11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum refacem glafurile uşilor vechi

Cum refacem glafurile uşilor vechi

Refacerea golurilor de uşă este o operaţie pe care o întâlnim în aproape toate renovările, fie ele din apartamente de bloc sau din case mai vechi sau mai noi.

Motivaţia este una simplă: de obicei, vechile uşi sunt eliminate, iar în locul lor sunt montate unele noi. În procesul de eliminare a uşilor, peretele pe care era fixat tocul suferă invariabil stricăciuni. Acestea sunt de diferite grade, în funcţie de materialul din care este construit peretele, de modul de fixare, dar şi de grija cu care meşterii lucrează. Indiferent de structura peretelui însă, încadratura în care urmează să fie montată uşa trebuie refăcută la dimensiunile necesare.

Astfel ajungem la a doua motivaţie. Aceasta constă în faptul că noile uşi trebuie să beneficieze de suprafeţe perfect plane pe care să fie montate. Numai aşa va fi garantat un aspect impecabil pentru liniile verticale şi orizontale pe care le va descrie noua uşă la îmbinarea ei cu peretele.

La toate acestea mai trebuie să adăugăm faptul că un gol de uşă renovat va facilita măsurătorile necesare achiziţionării noii uşi, lucru foarte important, mai ales în cazul uşilor fabricate pe comandă. Invers, în cazul în care uşile au fost deja achiziţionate sau alese, ancadramentul poate să fie reconstruit conform cu dimensiunile acestora.

Un alt avantaj care merită menţionat este faptul că montajul uşii este mult uşurat de suprafeţele plane, refăcute, ale golului.

În exemplul următor lucrările s-au desfăşurat într-un apartament de bloc, cu trei camere decomandate. Cum în hol se găseau nu mai puţin de 7 uşi, proprietarul a ţinut ca înlocuirea lor cu unele noi să fie impecabilă, pentru a asigura o imagine de excepţie zonei de la intrarea în locuinţă.

Etape de lucru:

1. Mai întâi este eliminat tocul uşii. După aceea, cu ajutorul unui ciocan, este înlăturat mortarul de pe suprafaţa glafurilor. În acest caz, operaţia s-a făcut cu mare atenţie din cauza fragilităţii pereţilor din cărămizi BCA.

2. Din fier-beton cu grosimea de 8 mm se confecţionează agrafe. Cu acestea se fixează, pe fiecare latură a golului de uşă, de o parte şi de cealaltă a acestuia, două scânduri care vor folosi drept cofraj.

3. După fixarea iniţială a cofrajului, se trece la verificarea acestuia. Cu ajutorul metrului şi al polobocului sunt stabilite atât grosimea viitorului glaf, cât şi planeitatea acestuia.

4. Odată stabiliţi aceşti parametri, se prepară mortarul şi începe umplerea cofrajului. Operaţia trebuie făcută cu grijă pentru ca cele două scânduri, relativ instabile, să nu fie mişcate.

5. Imediat după ce cofrajul a fost umplut cu mortar, puţin peste nivelul lui, se trece la îndepărtarea surplusului. A fost folosit un profil metalic cu care s-a nivelat suprafaţa dintre cele două scânduri.

6. După ce mortarul se întăreşte, cofrajul poate să fie înlăturat. La final, suprafaţa este finisată. În cazul de faţă ea a fost placată cu gresie, ceea ce a făcut inutilă gletuirea.

7. La finalul lucrărilor au fost montate uşile. Acestea au fost fabricate pe comandă. Calitatea glafurilor a condus la o încadrare perfectă a ramelor din PVC în golurile de uşă.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă