12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum construiţi un deck

Cum construiţi un deck

Deck-ul reprezintă o alegere cochetă de a sta în curte, altfel decât direct pe peluză. Pentru a folosi această soluţie este necesar să ştii mai multe lucruri despre pardoseala de exterior, poziţionarea optimă, materialele din care este confecţionată şi cum se realizează montarea.

 

Avantajul deck-ului este că puteţi să aduceţi afară tot mobilierul de care aveţi nevoie, fie că-i vorba de un simplu set din fier forjat, cu masă şi două scaune, fie că-i vorba de o primitoare canapea din rattan, acoperită cu pernuţe şi saltele moi. Dar nu numai esteticul este de luat în calcul, ci şi funcţionalul. Deseori, terenul este denivelat sau în pantă, iar în acest caz singura soluţie ca mobilierul să stea drept este cea a unui deck.

Pentru construcţie aveţi mai multe opţiuni. În primul rând, lemnul. E materialul clasic pentru pardoseli exterioare şi cel mai frumos. Dacă folosiţi lemn netratat, spălaţi-l bine cu o perie înainte! Altfel, e posibil ca la prima ploaie să iasă taninul din el, colorând fibra.

Poate să fie lemn de pin, dar şi mai bine ar fi să te gândeşti la o esenţă exotică, extrem de dură şi de rezistentă la apă. Iată câteva sugestii: Bangkirai, Massaranduba, Ipe sau Cumaru. Oricum va trebui protejat cu grunduri şi uleiuri în fiecare an, deoarece în timpul iernii va sta mult timp la dispoziţia intemperiilor. Dacă ai vrea un deck alb, impermeabil, foarte rezistent la şocuri, condiţii meteo şi murdărie, atunci te poţi gândi la PVC. Iar dacă această variantă ţi se pare prea „artificială”, atunci e cazul să te gândeşti la un material obţinut prin combinarea lemnului cu plasticul. În sfârşit, o variantă este şi cea a unei platforme din beton.

Dacă deck-ul are dimensiuni mai mari sau terenul prezintă probleme (este în apropierea unui lac etc.) este nevoie de un proiect şi chiar studiu geodezic şi de aceea este recomandabil să, apelaţi la o firmă specializată.

Grădina Danei Săvuică avea un teren denivelat şi, în plus, dădea înspre lac cu o râpă. Soluţia a fost construirea unui deck dintr-un material plastic gen parchet, care este foarte rezistent la apă. În plus, se asigură continuitatea stilului prin faptul că seamănă cu parchetul de bambus din interior.

Pentru realizare a fost apelată o firmă specializată, care a făcut proiectul, precum şi studiul geo. Deck-ul a fost aşezat pe un schelet metalic şi pe piloni din beton. În suprafaţă de 70 mp, toată construcţia a costat 8.000 euro.

Deck-urile de dimensiuni mici se pot face eventual împreună cu un prieten, doi. Înainte de a vă apuca de treabă, fiţi siguri că aveţi tot ce vă trebuie: materiale, sculele necesare şi consumabilele pe care le veţi folosi (cuie, plăcuţe de prindere, holtzşuruburi, creion şi sfoară de marcat etc.). Apoi, dacă este cazul, nivelaţi suprafaţa pe care o veţi placa cu lemn.

Folosiţi-vă de o nivelă lungă sau, dacă este mai scurtă, aşezaţi-o pe o scândură lungă. Dacă a trebuit să săpaţi solul, aveţi grijă să-l compactaţi bine. Când aţi terminat cu pământul, ocupaţi-vă de profilul flotant pe care veţi bate scândurile.

Etape de construire

Construiţi profilul flotant pornind de la scândurile de perimetru spre înăuntru. Aveţi grijă să rigidizaţi bine cu plăcuţe metalice. Adezivul nu e recomandat în aceste condiţii. Porniţi montarea scândurilor dinspre o latură a deck-ului. Dacă nu vreţi să tăiaţi scândură cu scândură, lasaţi-le aşa şi le tăiaţi la sfârşit, pe toate odată, cu un ferăstrău circular. Aveţi grijă să băteţi cuiele sau să le prindeţi holtzşuruburile cât mai aproape de jumătatea scândurii-suport. Altfel se va despica.

Păstraţi distanţa dintre scânduri, măsurând-o cu ruleta sau fabricându-vă două distanţiere pentru fiecare dintre cele două capete de scândură.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă