21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a transformat lupta anticorupţie într-o farsă

Cum s-a transformat lupta anticorupţie într-o farsă

Cel mai perfect flagrant caz de şantaj şi luare de mită înregistrat la Galaţi, în care SRI a înregistrat convorbirile telefonice, iar procurorii au filmat momentul încasării şpăgii, s-a încheiat cu scoaterea de sub urmărire penală din motive umanitare. Pe 13.11.2006, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi anunţau un flagrant de luare de mită din Portul Galaţi. Vasile Cosma, administratorul SC Cosma – Grupul de Scafandri Grei şi Autonomi SNC Galaţi, depusese o plângere în care denunţa faptul că Georgel Neculai, căpitan la Căpitănia Portului Galaţi, i-a cerut şpagă, de mai multe ori, pentru a-l exonera de plata către Autoritatea Navală Română a unei taxe de 5% din valoarea lucrărilor portuare.

SRI Galaţi a înregistrat convorbirile telefonice dintre cei doi, iar procurorii au organizat flagrantul. Au marcat cu praf specific 18 dintre cele 20 de bancnote de 1 milion, l-au echipat pe scafandrul Cosma cu microfoane şi cameră ascunsă. Şpaga a fost dată luni, 13.11.2006, la ora 16.20, în parcarea de la Căpitănia Portului Galaţi. Flagranul le-a ieşit perfect procurorilor. Căpitanul a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi, în dosarul 7305/233/2006, procurorii au cerut instanţei arestarea preventivă a căpitanului, pentru 29 de zile. Instanţa a respins cererea şi, după 24 de ore, inculpatul a fost pus în libertate. Procurorii au înaintat instanţei o nouă cerere, iar pe aceasta instanţa a admis-o. Numai că acum acuzatul nu mai putea fi arestat. Imediat ce a ieşit pe uşa Palatului de Justiţie, Georgel Neculai s-a internat în spital, cu diagnosticele criză de colică biliară, suspiciune de preinfarct şi tensiune arterială 17 cu 5.

Amendat cu jumătate din şpagă

Procurorii l-au acuzat pe Georgel Neculai de comiterea infracţiunii de şantaj, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Cercetările în dosarul 8157/P/2006 au trenat însă. După un an şi jumătate, pe 26.05.2008, cel care era la vremea aceea prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorul Roşca Costache Caloinescu, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a căpitanului Georgel Neculai. Textul „ordonanţei de scoatere de sub urmărirea penală şi aplicare a unei sancţiuni cu caracter administrativ” e inedit prin argumentele care au stat la baza „pedepsirii” lui Georgel Neculai numai cu o amendă de 1.000 de lei, adică jumătate din şpagă. Practic, procurorul Roşca C. Caloinescu a clasat dosarul mitei de la Căpitănie din sentimente umanitare. „Inculpatul are studii superioare, este căpitan al Portului Galaţi, este căsătorit şi are un copil minor. Urmările faptei sale sunt de o gravitate minimă nefiind produs niciun prejudiciu material părţii vătămate. Fapta, prin împrejurările concrete în care a fost comisă, a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege”, se spune în ordonanţa prim-procurorului Caloinescu. Căpitanul a fost totuşi obligat la plata cheltuielilor de urmărire, în valoare de 100 lei. Atât a costat flagrantul. „Banii pentru flagrant i-am pus eu din buzunar şi mi-au trebuit vreo două luni ca să îi iau înapoi. Până la urmă i-am recuperat, dar eu mai rămăsesem «agăţat» la el cu alte 20 de milioane, pe care le dădusem înainte”. În prezent, firma de scafandrerie a lui Cosma este din nou “la mâna” căpitanului Neculai.

În ianuarie 2005, fusese înregistrat alt caz de arestare fulminant de luare de mită.

Au fost arestate la cererea procurorilor DNA Marghioliţa Ciupitu, mama ginerelui fostului baron PSD Ilie Plătică Vidovici, şi Didina Iordache, menajera familiei lui Camel Gogoncea, consilier municipal PSD. În dosar era implicat şi Ciprian Dediu (PSD), directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM). Conform rechizitoriului DNA, Marghioliţa Ciupitu, laborantă la Grupul Şcolar “Gh. Asachi” Galaţi, a racolat 11 amatori de funcţii de inspector la APM, a încasat de la ei 120 milioane lei vechi şi 3.500 de euro şi i-a plasat Didinei Iordache, care se ocupa de “angajări”. După arestarea fulminantă, au fost puse în libertate. Prin sentinţa 342/2005 a Tribunalului Galaţi, rămasă definitivă în baza deciziei 1505/08.03.2006 a ICCJ, Marghioliţa Ciupitu şi Didina Iordache au fost condamnate la câte 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Multă vâlvă a făcut şi cazul lui Barbu Leibovici, director la şcoala de asistente medicale “Carol Davila”. Leibovici a fost cercetat pentru că pretindea ca fiecare promoţie de absolvente să îi cumpere mobile sau electrocasnice. A scăpat şi el basma curată, este în continuare director şi, mai nou, se ocupă de relaţii internaţionale cu şcoli similare din Germania, Danemarca sau Norvegia. Absolvenţii acelor şcoli vin să viziteze Delta sau Nordul Moldovei, însoţiţi de absolventele de la “Carol Davila”.

Cele mai citite

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă