21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a crescut bursa autohtonă într-o zi mai mult ca dobânda bancară...

Cum a crescut bursa autohtonă într-o zi mai mult ca dobânda bancară într-un an

„Au avut loc creşteri record pe lichiditate ridicată, în urma planului de 750 miliarde euro de evitare a crizei datoriilor suverane şi de apărare a monedei europene. Majoritatea acţiunilor au recuperat o bună parte a scăderilor de săptămâna trecută”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut luni cu 11,14%. Adică mai mult decât orice dobândă bancară pe un an, care este de doar 8%. Evident, riscul este incomparabil între cele două tipuri de plasamente. Un alt indice, cel compozit, BET-C, a câştigat 9,69%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat cea mai pronunţată creştere, de 13,57%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 10,99%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a plusat cu 11,65%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat un avans de 8,85%.

SIF Oltenia (SIF5) a condus luni în topul lichidităţii, cu 19,5 milioane lei tranzacţionate şi o creştere de 14,29%. Evoluţie puternic ascendentă a avut loc în sectorul bancar, acţiunile Erste Bank (EBS) crescând cu 13,68%, BRD SocGen (BRD) +10,45%, Bancă Comercială Carpatica (BCC) +4,99%, iar Banca Transilvania (TLV) +13,48%. O evoluţie puternic crescătoare a fost înregistrată luni şi în domeniul energetic, titlurile Transgaz (TGN) plusând cu 12,4%, Transelectrica (TEL) +10,43%, iar OMV Petrom (SNP) +5,67%.


Creşteri spectaculoase în Europa

Marile pieţe de capital ale continentului au închis şedinţa bursieră de luni cu creşteri spectaculoase, după ce reprezentanţii zonei euro au ridicat speranţele investitorilor cu planul de stabilizare a monedei unice europene.

Astfel, FTSE-100, principalul indice al bursei din Londra a înregistrat o creştere de 5,16% la puncte, indicele DAX, al pieţei din Frankfurt, a câştigat 5,30%, până la 6.017,91 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a urcat cu 9,66%, la puncte.

Indicele ATHEX, al bursei de la Atena a încheiat şedinţa de luni cu o creştere de 9,13%, la 1.779,30 puncte, indicele milanez FTSE Mib a crescut cu 11,28%, la 20.971 puncte, indicele bursei de la Madrid, Ibex-35 a înregistrat o creştere istorică de 14,43%, iar bursă de la Bruxelles a încheiat cu un avans de 9,37%.

În noaptea de duminică spre luni, ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au căzut de acord asupra unui plan de salvare a ţărilor din zonă euro care au întâmpinat probleme financiare grave în ultima perioadă. PPlanul constă în 440 miliarde euro provenind de la guvernele din Eurogrup, 60 miliarde euro dintr-un fond UE de urgenţă şi 250 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Acest articol nu constituie o recomandare de investiţii

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie - 27 mai 2024. Astfel, conform datelor furnizate...

Preşedinte al UDMR Bihor şi-a depus candidatura la preşedinţia CJ

Senatorul Cseke Attila, care este și președintele UDMR Bihor, și-a depus candidatura duminică pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor. În același...

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă