19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum l-a urmărit mita pe un procuror gălăţean

Cum l-a urmărit mita pe un procuror gălăţean

Un caz de corupţie din 2006, muşamalizat în 2008 de un procuror şi închis în 2010 de instanţe, a fost reluat în 2012 de DNA Galaţi şi astfel, la şase ani de la flagrant, protagonistul luării de mită, căpitanul de port Giorgel Neculai, a fost trimis în judecată.

 

În noiembrie 2006, scafandrul Vasile Cosma, administratorul SC Cos-ma – Grupul de Scafandri Grei şi Autonomi SNC Galaţi, a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, reclamând că Giorgel Neculai, căpitan la Căpitania Por-tului Galaţi, i-a cerut şpagă, câte 20 de milioane de lei vechi, de mai multe ori, pentru a-l exonera de plata către ANR a unei taxe de 5% din valoarea lucrărilor portuare. A fost organizat fla-grantul şi căpitanul Neculai a fost reţinut pentru 24 de ore. Apoi, procurorii au cerut instanţei arestarea preventivă a căpitanului, pentru 29 de zile. Instanţa a respins cererea şi inculpatul a fost pus în libertate. Procurorii au înaintat o nouă cerere de arestare preventivă, instanţa a admis-o, însă căpitanul nu mai putea fi arestat pentru că între timp se internase în spital, cu criză de colică biliară, suspiciune de preinfarct şi tensiune 17 cu 5.

Amendat cu jumătate din şpagă!

Căpitanul a fost cercetat în libertate pentru şantaj, conform art. 94 CP, riscând de la 6 luni la 5 ani de închisoare. În dosarul 8157/P/2006, cercetările au trenat şi pe 26.05.2008 cel care era prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca Caloinescu, a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a lui Neculai şi amendarea acestuia cu 1.000 de lei. Adică jumătate din şpagă! Procurorul Roşca a închis dosarul mitei de la Căpitănie pentru că Giorgel Neculai e căsătorit, are un copil minor şi a comis doar o faptă antisocială! „Astfel, inculpatul are studii superioare, este căpitan al Portului Galaţi, este căsătorit şi are un copil minor. Urmările faptei sale sunt de o gravitate minimă, nefiind produs nici un prejudiciu material părţii vătămate. (…) Dispun: scoaterea de sub urmărirea penală a numitului Neculai Giorgel; aplicarea unei sancţiuni administrative de 1.000 lei; obligarea la plata cheltuielilor de urmărire în valoare de 100 lei”, se spune în rezoluţie.

Procurorul „generos”,  judecat pentru luare de mită

Între timp, şi procurorul Caloinescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, pentru că în calitate de primprocuror la Parchetul Judecătoriei Galaţi a pretins şi a primit de la un denunţător suma de 138.000 lei pentru o soluţie favorabilă într-un dosar penal. Denunţătorul i-a plătit procurorului 300.000 de lei pe un apartament ce valora 162.000 lei.

Odiseea anticorupţie

Căpitanul Neculai şi-a reluat munca la Căpitănie. „Imediat ce şi-a reluat funcţia la Căpitanie, a început să spună în stânga şi‑n dreapta că eu sunt «prăduitor».

Dacă se spune că torni, nu te mai ia nimeni la o lucrare”, ne-a declarat scafandrul Cosma, care şi-a reluat demersurile. În 2010 a deschis, la Judecătoria Galaţi, acţiune împotriva rezoluţiilor procurorului. Instanţa i-a respins cererea. A făcut recurs la Tribunalul Galaţi în dosarul 2555/233/20010, iar această instanţă i-a respins cererea ca „nefondată”. DNA a reluat ancheta după anchetarea procurorului Roşca.

No comment

I-am telefonat căpitanului Giorgel Neculai pentru a-i solicita punctul de vedere în legătură cu trimiterea sa în judecată de către DNA, dar nu ne-a răspuns. Nu am reuşit să aflăm nici punctul de vedere al procurorului Roşca, stabilit, se pare, la Râmnicu Sărat. 

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă