4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialCum protejăm de îngheț rampa garajului

Cum protejăm de îngheț rampa garajului

Unele din cele mai eficiente întrebuințări ale sistemului de încălzire radiantă cu cabluri electrice sunt cele de la exterior. Acestea  sunt excelente soluții pentru protejarea de îngheț a teraselor neacoperite, a aleilor și rampelor de acces în garaje sau a trotuarelor și scărilor exterioare. De asemenea, sistemele radiante cu cabluri electrice pot fi montate pentru a proteja de îngheț burlanele, jgheaburile, conductele de alimentare sau de drenaj al apei, robineții etc. Stratul de gheață format în timpul iernii în aceste zone este greu de îndepărtat mecanic sau cu ajutorul unor substanțe pe bază de sodiu.

Instalat în pardoseala rampelor, a aleilor și trotuarelor, sistemul de încălzire prin cabluri alimentate electric va asigura topirea rapidă a gheții formate și va permite păstrarea acestor zone complet uscate, indiferent de anotimp.

Temperatura emisă de sistemul de cabluri poate fi reglată și menținută la un nivel constant, peste temperatura de îngheț. Pentru astfel de aplicații se instalează doar cabluri cu puteri între 175 și 375 W/mp. În plus, aceste sisteme pot fi echipate cu un senzor te temperatură și umiditate care este conectat la un aparat regulator montat în tabloul electric de comandă.

Sistemul de reglare (senzor + regulator) are rolul de a porni instalația de dezghețare cu cabluri electrice atunci când afară se atinge punctul de îngheț (temperatură scăzută și umiditate crescută) și de a opri instalația atunci când se depășește pericolul de îngheț. Pentru acest tip de aplicație se folosesc cabluri cu manta metalică de protecție, cu un conductor sau cu doi conductori. Mantaua metalică are dublu rol: protecție mecanică și punerea la masă a cablului.

Pentru a exemplifica una din aplicațiile sistemului radiant electric la exterior, am ales montajul lui pe rampa unui garaj aflat la subsolul unui imobil.

Etape de lucru:

1.Construirea parapeților

De o parte și de cealaltă a rampei garajului au fost construiți doi parapeți din beton armat cu scopul de a stabiliza solul. Aceștia au fost realizați sub forma unor nișe care, la final, vor funcționa ca ghivece de flori.

2. Realizarea bazei

Între subsolul casei și nivelul străzii exista o diferență de nivel de 1,2 m. În această zonă a fost realizată, prin excavare, o rampă pe care a fost turnat un strat din beton, cu grosimea de 25 cm.

3. Stratul termoizolant

Pe stratul din beton au fost montate plăci din polistiren extrudat cu grosimea de 3cm. Acestea au rolul de a împiedica difuzia căldurii spre fundația din beton și de a o direcționa spre suprafață.

4. Montajul cablurilor

Pe patul de polistiren a fost fixată o plasă de Buzău din fier-beton cu grosimea de 4mm. Peste aceasta au fost așezate cablurile electrice. Tehnica trebuie să fie una eficientă, care să acopere uniform toată zona. A fost realizat și sistemul de drenare a apei.

5. Acoperirea instalației

Peste sistemul electic a fost turnat un start de beton cu grosimea de 10 cm. Acesta trebuie sa aiba densitatea potrivita pentru a fi turnat într-un strat uniform pe panta rampei.

6. Turnarea asfaltului

Ultimul start a fost turnat din asfalt. Peste suprafața din beton a fost turnat un start subțire de smoală, pentru ca asfaltul să facă priză, după care a fost aplicat și compactat și acesta din urmă.

 

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă