19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum devine Matematica distractivă

Cum devine Matematica distractivă

 

Pentru elevii cărora le place Matematica, există o modalitate de a îmbina pasiunea cu distracția. Câteva zeci de copii, din Cluj, dar și din Suceava, participă la o tabără mai puțin obișnuită, organizată în Munții Apuseni, în Mărișel, la Pensiunea Popasul Iancului. Este vorba de o tabără de Matematică – Informatică, organizată de unul dintre cei mai originali profesori clujeni, Teodor Poienaru, renumit pentru metodele sale eficiente de predare a acestei științe. În tabără, printre altele, copiii au ocazia să joace partide simultane de șah cu unul dintre cei mai mari campioni clujeni, dar și să se distreze pe cinste.

Metode neconvenționale de predat

Profesorul Teodor Poienaru a reușit să convingă zeci de copii să participe la tabăra în care matematica este predată după metode neconvenționale, în cadrul unor cursuri zilnice. ”Am închiriat două săli de clasă de la școala din Mărișel și facem în fiecare zi cursuri”, a spus profesorul Poienaru. El afirmă că, în anii trecuți, poienițele au devenit săli de clasă, iar în anumite locuri a transformat table mobile pentru a putea preda matematica. La rândul lor, copiii spun că, pe lângă lecții, au parte și de distracție pe cinste. ”Avem parte de activități sportive, de la fotbal la volei, dar și de excursii, concursuri de recitat poezii sau concursuri de miss și de mister”, a spus una dintre elevele participante. ”Mie mi-a plăcut foarte mult modul în care ne-a fost predată matematica, pentru că, până la urmă, de aceea am venit în tabără”, spune unul dintre băieți.

Tinerii matematicieni au avut ocazia să joace șah și cu unul dintre campionii Clujului la acest sport al minții, Alin Toma. Acesta a reușit să câștige cele nouă partide disputate simultan cu micii matematicieni. ”În mod normal, scorul trebuia să fie de 8-1, însă experiența mea mai mare și-a spus cuvântul și am reușit să câștig toate cele nouă partide. L-am remarcat pe Vlad, adversarul cu care am concurat la masa trei”, a spus Alin Toma.

Pe lângă tabăra de matematică, Mărișelul a mai găzduit în acest an și tabere de astronomie, dar și de arte frumoase. ”Copiii au fost deosebit de cuminți și au tratat cursurile de matematică cu toată seriozitatea”, spune Victoria Pleșa, proprietara pensiunii care a găzduit tabăra. În Mărișel, există singurul observator astronomic privat din țară, care își finanțează activitatea prin intermediul contractelor cu Agenția Spațială Europeană, dar și prin intermediul taberelor de acest gen.

Tabăra i-a strâns pe copiii pasionați de matematică

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă