10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialCum a pierdut PNL Maramureşul

Cum a pierdut PNL Maramureşul

2010 a fost anul în care liberalii, cei care au deţinut timp de peste 20 de ani prim-planul scenei politice din Maramureş, au înregistrat cel mai dramatic regres. „Totul a început în 17 martie”, explică actualul viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, Călin Bota. Însă declinul liberalilor maramureşeni a fost sesizat mult mai repede de această dată – un fel de „11 septembrie” pentru cea mai puternică filială politică din judeţ, care simbolizează ziua în care sentinţa de condamnare la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare a liderului Cristian Anghel, primar al Băii Mari, a devenit definitivă şi irevocabilă. Înaintea ducerii în penitenciar a preşedintelui PNL Maramureş, liberalii au suferit o înfrângere greu de anticipat şi de digerat, când au pierdut şansa de a avea primul preşedinte al Consiliului Judeţean ales nominal de electorat.

Preliminariile eşecului

În strategia politică doar pe câştigarea municipiului Baia Mare, pe care-l conduc de 18 ani, liberalii l-au lăsat să se descurce singur pe Pamfil Bercean, omul pe care-l recuperaseră din tabăra PDL, şi au pierdut şefia judeţului în dauna preşedintelui democrat-liberal, fostul deputat Mircea Man. Tot până la arestarea lui Anghel, liberalii au mai suferit două înfrângeri majore. Prima a fost pierderea celor două mandate de deputat pe Baia Mare, fieful lor, în dauna social-democraţilor Gheorghe Zoicaş şi Cătălin Cherecheş, care porneau cu şansa a doua în alegerile pentru Parlament. Apoi, a urmat „derapajul Cherecheş”, când fostul prim-vicepreşedinte al PDL, Corin Cherecheş, a fost cooptat în PNL înaintea alegerilor prezidenţiale. Prezentat cu surle şi trâmbiţe, Cherecheş i-a lăsat baltă după ce a văzut că liberalul Crin Antonescu nu a intrat nici măcar în turul doi. În fine, anul 2010 a pornit cu un cutremur, iar preşedintele PNL Maramureş şi vicepreşedintele la nivel naţional, Cristian Anghel, a fost dus la închisoare, condamnat pentru fapte de corupţie.

O corabie fără cârmaci

O vreme, liberalii au fost ca o barcă fără cârmaci. Deputatul Ioan Hoban a fost anunţat preşedinte interimar, funcţie la care avea să renunţe după doar opt zile din cauza faptului că “i s-a reamintit” că era şi el judecat într-un proces de corupţie. Apoi, tot în martie, PNL şi-a anunţat candidatul pentru Primăria Băii Mari, iar în locul lăsat vacant în administraţie de către Anghel a fost anunţat „cel mai promiţător tânăr politician”, consilierul local Cristian Niculescu-Ţâgârlaş. Acesta a fost atât de promiţător, încât după nouă luni de la acel anunţ, în decembrie 2010, liberalii… l-au dat afară din partid! În mai, alte două evenimente edificatoare pentru declinul liberalilor maramureşeni aveau să se înregistreze în calendarul politic local: decanul Baroului Maramureş, consilierul local Radu Ştef, a fost ales preşedinte interimar, iar deputatul Cătălin Cherecheş, care părăsise PSD în primăvară, a fost primit în PNL şi, după mai puţin de o lună, a fost anunţat drept preşedinte al PNL Baia Mare, în locul lui Niculescu-Ţâgârlaş, şi candidatul liberal la funcţia de primar al Băii Mari. Însă după ale două luni, la finalul lui august, “tânărul deputat Cătălin Cherecheş a fost dat afară din partid, pentru „apartenenţă la grupul puciştilor” care au periclitat protocolul local cu PSD”, spun surse din PNL. Acum, fără un candidat cu şanse la turul doi pentru alegerile pentru funcţia de primar al municipiului, liberalilor nu le rămâne decât să spere că Anghel, cel care a ţinut filiala pe primul loc, va fi eliberay în primăvară, aşa cum se aude, şi va reuşi să reconstruiască o construcţie politică ruinată în mai puţin de un an.

Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă