22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCum lua mită un inspector de la Direcţia Sanitar Veterinară

Cum lua mită un inspector de la Direcţia Sanitar Veterinară

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa efectuează acte de urmărire penală faţă de Mihai Ourcea, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor în formă continuată.

De asemenea, a început urmărirea penală şi faţă de persoana juridică SC „Kiraelenys” SRL Constanţa (societate în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica, respectiv soţia primului menţionat), în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea continuată de luare de mită şi spălare a banilor în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 01.11.2013 – 08.01.2014, inculpatul, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar – Veterinare Zonale Constanţa a D.S.V.S.A. Constanţa, având ca atribuţie de serviciu, printre altele, certificarea respectării condiţiilor sanitar – veterinare de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman în Porturile Maritime Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea, a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea.

În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenţi maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăţi comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC „Kiraelenys” SRL Constanţa, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecţie la bordul navelor menţionate în conţinutul certificatelor veterinare.

Astfel, utilizând drept paravan firma înfiinţată de către membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său, în perioada de referinţă, inculpatul Pucerea Mihai a încasat de la cele patru societăţi comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 euro). Pentru a-şi  şterge urmele, a creat aparenţa încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma „Kiraelenys” SRL Constanţa în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate.

CONSECINŢE

A ajuns în arest

La data de 27 ianuarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului PUCEREA MIHAI pentru 24 de ore.  Ieri, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar faţă de SC „Kiraelenys” SRL Constanţa s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activităţi de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile.

PROFITABIL

Câştiga cu un singur angajat

Firma condusă de familia inculpatului a fost înfiinţată în anul 2008 şi are ca obiect de activitate ”activităţi generale de curăţenie a clădirilor”. În anul 2012 a avut o cifră de afaceri de 262.558 de lei şi un profit net de 28.418, toate acestea cu un singur angajat. În 2011 cifra de afaceri a fost de 190.572 de lei, iar profitul net de 3.078 de lei, tot cu un singur angajat. Cel mai mare profit, de 79.559 de lei, a fost înregistrat în anul 2009, când firma a raportat la Registrul Comerţului că nu avea niciun angajat.

 

Cele mai citite

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă