15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Monica Macovei lângă Ceauşescu

Cum a ajuns Monica Macovei lângă Ceauşescu

Monica Macovei nu mai este pusă acum la zid nici de Adrian Năstase, nici de Dan Voiculescu sau de Miron Mitrea, care au suferit direct de pe urma înfiinţării Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe vremea când ea era ministra Justiţiei. Împotriva ei se ridică de această dată propriii colegi de partid, care se tem că dosarele lor de corupţie ar putea să le afecteze carierele politice dacă reformele propuse de Macovei vor fi adoptate de PDL.

Monica Macovei încearcă să impună o soluţie de mijloc între cei care militează pentru păstrarea şi întărirea PDL aşa cum este şi liderii de opinie care susţin necesitatea formării unui nou partid, fără nici o legătură cu actuala clasă politică, prea coruptă pentru a mai putea fi reformată. Soluţia Macovei este simplă, dar greu de aplicat, fiindcă ea vrea să transforme PDL într-un partid credibil, care să nu le mai permită celor care au fost trimişi în judecată sau celor care fac afaceri cu statul să-şi continue ascensiunea politică. Această revoluţie a moravurilor propusă de o femeie independentă, neagăţată de interese personale şi deci fără frica pierderii locului dat de PDL, a stârnit neliniştile, temerile şi resentimentele colegilor ei vulnerabili.

Monica Macovei nu este binevenită şi bine primită la întâlnirile intime ale PDL, unde mulţi lideri cu vechime o privesc de sus, o iau peste picior, încearcă să o intimideze, să-i ducă în derizoriu propunerile. Totuşi, nu toţi cei care o dispreţuiesc sau sunt înfricoşaţi de măsurile propuse de ea îndrăznesc să se ia la trântă cu ea în public. Unii se abţin fiindcă Monica Macovei a fost susţinută mereu de Traian Băsescu, în vreme ce alţii se stăpânesc cu gândul că nu dă bine să te baţi cu reformiştii, incluzându-i aici pe europarlamentarul Cristian Preda şi pe deputatul Sever Voinescu, singurii care susţin necondiţionat includerea criteriilor de integritate în noul statut al PDL. Există însă şi categoria îndrăzneţilor de ocazie, care nu ratează prilejul să-şi dovedească suficienţa, cum e Cristian Boureanu, un deputat PDL, cu datorii la bănci de peste 3 milioane de euro, cu dosare penale neelucidate, mai cunoscut din ştirile ziarelor de scandal decât pentru activitatea lui politică.

Enervat că micul grup Macovei-Preda-Voinescu vrea să-i oblige, prin statut, pe toţi membrii PDL care au fost trimişi în judecată să se autosuspende din partid până la primirea unui verdict, tânărul Boureanu a declarat răspicat că astfel de idei sunt „populiste şi superficiale”, iar cei trei ar fi la fel de reformişti ca Lenin şi Stalin. În viitor s-ar putea să o aşeze lângă Ceauşescu. 

Acest dandy bine situat în PDL nu pare să ştie mai nimic nici despre grandioasele fantasme elaborate de Vladimir Ilici Lenin, nici despre genocidul pus în practică de urmaşul său, Iosif Visarionovici Stalin. Conducerea PDL ar putea să-i recomande lui Boureanu o scurtă bibliografie despre Lenin şi Stalin, dar şi despre corupţia pe care aceştia o favorizau în rândul liderilor de partid. În acest sens, stalinişti ar putea deveni toţi cei care sunt în trena lui Boureanu, de la Pinalti la Blaga, dacă se pun de-a curmezişul reformelor, fiindcă nu vor putea răspunde la întrebarea „ce legitimitate pot avea în faţa electoratului nişte lideri acuzaţi de corupţie?”.

Democrat-liberalii de frunte care se opun criteriilor de integritate se tem în primul rând pentru ei înşişi, dar şi pentru PDL, pentru că un sfert din primarii acestui partid ar trebui să se autosuspende. PDL rămâne fără „motoare” şi nu se mai poate mişca înainte de alegeri, cred opozanţii Monicăi Macovei. Preşedintele Băsescu le-a bătut deja obrazul acestora, cerându-le să cureţe partidul dacă vor să rămână la putere şi după 2012.

Politica este arta posibilului, spunea acum 150 de ani artizanul unificării Germaniei, Otto von Bismark. În PDL, această maximă este înţeleasă diferit: pentru actuala conducere, conservarea clientelei şi a obiceiurilor tradiţionale este esenţială pentru succesul partidului; pentru grupul Macovei-Preda-Voinescu e nevoie de schimbarea paradigmei, prin curăţenie dură şi reguli noi. PDL are ocazia să aleagă o dată cu noile alegeri calea pe care vrea să meargă: putere de dragul puterii sau putere pentru curăţenie şi modernizare.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă