21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum ne protejฤƒm de cฤƒpuศ™e ศ™i ศ›รขnศ›ari

Cum ne protejฤƒm de cฤƒpuศ™e ศ™i ศ›รขnศ›ari

Temperaturile ridicate ศ™i ploile favorizeazฤƒ apariลฃia ศ™i rฤƒspândirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om. În aceastฤƒ categorie sunt incluse, printre altele, cฤƒpuลŸele ศ™i ศ›ânศ›arii.

Este adevฤƒrat cฤƒ existฤƒ specii diferite de cฤƒpuศ™e ศ™i ศ›ânศ›ari, cฤƒ nu toate sunt periculoase pentru om, dar nu aflฤƒm acest lucru decât dupฤƒ. Aศ™a cฤƒ mai bine sฤƒ ศ™tim cum trebuie sฤƒ procedฤƒm în caz de înศ›epฤƒturi ศ™i sฤƒ luฤƒm mฤƒsurile necesare pentru a nu ajunge sฤƒ ne îmbolnฤƒvim. „În medie, în cazul muศ™cฤƒturilor de cฤƒpuศ™ฤƒ, aproximativ 20-30 de pacienศ›i se adreseazฤƒ sฤƒptฤƒmânal pentru profilaxie la Spitalul Clinic de Boli Infecศ›ioase ศ™i Tropicale Dr. Victor Babeศ™ din Capitalฤƒ“, a declarat dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecศ›ioase, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecศ›ioase ศ™i Tropicale „Dr. Victor Babeศ™“. La nivel mondial, dupฤƒ ศ›ânศ›ari, cฤƒpuศ™ele sunt insectele cel mai des responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni, spun specialiศ™tii.

Boli care pot fi transmise la om

Boala Lyme (borelioza), infecศ›ia produsฤƒ de virusul Zika ศ™i meningoencefalita acutฤƒ sunt doar câteva dintre bolile transmise la om de cฤƒtre cฤƒpuศ™e ศ™i tânศ›ari. În cazul primelor, deศ™i nu toate muศ™cฤƒturile pot provoca infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afecศ›iune gravฤƒ care afecteazฤƒ întregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestฤƒri pseudogripale, obosealฤƒ accentuatฤƒ, dureri de cap ศ™i articulare, tulburฤƒri de somn), boala Lyme (borelioza) nu este uศ™or de depistat ศ™i poate fi confundatฤƒ cu alte afecศ›iuni (fiind numitฤƒ din acest motiv „boala cu 1.000 de feลฃe“). Simptomul distinctiv este o patฤƒ de dimensiuni mari pe piele, în locul înศ›epฤƒturii de cฤƒpuศ™ฤƒ, un eritem migrator pe baza cฤƒruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii în primul stadiu al infecศ›iei. Datele Centrului Naศ›ional de Supraveghere ศ™i Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Institutul de Sฤƒnฤƒtate Publicฤƒ România, aratฤƒ cฤƒ în 2015, în România, au fost notificate 762 de cazuri suspecte de boalฤƒ Lyme, dintre care 320 confirmate, 34 probabile, 30 posibile ศ™i 378 infirmate.

ศ˜i speciile locale de ศ›ânศ›ari pot rฤƒspândi, la rândul lor, o serie de virusuri cum ar fi West Nile, virus responsabil de declanศ™area meningoencefalitei acute. Netratatฤƒ prompt ลŸi adecvat, aceasta poate provoca decesul. În 2015, au fost raportate 125 de suspiciuni de infectare cu virusul West Nile, dintre care 19 cazuri au fost confirmate ศ™i 13 au fost clasificate ca probabile, se mai aratฤƒ în datele CNSCBT. Potrivit aceluiaศ™i raport dat publicitฤƒศ›ii, un singur deces provocat de virusul West Nile a fost înregistrat în cursul anului trecut.

În ceea ce priveศ™te virusul Zika, acesta are ca vector de transmitere ศ›ânศ›arul din specia Aedes Albopictus sau ศ›ânศ›arul-tigru. „Deศ™i ศ›ânศ›arul-tigru este prezent în România fiind adaptat mediului urban, virusul Zika nu se regฤƒseศ™te în acest moment în ศ›ara noastrฤƒ ca transmitere localฤƒ“, a declarat Dr. Simin-Aysel Florescu. Spre deosebire de alte specii, ศ›ânศ›arul-tigru înศ›eapฤƒ destul de agresiv în timpul zilei, însฤƒ nu existฤƒ deosebiri medicale semnificative faศ›ฤƒ de speciile autohtone de ศ›ânศ›ari din punct de vedere al aspectului înศ›epฤƒturii.

Primul ajutor în cazul înศ›epฤƒturilor

Cฤƒpuศ™e: în cazul în care depistฤƒm o cฤƒpuศ™ฤƒ pe corp, medicii recomandฤƒ scoaterea cât mai rapidฤƒ a insectei cu ajutorul unei pense, fฤƒrฤƒ a se aศ™tepta detaศ™area spontanฤƒ. Dacฤƒ nu poate scoate singur cฤƒpuศ™a, pacientul trebuie sฤƒ ajungฤƒ de urgenศ›ฤƒ la medicul de familie sau la camera de gardฤƒ a unui spital, pentru extragerea ei. Medicul infecศ›ionist este cel care stabileศ™te profilaxia. În prima etapฤƒ diagnosticul este clinic, prin observarea eritemului migrator (patฤƒ de mari dimensiuni). Testarea serologicฤƒ se face numai dupฤƒ minimum patru sฤƒptฤƒmâni de la muศ™cฤƒtura cฤƒpuศ™ei, din cauzฤƒ cฤƒ anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afecศ›iune care se manifestฤƒ la aproximativ o lunฤƒ dupฤƒ muศ™cฤƒtura infectantฤƒ.

ศšânศ›ari: Potrivit dr. Simin-Aysel Florescu, în cazul înศ›epฤƒturilor de ศ›ânศ›ari, nu existฤƒ efecte imediate vizibile care ar trebui sฤƒ ne trimitฤƒ la medic. Totodatฤƒ, înศ›epฤƒtura ศ›ânศ›arului-tigru nu prezintฤƒ deosebiri medicale semnificative din punct de vedere al aspectului înศ›epฤƒturii. Specialistul mai spune cฤƒ înศ›epฤƒturile de ศ›ânศ›ar ca atare nu implicฤƒ acordarea unui ajutor de urgenศ›ฤƒ, dar bolile care se pot declanศ™a dupฤƒ câteva sฤƒptฤƒmâni de incubaศ›ie, precum meningoencefalita cu virus West Nile, necesitฤƒ spitalizare în clinicile de boli infecศ›ioase. Medicii nu pot realiza o profilaxie a bolilor virale posibil transmise prin ศ›ânศ›ari.

Sfatul specialiศ™tilor

„Evitarea contactului cu cฤƒpuศ™ele presupune în primul rând evitarea spaศ›iilor deschise, cu vegetaศ›ie abundentฤƒ. Dacฤƒ totuศ™i expunerea în mediul exterior este necesarฤƒ, evitarea muศ™cฤƒturilor de cฤƒpuศ™ฤƒ se poate efectua prin câteva mijloace simple printre care: purtarea de haine de culoare deschisฤƒ cu mâneci lungi, pantaloni lungi, ศ™osete ศ™i încฤƒlศ›ฤƒminte închisฤƒ (nu sandale), ศ™i eventual utilizarea de produse care ศ›in cฤƒpuศ™ele la distanศ›ฤƒ dacฤƒ se preconizeazฤƒ o expunere majorฤƒ (expediศ›ii, pฤƒduri, etc.)“, a afirmat Dr. Simin-Aysel Florescu. Aceleaศ™i recomandฤƒri sunt valabile ศ™i pentru a ne proteja de înศ›epฤƒturile ศ›ânศ›arilor, la fel de activi în aceastฤƒ perioadฤƒ, dacฤƒ se estimeazฤƒ o expunere mare. „Utilizarea de produse insecticide (spray, pastile sau lichid cu aparate electrice, spirale outdoor) împotriva ศ›ânศ›arilor în încฤƒperi sau spaศ›ii deschise are, de asemenea, un rol major de prevenire a înศ›epฤƒturilor“, a mai declarat medicul. 

Efecte secundare

Insecticidele ca mijloc de protecศ›ie

În cazul folosirii insecticidelor, oamenii sunt îngrijoraศ›i în legฤƒturฤƒ cu efectele pe care le-ar putea avea ingredientele acestor produse asupra sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii lor ศ™i a membrilor familiei. “Pentru ca utilizatorii insecticidelor sฤƒ fie în siguranศ›ฤƒ din punct de vedere medical, utilizatorii trebuie sฤƒ evite inhalarea acestora sau contactul cu pielea sau mucoasele, mai ales în cazul copiilor, din cauza faptului cฤƒ insecticidele pot genera efecte toxice la contact direct“, precizeazฤƒ dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecศ›ioase. Existฤƒ mai multe insecticide specifice: Autan, Aroxol etc.

Specialiศ™tii Aroxol, de exemplu, ศ›in sฤƒ sublinieze cฤƒ „fiecare dintre produsele Aroxol este dezvoltat ศ™i testat cu atenศ›ie ศ™i responsabilitate în vederea eliminฤƒrii posibilelor efecte negative asupra oamenilor, în condiศ›iile folosirii corecte a produselor conform instrucศ›iunilor de utilizare ศ™i încurajeazฤƒ utilizatorii sฤƒ urmฤƒreascฤƒ cu atenศ›ie recomandฤƒrile de folosire care sunt explicate pe etichetele produselor Aroxol atât sub formฤƒ de text, cât ศ™i vizual prin pictograme uศ™or de urmฤƒrit.“

Printre insectele periculoase pe care insecticidele Aroxol le combat se numฤƒrฤƒ atât cฤƒpuศ™ele, cât ศ™i ศ›ânศ›arii. Împotriva ศ›ânศ›arilor existฤƒ aparatele electrice cu pastile sau rezervฤƒ lichidฤƒ pentru utilizarea în interiorul încฤƒperilor ศ™i spirale sau batoane pentru utilizarea în spaศ›iile deschise cum ar fi terase, grฤƒdini etc. Împotriva cฤƒpuศ™elor existฤƒ Aroxol Lichid Instant, folosit pentru eliminarea nu doar a cฤƒpuศ™elor, dar ศ™i a gândacilor, furnicilor, pฤƒianjenilor sau puricilor, care nu degajฤƒ gaz/vapori la pulverizare ศ™i nu are miros.

Cele mai citite

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ