14.5 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialCum ne alegem antivirusul?

Cum ne alegem antivirusul?

» Amenintarile informatice se inmultesc, iar nevoia pentru instalarea unei solutii antivirus se resimte din ce in ce mai mult in randurile utilizatorilor simpli. Caile de atac sunt cat se poate de diverse, dar si alegerea celei mai potrivite solutii de securitate este destul de dificila.

Sunt doua moduri prin care ne putem pricopsi cu cei mai rai virusi, care ne fac calculatoarele vulnerabile la atacurile rau intentionate.
Conectarea la Internet, indiferent ca se face de acasa sau prin utilizarea unei retele mobile, vine "la pachet" automat cu o astfel de posibilitate. Acum, chiar si cele mai populare site-uri de stiri, link-urile sponsorizate si mai ales site-urile de unde se pot instala gratuit antivirusi sunt clonate cu succes de catre hackeri, astfel incat o simpla vizita, fara sa mai vorbim de download, se poate lasa cu mari pagube. Orice malware poate sta la baza furtului unor date personale valoroase, mai ales a celor financiare, din computerul personal.
Dar si folosirea stick-urilor USB, CD-urilor sau DVD-urilor (pentru transportul sau salvarea documentelor si fisierelor audio si video) se pot dovedi a fi la fel de periculoase, chiar si in absenta unei legaturi la Internet. Aceste medii sunt deseori purtatoare de malware.

Vizitati site-urile oficiale de teste
Daca ati constientizat aceste pericole si ati luat decizia de a va proteja impotriva atacurilor informatice, pentru o alegere mai simpla a solutiei de securitate sunt cateva aspecte principale pe care trebuie sa le luati in calcul.
Unul dintre acestea este rata de detectie. O solutie de securitate trebuie sa aibe o rata de detectie ridicata, sa descopere toate amenintarile informatice in mod proactiv si sa le anihileze imediat ce acestea sunt reperate de software. De unde stim care este aceasta? Exista institutii internationale independente de testare si analiza, precum AV-Test.org (www.av-test.org) sau Virus Bulletin (www.virusbtn.com), care efectueaza teste pe produsele de securitate si dau public rezultatele acestora. Astfel, orice utilizator poate avea o imagine completa asupra suitelor de securitate disponibile pe piata.

Verificati modul de functionare a solutiei de securitate
Specialistii de la Bit Defender spun ca ar trebui apoi sa verificati modul in care functioneaza solutia de securitate. Unii producatori realizeaza solutii bazate pe semnaturi (amenintari informatice deja cunoscute care exista intr-o baza de date). Din acest motiv calculatoarele nu sunt protejate impotriva amenintarilor noi. Alti producatori folosesc asa-numita protectie "euristica", o modalitate ideala de a identifica noile amenintari, prin construirea unui mediu virtual, inclusiv o serie de dispozitive hardware virtuale care imita structura unui calculator real. In acest fel, se ofera o rata de detectie ridicata, fara a genera un numar mare de rezultate fals pozitive si fara a afecta viteza de lucru a calculatorului. Aceasta metoda, combinata cu o baza de semnaturi completa, poate oferi o foarte buna protectie.

Aplicatii flexibile
De asemenea, trebuie sa tineti cont pe ce anume intentionati sa instalati antivirusul. Daca este vorba despre un laptop sau orice alt terminal mobil, solutia aleasa trebuie sa aiba un mod de lucru in care sa nu solicite bateria. O astfel de functie poate detecta automat cand calculatorul ruleaza pe baterie, economisind astfel din energia si resursele consumate. Totodata, pentru a nu va trezi ca ati instalat un virus in computer, fara sa-l fi legat la Internet, ci doar prin utilizarea unui stick USB sau citirea unui CD sau DVD, solutia de securitate trebuie sa detecteze si sa blocheze cu usurinta orice incercare de atac.

Stergeti aplicatiile vechi
In fine, atentie mare si la software-urile care nu sunt la zi. Conform celor de la F-Secure, calculatoarele noastre contin adesea versiuni vechi de softuri, care nu au mai fost actualizate sau care nu mai sunt folosite. "O mare parte din softul de pe calculatoarele utilizatorilor obisnuiti a fost updatat sau i s-au aplicat patch-uri pentru a-l face sigur, a explicat Sean Sullivan, de la Laboratoarele F-Secure. Oamenii folosesc versiunile noi, insa, daca nu le sterg pe cele vechi sau pe cele nefolosite, pot fi vulnerabili in fata exploatarilor."
De aceea cel mai bun mod de a va pastra calculatorul in siguranta este sa va asigurati ca software-ul dvs. este updatat (actualizat) cu ultimele patch-uri. Multe aplicatii fac acest lucru automat, altele insa va cer acceptul, pe care nu ar trebui sa ezitati sa-l dati. Versiunile vechi sau programele neutilizate ar trebui inlaturate, pentru ca ele pot fi portitele prin care hackerii isi pot baga nasul in PC-ul dvs. Troienii sunt exemplu tipic pentru genul de programe care se folosesc de aceste vulnerabilitati. Acestia sunt aplicatii rau intentionate, care par sa faca un lucru cand de fapt fac cu totul altceva, oferind astfel hackerilor acces la PC-ul dvs.
De asemenea, functii precum firewall-ul, filtrul de spam, anti-phishing ar trebui sa fie activate pentru prevenirea oricaror scurgeri de informatii.

CLASAMENT

» Cei mai periculosi 10 virusi in Romania
1.    Trojan.Clicker.CM    11,41%
2.    Trojan.AutorunINF.Gen    10,14%
3.    Trojan.Wimad.Gen.1 (alias Conficker)      6,16%
4.    Win32.Worm.Downadup.Gen      4,15%
5.    Win32.Sality.OG      2,91%
6.    Exploit.SWF.Gen      2,49%
7.    Trojan.Autorun.AET      2,34%
8.    Trojan.JS.PYV      1,91%
9.    Exploit.PDF-JS.Gen      1,74%
10.    Worm.Autorun.VHG      1,64%
Altii: 55,13%

Vulnerabilitatea cel mai des folosita pentru a infecta calculatoarele este MS08-067 – vulnerabilitate de Windows care permite ca un program sa fie rulat de la distanta, fara voia utilizatorului, folosind un pachet RPC (remote procedure call) construit special.
Aceasta vulnerabilitate este modul principal de raspandire pentru Worm.Autorun.VHG, aflat pe locul 10, dar si pentru Win32.Worm.Downadup.Gen (alias Conficker), aflat pe locul 3.

Siguranta

» Masuri suplimentare

Specialistii Eset, creatorii NOD32, au pus si ei la punct un "plan de actiune" pentru utilizatorii care vor sa isi stie calculatorul in siguranta.   

» Actualizati-va browser-ul (asigurati-va ca aveti cea mai recenta versiune a navigatorului dvs. preferat de internet; autorii de malware cunosc punctele slabe si le folosesc pentru a "populariza" linii de cod daunatoare).

» Schimbati parolele frecvent (nu este un lucru agreabil dar este recomandat sa schimbati parolele la toate conturile pe care le aveti. Folositi parole diferite pentru fiecare cont si nu puneti drept parola nume sau date care tin de viata personala, ci mai degraba o parola compusa din litere si cifre).
» Profil de user in loc de administrator (pentru navigarea pe internet
in locuri publice ar fi bine sa va creati un profil de user sau guest in loc de a folosi profilul de administrator).

» Back-up (inainte de a iesi pe net cu laptopul sau desktopul, protejati-va imaginile, muzica, documentele si alte date importante printr-un simplu back-up. Scrieti CD-uri sau copiatile pe o memorie USB. Laptopurile pot fi furate, deteriorate sau compromise, asa ca merita cele cateva minute necesare back-up-ului).

» Nu deschideti fisierele atasate mesajelor care au un subiect suspect sau neasteptat. Daca  intentionati sa le deschideti, salvati-le mai intai pe hard disk si scanati-le cu un program antivirus actualizat.

Cele mai citite

Orice șut în cur e un pas spre Parlament

Domnul Marcel Ciolacu ne spune că în partidul dumnealui urmează să aibă loc o discuție despre o candidatură a lui Cristian Popescu Piedone...

Inundațiile au lăsat fără curent electric peste 25000 de gospodării din județul Galați

În urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, a anunţat sâmbătă...

Bursele europene închid pe plus după decizia BCE de a reduce dobânzile

Bursele europene au închis în creștere vineri, pe fondul analizei investitorilor asupra recentei decizii a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânzile și...
Ultima oră
Pe aceeași temă