25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum amenajăm grădina

Cum amenajăm grădina

O grădină este la fel ca o casă, are nevoie de aceeaşi atenţie din partea proprietarilor, de un proiect bine gândit, de o investiţie pe măsură şi, nu în ultimul rând, de foarte mult suflet. Fie că vreţi să realizaţi o amenajare peisagistică de la zero, fie doar să readuceţi la viaţă o grădină matură, trebuie să cereţi sfatul unui specialist sau să vă înarmaţi cu multă răbdare şi să vă documentaţi temeinic înainte de a porni la drum.

În primul rând, trebuie să vă decideţi asupra stilului de amenajare a grădinii, pe care trebuie să îl alegeţi în funcţie de arhitectura casei, de suprafaţa terenului pe care îl aveţi la dispoziţie şi de caracteristicile împrejurimilor. O grădină trebuie să răspundă preferinţelor proprietarilor, dar şi nevoilor familiei care se bucură de ea. Iluminatul grădinii devine deosebit de important, atât pentru design, cât şi datorită faptului că aici se pot petrece seri şi chiar nopţi de neuitat. În linii mari, grădinile se împart în: alpine, rustice, exotice, familiale sau pentru divertisment.

În cazul grădinilor rustice caracteristica lor generală este stilul natural şi abundenţa de plante puţin pretenţioase, lăsate să crească, de multe ori, necontrolat. Într-o astfel de grădină se pot găsi, fără a face notă discordantă, pomi fructiferi şi chiar straturi de legume pentru consumul propriu. Pe lângă plante, într-o grădină rustică îşi găsesc loc obiectele decorative tradiţionale care, cu puţină imaginaţie, se pot transforma în suporturi pentru flori, fără a ieşi în evidenţă prea tare şi fără a eclipsa vegetaţia. Piatra este de asemenea folosită foarte des. Astfel de grădini necesită multă muncă pentru întreţinere, aşa că luaţi în calcul o asemenea amenajare peisagistică doar dacă sunteţi pasionaţi de grădinărit şi aveţi suficient timp pentru a vă petrece mai multe ore pe săptămână printre rândurile de flori.

Dacă vă doriţi o grădină spectaculoasă şi veşnic verde, indiferent de sezon, atunci alegerea cea mai inspirată este cea alpină cu pietre. O astfel de amenajare este o adevărată provocare chiar şi pentru peisagişti, întrucât plantele aduse din zona montană, de la altitudini mari, au nevoie să se acomodeze cu noul mediu. Pietrele, chiar şi de dimensiuni mai mari, dacă spaţiul permite, sunt la ele acasă. Vestea bună este că după ce plantele s-au acomodat, întreţinerea grădinii nu mai creează mari bătăi de cap, pentru că majoritatea nu au nevoie de cantităţi mari de apă şi nici de protecţie pe timpul sezonului rece.

O grădină spectaculoasă este, cu siguranţă, pe placul oricui. Şi pentru că tot ce este frumos costă, optaţi pentru o grădină exotică doar dacă sunteţi pregătiţi să investiţi mulţi bani şi timp în amenajarea şi întreţinerea ei. Este imperios necesar să cereţi sfatul unui peisagist care să planteze fiecare specie în locul prielnic şi care să supravegheze, în timp, dezvoltarea lor. 

Grădinile pentru divertisment se află în topul preferinţelor proprietarilor care au la dispoziţie o suprafaţă de teren mică, situată într-un centru urban. În acest caz, terenul este folosit la potenţial maxim, fiecare colţişor fiind amenajat în aşa fel încât să creeze o stare de bine proprietarilor şi invitaţilor lor. Aici, densitatea plantelor este mică, florile fiind plantate pe lângă alei şi garduri, iar pomii au rolul de a umbri locurile destinate relaxării. Într-o astfel de grădină este obligatoriu să amenajaţi terase, o zonă de barbeque, piscină, zonă cu şezlonguri, hamac şi chiar un perimetru de joacă pentru copii. Dacă vă surâde o astfel de grădină aveţi grijă să vă asiguraţi intimitatea faţă de vecini prin plantarea unor copaci la limita proprietăţii sau prin montarea unui gard înalt. 

Grădinile franţuzeşti

Revenind la inspiraţia internaţională, trebuie să ştiţi că grădinile franţuzeşti sunt construite în zone plate, foarte mari, piscinele, fântânile arteziene sau pârâurile fiind nelipsite din aceste amenajări. Copacii şi straturile de flori sunt aşezate în rânduri lungi, ordonate, aşa că grădinile franţuzeşti pot fi asemănate parcurilor, permiţând plimbările. Printre plantele recomandate într-o astfel de amenajare amintim: salvia, ienupărul, levănţica, pelinul, trandafirii multicolori sau crinii imperiali. În acelaşi timp, potecile din grădină pot fi placate cu piatră sau pietriş de diferite nuanţe.

Grădinile englezeşti

Grădinile englezeşti sunt ­caracterizate prin existenţa obligatorie a ­gazonului perfect întreţinut, de ­straturile ­luxuriante de flori de vară, anuale, de tufe ­multicolore perene (de exemplu, ­trandafirii) şi de ­obiectele decorative ­(clopote de grădină, vase de piatră, căsuţe pentru păsări), care trebuie să încline ca aspect spre farmecul timpurilor trecute.

Grădinile asiatice

Grădina asiatică este mai riguroasă şi mai pretenţioasă decât cele de tip european. Elementele specifice sunt aleile cu pietriş, curgerile de apă şi o serie de plante caracteristice. O altă trăsătură a acestor spaţii este ordinea care domină şi care oferă atmosfera necesară meditaţiei. O astfel de  grădină nu poate fi doar frumoasă şi colorată, ci şi plină de energii pozitive. Pentru aceasta trebuie să ţineţi cont de câţiva paşi simpli care să ­transforme grădina într-un spaţiu Feng Shui.

În primul rând aveţi grijă ca grădina să aibă o formă bine definită, de preferinţă dreptunghiulară, cu graniţele trasate corect şi drept cu ajutorul unui gard din lemn sau fier forjat ori a unui gard viu. O astfel de grădină trebuie decorată în funcţie de ­elementele faste pentru fiecare punct cardinal. De exemplu, în partea de nord alegeţi mobilier din oţel, pentru sud şi est – lemn, iar pentru vest – metal, piatră, granit, cărămidă şi orice alt material vopsit în alb. 

Nu este indicat să aşezaţi bănci în părţi ­expuse ale grădinii. În plus, aveţi grijă ca băncile să fie bine întreţinute, pentru că mobilierul stricat va genera energii negative.

În ceea ce priveşte plantele, este indicat să alegeţi: plante de jad, bujori, coroană ­argintie, crizanteme, filodendron, flori de prun, ­bambus, narcise, crini, piersici decorativi, ­magnolii, portocali, lotuşi, lămâi verzi şi orhidee. Evitaţi plantele precum cactuşii, trandafirii, copăceii bonsai ori plantele cu spini, care se potrivesc numai în exteriorul proprietăţii.

Acordaţi o atenţie deosebită şi mult timp fiecărei plante în parte, pentru că în caz contrar se va genera o energie Yin nedorită. Într-o astfel de grădină nu trebuie să uitaţi pentru nimic în lume de un curs de apă, care se spune că aduce prosperitate.

Un loc de meditaţie este un alt element plin de încărcătură energetică, ce va transforma grădina într-un loc special.

Tendinţe: cum arată grădina anului 2012

1. Ce flori se mai „poarta” anul acesta? Ei bine, sfatul peisagiştilor este acela de a alege flori mici, dar puternice că şi mesaj. Plantele pitice colorate şi tufele verzi vă vor aranja foarte frumos grădină. La fel de căutate, anul acesta, sunt şi plantele suculente, folosite ca şi decor în cazul scărilor de piatră, de exemplu, sau de-a lungul unei alei.

2. Grădina cu legume este şi ea în centrul atenţiei şi primeşte câteva „facelift”-uri. Din punct de vedere al îngrădirii, lemnul clasic este înlocuit de materiale rustice cum ar fi fierul forjat sau oţelul galvanizat. De asemenea, alegeţi să creşteţi legumele pe verticală.

3. De asemenea, dacă aveţi o grădină mică puteţi alegeţi pomi fructiferi pitici sau puteţi opta pentru soiuri ce pot fi cultivate în ghivece mai mari. Acestea vor arăta foarte bine pe o terasă.

4. De la an la an, toată lumea este în căutarea legumelor şi fructelor ­organice. Întoarcerea la origini, la grădina bunicii, este un trend puternic al anului 2012. Din ce în ce mai mulţi ­oamenii aleg să-şi cultive propriile legume în grădina din spatele casei, chiar dacă locuiesc la oraş.

5. Grădinile în miniatură sunt un ­„accesoriu” perfect pentru interior, birou sau chiar pentru aleea
din grădină.

6. Dacă locuiţi într-un bloc de ­apartamente, la ultimul etaj sau într-o casă cu acoperişul plat, puteţi muta grădina la înălţime. Din ce în ce mai multe blocuri sunt construite pe această idee deoarece există o mulţime de avantaje de pe urma lor.

7. Tot anul 2012 aduce sub lumina reflectoarelor camerele de zi în aer liber. Creeaţi-vă un colţ de relaxare, sub cerul liber, şi nu uitaţi de un şemineu sau de un foc de tabără modernizat pentru serile răcoroase de vară.

Cum alegeţi mobilierul

Grădinile sau terasele sunt spaţiile de care putem profita în acest sens şi pe care le putem amenaja frumos, astfel încât să creăm armonie, să dăm formă, culoare, dar şi rezistenţă cadrului de relaxare.  Pentru a face o bună alegere asupra pieselor de mobilier, trebuie să va gândiţi clar ce anume aveţi nevoie. Astfel, dacă beneficiaţi de un spaţiu redus, sunt recomandate piesele de mobilier pliante, care pot fi adăpostite în garaj sau în magazie pe perioadă iernii. Dacă preferaţi să ţineţi mobilierul afară pe toată perioada anului, ar fi mai bine să va procuraţi mobilier masiv sau aluminiu, oricum materiale rezistente la intemperii. Desigur, materialele tratate pentru a avea o viaţă mai lungă au şi un preţ mai mare, dar pe termen lung se vor dovedi nu doar mai durabile, ci şi mai ieftine decât celelalte. Tot pentru a economisi bani (pe termen lung), e preferabil să alegeţi mobilierul cu ştifturi de lemn şi nu de metal, pentru că acestea pot rugini. Fitingurile din metal trebuie îngrijite cu uleiuri speciale pentru a rezista în timp, sau puteţi alege fitingurile din aluminiu sau oţel inoxidabil, pentru că acestea sunt materiale rezistente la coroziune.

Borduri pentru flori

Cu ajutorul bordurilor nu numai că veţi delimita straturile de flori de alte zone, dar, cel mai important, veţi oferi grădinii un look original, autentic şi plin de farmec. Noi îţi sugerăm să le construieşti dintr-un material 100% natural şi ecologic, pentru a se integra cât mai firesc în peisajul exterior. Aveţi la dispoziţie două variante la fel de decorative şi de uşor de procurat: piatră şi lemn. Dacă vă plac peisajele montane, realizaţi-le din pietre aduse de la munte sau adunate de pe malul unui râu. Pont: dacă vreţi ca aranjamentul să imite cât mai fidel un colţ de natură sălbatic, folosiţi pietre de dimensiuni şi forme diferite, pe care aşezaţi-le asimetric. În schimb, dacă preferaţi un look mai “cuminte”, atunci făceţi-le din lemn. Acest material emană multă căldură şi se integrează perfect în orice grădină. Are însă şi un inconvenient, anume că nu e la fel de trainic precum piatra, motiv pentru care trebuie tratat special pentru a rezista la condiţiile atmosferice.

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă