25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum îţi protejezi sănătatea şi familia în vacanţele din afara ţării

Cum îţi protejezi sănătatea şi familia în vacanţele din afara ţării

Pentru doar câţiva euro, companiile de asigurare acoperă inclusiv costurile cu transportul în ţară în caz de accident sau tratamentele dentare de urgenţă, proceduri care, în mod normal, ar costa sute sau mii de euro.

Deşi asigurările de sănătate pentru călătorii sunt facultative, ele nu ar trebui să lipsească din planurile de vacanţă ale turiştilor cel puţin din două motive. Preţul lor este unul relativ redus, iar beneficiile sunt infinit mai multe decât cele oferite de Cardul European de Sănătate, care poate fi cumpărat prin casa de asigurări.

Un număr de 15 companii de asigurări locale oferă produse cu preţuri între 17 şi 25 de lei, care acoperă toate costurile cu tratamentul medical de urgenţă, cu tratamentul ambulatoriu, cu spitalizarea, cu medicamentele, cu transportul către ţară sau cu intervenţiile stomatologice de urgenţă.

Pe de altă parte, Cardul European de Sănătate acoperă doar costurile cu tratamentele medicale de urgenţă – şi nu în orice condiţii. Cardul asigură tratamentul de urgenţă în condiţiile impuse de legislaţia din ţara respectivă. Dacă în ţara respectivă tratamentul presupune coplată, atunci va plăti şi deţinătorul cardului din România. Mai mult de jumătate din ţările UE au un sistem bazat pe coplată. Brokerii de asigurare spun că vânzările de poliţe de călătorie au continuat să crească şi după ce ele au devenit facultative, o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

Asigurare la aeroport

Dacă aţi ajuns deja la aeroport sau la autocar şi nu aţi achiziţionat anterior o asigurare de călătorie, este posibil ca achiziţionarea acesteia din punctele de trecere a frontierei să se facă la un tarif mai mare. În acest sens, soluţia optimă o reprezintă cumpărarea poliţei utilizând paginile web ale asigurătorilor.

Cea mai mare parte a societăţilor au pe site-urile proprii calculatoare pentru tarifele poliţelor de călătorie. Un avantaj suplimentar al acestei metode îl reprezintă posibilitatea de a studia în detaliu condiţiile contractuale. În majoritatea cazurilor, asigurările de călătorie se pot încheia pe o perioadă cuprinsă între minimum două zile şi maximum un an.

De asemenea, dacă nu vorbim despre o reînnoire a poliţei, la momentul încheierii contractului asiguratul trebuie să fie în ţară. De cele mai multe ori, companiile nu asigură persoane cu vârsta de peste 75 de ani, iar pentru cele cu vârste de peste 60 de ani tarifele sunt duble sau triple.

La Astra Asigurări, obligaţia companiei se ridică la 25.000 de euro. Compania suportă cheltuielile legate de tratamentul medical de urgenţă, tratamentul ambulatoriu, medicamentele prescrise, tratamentul în condiţii de spitalizare până când starea medicală a asiguratului permite repatrierea, costurile de transport efectuat de serviciile de urgenţă, cheltuieli de repatriere medicală sau a corpului neînsufleţit. În plus, sunt acoperite şi costurile cu tratamentul dentar în regim de urgenţă în limita a 150 de euro. La Generali, limita maximă este de 50.000 de euro. La Allianz-Ţiriac, pe lângă cheltuielile medicale efectuate în regim de urgenţă, compania suportă şi cheltuielile transportului unui membru al familiei pentru a asista la repatrierea corpului neînsufleţit sau costul repatrierii minorului care îl însoţeşte pe asigurat dacă acesta este spitalizat mai mult de zece zile.

Pentru deces şi invaliditate permanentă ca urmare a unui accident, despăgubirea se face în limita a 2.500 euro. La Omniasig plafonul maxim este de doar 10.000 de euro.

Asigurarea internaţională

În ceea ce priveşte asigurările voluntare de sănătate acestea au o primă de asigurare peste medie, cu o limită de despăgubire corespunzătoare, incluzând un spectru mult mai larg de servicii oferite asiguraţilor. Majoritatea asigurătorilor din România oferă poliţe de asigurări de sănătate cu tratament în unităţile medicale private sau de stat în România, se poate opta însă şi pentru o poliţă de asigurare care să acopere aceste servicii în străinătate. Aceste poliţe au prevăzut expres ţările în care se oferă acoperire şi suma asigurată.

Poliţa de asigurare medicală internaţională asigură acoperirea oricărui tratament spitalicesc esenţial de care aţi avea nevoie în străinătate, în caz de urgenţă sau vizită planificată, suma de acoperire fiind de până la 1,8 milioane euro. Aceasta include chirurgia, tratamentul pentru cancer şi imagistică primite fie în spital, fie ca pacient nespitalizat. La încheierea unei astfel de poliţe clientul va completa şi o fişă medicală, unde se precizează, alături de altele, bolile preexistente, de cele mai multe ori asiguratul fiind supus şi unei investigaţii medicale.

Caseta:

Cea mai simplă asigurare de viaţă

În cazul în care nu doriţi totuşi o asigurare de călătorie, este bine de ştiut că asigurarea de viaţă funcţionează şi în afara ţării. Oferta de asigurări de viaţă prezentă pe piaţa din România s-a diversificat substanţial mai ales în ultimii trei ani. Românii pot opta acum pentru mai multe produse complexe legate de evoluţia acţiunilor bursiere, de dobânzile bancare sau de cele pentru obligaţiuni. Toate aceste produse pornesc însă de la cea mai simplă formă de asigurare, şi anume poliţa de viaţă standard, care presupune că societatea de asigurare se angajează să plătească familiei o anumită sumă de bani în cazul în care asiguratul decedează.

La rândul său, clientul plăteşte anual o anumită primă. Relaţia între valoarea asigurată şi prima anuală este una directă, în sensul în care cu cât prima este mai mare, cu atât şi eventuala despăgubire creşte. Dacă la această componentă mai adăugăm o clauză pentru despăgubiri în caz de invaliditate permanentă a asiguratului, obţinem cea mai simplă metodă prin care o persoană îşi poate proteja financiar familia în cazul în care nu mai poate produce venituri. Un calcul pentru o persoană în vârstă de 30 de ani dispusă să plătească anual aproximativ un salariu mediu pe economie, adică 300 de euro, arată că, pe medie, familia primeşte în jur de 20.000 de euro în cazul în care asiguratul decedează sau rămâne invalid.

Cele mai citite

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...
Ultima oră
Pe aceeași temă