20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum este sărbătorită Ziua Marinei

Cum este sărbătorită Ziua Marinei

Militarii vor participa vineri la un exercițiu de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare şi la o acţiune de combatere a migraţiei ilegale. În Mangalia, zi plină de evenimente.

Mâine este punctul culminant al evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Marinei. În Constanța, în intervalul orar 10:00-12.30 va avea loc la Coman-damentul Flotei ceremonialul militar şi religios, urmat de Exerciţiul Naval 2014 şi parada navală. Manifestările vor continua cu jocuri marinăreşti în Portul Tomis, ceremonial de coborâre a pavilionului, a geacului şi Marele Pavoaz, precum şi retragerea cu torţe pe itinerarul Flota – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa. Vineri, la Muzeul Marinei Române din Constanţa intrarea va fi liberă între orele 9.00-17.00.

Ziua Marinei, la Mangalia

Primăria municipiului Mangalia şi Garnizoana Mangalia organizează, mâine, în Portul turistic din localitate, o serie de activităţi prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române. Astfel, festivităţile vor începe încă de la primele ore ale zilei, cu primirea invitaţilor şi salutul gărzii de onoare, La orele 10.00 este programată arborarea drapelului la catarg, pe cheu, precum şi arborarea drapelului şi a marelui pavoaz la navele din dispozitiv. Ulterior va avea loc un ceremonial religios, cu sfinţirea ancorei de flori şi depunerea acesteia în mare. Vor urma alocuţiunile oficialilor prezenţi, precum şi citirea ordinului comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Afacerilor Interne şi Transporturilor. Conform programului, activităţile în teren şi pe mare constau în exerciţii de inserţie şi extracţie la şi de la obiectiv prin procedeul Fast Rope/Rig Rope, la bordul RM101. Acţiunea prevede un salt liber din elicopter şi extracţie din apă, cu patru scafandri.

De asemenea, mai sunt prevăzute un exerciţiu de inspecţie la bordul unei nave suspecte, un exerciţiu de stingere a unui incendiu, precum şi concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, la care vor lua parte bărci cu rame, schifuri, yole şi veliere, pe raza Portului Turistic Mangalia.

Exerciții ale Gărzii de Coastă

În cadrul festivităţilor organizate cu prilejul sărbătorii Zilei Marinei Române, Garda de Coastă va organiza mâine, 15 august, în intervalul orar 9.00 – 12.00, exerciţii demonstrative pe Marea Neagră, la care vor participa două nave de supraveghere şi intervenţie din cadrul Grupului de Nave Constanţa. Primul exerciţiu va fi unul de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare (S.A.R.), urmat de o acţiune de combatere a migraţiei ilegale pe Marea Neagră, în care va fi interceptată şi ulterior escortată la sediul G.N. Constanţa, o ambarcaţiune cu migranţi.

Reamintim că marți, în intervalul orar 18.00 – 21.00, pe faleza din dreptul Cazinoului din Constanţa a fost amenajat un stand de prezentare al Gărzii de Coastă, unde a fost prezentat modul de control al documentelor de călătorie şi modalitatea de supraveghere a frontierei de stat prin intermediul autospecialei cu termoviziune, au fost expuse machete ale navelor de patrulare şi supraveghere a frontierei maritime, au avut loc demonstraţii de autoapărare executate de luptătorii Compartimentului Sprijin Operativ al S.T.P.F. Constanţa şi au fost prezentate arme aflate în dotarea Poliţiei de Frontieră Române. Poliţiştii de frontieră au prezentat numeroşilor turişti, dar şi constănţenilor, principalele atribuţii ale Gărzii de Coastă, specificul misiunilor pe Marea Neagră şi în zona de competenţă la frontiera de uscat, oferind spre documentare pliante. Celor mai mici vizitatori le-au fost oferite suveniruri, constând în pixuri şi brelocuri. Zilele trecute, tot în cadrul evnimentelor dedicate Zilei Marinei, la sediul Grupului de Nave Constanţa, situat în Dana 0 a Portului Militar, au putut fi vizitate nave ale Gărzii de Coastă, printre care MAI 1105 – nava amiral a Poliţiei de Frontieră Române şi nava de intervenţie rapidă MAI 2111 – proiect Shaldag MK4.

 

PROGRAM

Salut al aviației militare

În Mangalia, înainte de ora 11.00 vor începe jocurile marinăreşti pe apă pe faleză, acestea fiind urmate de un exerciţiu de atac/salut al aviaţiei militare. Mai este programată, totodată, o paradă a ambarcaţiunilor, spectacol de muzică şi fanfară, spectacol artistic şi o expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive. În cursul serii va avea loc retragerea cu torţe şi un foc de artificii. Ulterior, în Portul turistic este programat un concert.

 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă