul produs din cauza rambursarii catre Ferco Logistic a fost recuperat, actul de control al Curtii de Conturi nr. 165 ramane fara obiect.

Prinde orbul, scoate-i ochii

Marieta Cretu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea, care detine aceasta functie de cateva luni, pare a fi depasita de situatie. Ea ne-a declarat ca inspec-torii de la Administratia Financiara incearca sa se indrepte impotriva celor care au beneficiat de banii rambursati. Este vorba de niste persoane de origine araba care nu au mai fost vazute prin Tulcea de multa vreme. Curios este faptul ca sefii fiscului se multumesc sa comunice intre ei prin adrese, in loc sa sesizeze Politia si Parchetul pentru a descalci itele acestei afaceri de proportii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă