18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a petrecut accidentul feroviar din Gledin

Cum s-a petrecut accidentul feroviar din Gledin

Unul dintre cele mai grave accidente feroviare din istoria judeţului Bistriţa-Năsăud s-a produs ieri. Două persoane au fost grav rănite, iar alte 14 au fost rănite uşor. Accidentul s-a produs la intrarea într-un tunel care are o lungime de aproape un kilometru, în contextul în care drezina circula cu o viteză mai mare decât trenul de marfă şi l-a izbit pe acesta din urmă.

Primarul comunei Monor, Ioan Cira, a declarat, pentru site-ul www.timponline.ro, că accidentul s-a petrecut la intrarea în tunelul dintre Râpa de Jos şi Monor – Gledin care are 930 de metri. Persoanele aflate în drezină erau electricieni care lucrau la calea ferată. Pentru preluarea răniţilor a fost chemat un elicopter SMURD, care i-a transportat pe unii dintre răniţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a precizat că pentru acest accident au fost mobilizate toate echipajele ISU, SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi că a fost solicitat sprijin şi din partea ISU Mureş. Zona respectivă este una accidentată, în care accesul este dificil, iar autospecialele nu putut ajunge acolo, astfel că echipele de intervenţie au fost nevoie să meargă pe jos aproape un kilometru până la locul în care s-a petrecut accidentul.

”Din cauza amplorii evenimentului şi a numărului mare de victime, a fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie stabilit pentru judeţul Bistriţa – Năsăud. În cel mai scurt timp, la locul indicat, s-au deplasat două echipaje de descarcerare, două echipaje de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), un echipaj de prim ajutor SMURD (EPA) şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, împreună cu 6 ambulanţe aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, un echipaj al jandarmilor bistriţeni care a asigurat zona şi 7 echipaje de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud şi Poliţia Transporturi Feroviare. Salvatorii bistriţeni au fost sprijiniţi de către forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş care au intervenit cu două autospeciale de transport persoane victime multiple (ATPVM), un echipaj de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), două echipaje prim-ajutor SMURD (EPA), două autospeciale de descarcerare, o autospecială suport logistic şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC) şi un echipaj tip C aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş”, informează ISU Bistriţa-Năsăud, citat de timponline.ro.

Primarul comunei Monor, Ioan Cira, a declarat că accidentul s-a petrecut într-o curbă. “Trenul de marfă nu putea urca dealul fiindcă are multe vagoane, se oprise. Între timp, au dat drumul şi gară şi drezinei care a pornit pe calea ferată în spatele trenului, crezând că acesta s-a distanţat. Fiind curbă, cei din drezină nu au văzut trenul care aproape că stătea pe loc neputând urca dealul, şi l-au lovit din spate. E o curbă fără vizibilitate. Aşa s-a întâmplat accidentul”, a spus Ioan Cira. “Trenul de marfă şi-a continuat drumul, dar drezina a sărit de pe şine, iar calea ferată a fost blocată vreme de mai multe ore. E o drezină mare”, a spus primarul Cira.

TRIERE

Unde au ajuns răniţii

„În urma triajului, s-a hotărât trimiterea către Unitatea de Primire Urgenţă Bistriţa a unui număr de 8 victime, toate prezentând leziuni care nu le pot pune viaţa în pericol, celelalte 8 victime, dintre care una în stare gravă, fiind transportate la Unităţile de Primire Urgenţe din municipiul Târgu-Mureş”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU, Marius Rus. Şeful SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat pentru Mediafax că bărbatul în stare mai gravă a suferit un traumatism cranio-facial şi este posibil să aibă o leziune intracraniană, în timp ce celelalte şapte persoane trimise în Mureş au leziuni care necesită asistenţă medicală imediată, dar viaţa lor nu este pusă în pericol.

Cele mai citite

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă