18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCum îi protejaţi pe copii de ultraviolete

Cum îi protejaţi pe copii de ultraviolete

Copiii mai mici de 6 luni nu ar trebui expuşi la soare şi nici daţi cu creme de protecţie. Ei nu sunt feriţi de riscuri nici în zilele înnorate, pentru că razele UV sunt la fel de nocive. 

Copiii mai mari care au voie să stea la soare trebuie daţi cu cremă protectoare încă din camera de hotel, iar apoi procedura trebuie repetată din două în două ore sau chiar mai des dacă micuţul înoată ori transpiră. „Vedem peste tot părinţi care-şi dau copiii cu creme pe plajă, timp în care se pot arde. Este importantă şi cantitatea de cremă. Nu faceţi economie şi puneţi cremă pe faţă, pe mâini şi pe picioare”, atrage atenţia Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Respectarea intervalului orar de stat la plajă este mai importantă decât la adulţi, pentru că pielea micuţilor este mai sensibilă. Nu staţi la soare între orele 10.00 şi 16.00, îmbrăcaţi-i pe copii cu haine din fibre naturale şi acoperiţi-le capul cu o şepcuţă sau o pălăriuţă. Alegerea corectă a produselor de protecţie contra ultravioletelor este esenţială. 

Factor de protecţie de minimum 15 dacă nu staţi la plajă

Produsele pentru copii trebuie să aibă un factor de protecţie de minimum 15. „Pentru zilele petrecute la mare sau la piscină se recomandă folosirea unui produs rezistent la apă. În primele zile de expunere se va folosi o cremă de fotopro-tecţie 50″, mai spune Oana Clătici. Pentru a preveni alergiile, puteţi opta pen-tru creme şi loţiuni hipoaler-gice destinate pielii sensibile a copiilor.

Cel mai recomandat este să alegeţi pentru copiii dumneavoastră cremele de fotoprotecţie pe care le găsiţi în farmacii. „Spre deosebire de cele din supermarket sau de pe plajă, produsele din farmacii sunt cu adevărat sigure”, spune medicul. Cremele pentru pro-tecţia solară trebuie să-i apere pe micuţi atât de razele UVA, cât şi de cele UVB.

„Razele UVB ating epidermul, partea de la suprafaţa pielii, şi cauzează arsuri solare şi insolaţii, în timp ce UVA pătrund mai adânc, depăşesc epidermul şi ajung până la derm şi sunt responsabile de îmbătrânirea cutanată şi de alergiile solare”, explică Alina Crişan, medic dermatolog la Centrul Medical de Diag-nos-tic şi Tratament „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.Razele UVB sunt mai puternice între orele 10.00 şi 16.00, în timp ce UVA sunt prezente pe tot parcursul zilei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă