21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialCum a sărbătorit Traian Băsescu absolvirea institutului

Cum a sărbătorit Traian Băsescu absolvirea institutului

 

Preşedintele s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă cu foştii colegi ai Institutului de Marină pentru a sărbători 35 de ani de la absolvirea acestei instituţii de învăţământ.

Ceremonia s-a desfăşurat în sediul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, fostul Institut de Marină. Băsescu a sosit cu elicopterul, cu puţin timp înainte de ora 10.00, fiind primit cu onorul cuvenit unui şef de stat, intonându-i-se imnul naţional şi trecând în revistă garda de onoare. Apoi, timp de aproximativ două ore, preşedintele s-a reîntâlnit cu foştii colegi şi profesori şi au remomorat întâmplările din perioada studenţiei. La final, Traian Băsescu a declarat că întâlnirea a fost una emoţionantă, mai ales că au venit şi colegi stabiliţi în străinătate pe care nu îi mai văzuse de 35 de ani. Apoi, şeful statului a spus că Academia Navală Mircea cel Bătrân este o unitate de învăţământ care construieşte caractere.

„Aici e o şcoală care cons-truieş-te bărbaţi chiar şi dintre studenţii care sunt femei, construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului, el ştie că trebuie să ajungă la portul de destinaţie indiferent ce i se întâmplă pe mare, ciclonul, incendiul la bord sau avariile la compartimentul maşini. E un anume tip de educaţie care pare ciudat celor care nu au făcut meseria asta.  În acelaşi timp, ceea ce îţi inspiră Academia pe urmă consolidezi în anii în care te afli pe mare şi devii de neschimbat când ajungi politician”, a afirmat Băsescu. De asemenea, şeful statului şi-a amintit şi de întâmplările prin care a trecut în calitate de student. El a rememorat un marş cu peripeţii, efectuat cu bricul Mircea în anul II.

„Probabil marşul cu Bricul din anul II este emblematic pentru amintirile din studenţie. Atunci am fost în Mediterana şi când trebuia să intrăm în Cipru, la Limassol, a început conflictul turco-cipriot şi s-a renunţat la intrarea la Limassol, dar am stat în mare timpul care era alocat escalei la Limassol şi era un comandant al divizionului Vele, se numea Moisiuc, cred că a făcut cea mai dură şcoală de marinărie cu noi, începând de la ora 11 seara şi până la 4-5 dimineaţa aproape din două în două ore ne urca sus în arboradă la 44 de metri şi ne cobora pe partea cealaltă”, a explicat şeful statului. 

În vila de la Neptun

Petrecerea promoţiei 1976 a Institutului de Marină a avut loc sâmbătă seară, chiar la vila de protocol de la Neptun, atunci când foştii colegi au venit împreună cu soţiile şi au -rememorat amintiri din studenţie. Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă