12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum au câştigat "băieţii deştepţi" bani din exproprierile pentru autostradă

Cum au câştigat “băieţii deştepţi” bani din exproprierile pentru autostradă

Un scandal legat de tronsonul de autostradă Arad-Nădlac a izbucnit în urma expropierilor efectuate. „Băieţii deştepţi” au reuşit să primească bani mult mai mulţi decât alţi proprietari de terenuri. PSD Arad acuză interese politice şi afirmă că printre „băieţii deştepţi” sunt politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Însă social-democraţii nu au fost în stare să îi nominalizeze pe “băieţii deştepţi” la care fac referire.

Documentele lui Căprar

Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad a prezentat o situaţie a unor afaceri cu terenuri la tronsonul de autostradă Arad-Nădlac. În data de 28 aprilie 2010, Guvernul a emis Hotărârea 416 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Nădlac-Arad”, publicată în Monitorul Oficial în data de 3 mai 2010. A fost aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Nădlac-Arad”, conform hărţii topografice şi declanşarea procedurilor de expropriere prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. Au fost prevăzuţi şi banii: 63.000.000 lei, sumă alocată de la bugetul de stat. Banii ar fi trebuit să ajungă pentru toate persoanele care urmau să fie despăgubite. În realitate, 251 de oameni au rămas inexplicabil pe dinafară.

„Sumele încasate de cei despăgubiţi au fost uriaşe, mult peste preţul pieţei, în jurul valorii de patru euro pentru un metru pătrat. Asta înseamnă că pentru un hectar de teren agricol s-a primit 40.000 de euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui hectar de teren agricol este de cel mult 2.500 – 3.000 de euro”, a declarat Dorel Căprar, preşedinte PSD Arad. Ulterior, o nouă Hotărâre, nr. 488 din 11 mai 2011, a modificat-o pe precedentă. În anexă, apar cele 251 de persoane lăsate pe dinafară, care primesc sume de aproximativ 20 de ori mai mici decât vecinii lor, despăgubiţi anul trecut.

„Sigur că oamenii care primesc mult mai puţini bani decât vecinii lor se simt nedreptăţiţi şi frustraţi. De exemplu, un cetăţean ne-a explicat situaţia sa: în loc să primească 50.000 de euro, primeşte doar 2.500 de euro. Am văzut de asemenea cum, în funcţie de criterii la fel de neclare, statul român plăteşte sume foarte diferite pentru terenuri aflate practic în aceeaşi categorie”, a explicat Dorel Căprar. El spune că PSD Arad are informaţii că terenul expropiat la preţuri mari ar aparţine unor oameni politici, însă încă nu poate proba aceste afirmaţii deoarece pământul ar fi fost achiziţionat de „băieţii deştepţi” prin interpuşi.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă