14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns 1 aprilie Ziua Păcălelilor

Cum a ajuns 1 aprilie Ziua Păcălelilor

De 1 aprilie, se fac tot felul de farse, păcăleli, glume care au scopul de a amuza şi a binedispune atât pe cel care iniţiază farsa, cât şi cel care este păcălit. Puţini dintre noi ştiu cum însă a început tradiţia farselor de 1 aprilie.

Ziua Păcălelilor are origini îndelung disputate, istoricii considerând că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii. Una din numeroasele explicaţii ale acestei tradiţii dată de faptul că, în anul 1564, regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glume nevinovate.

Citește și: GALERIE FOTO. Idei de farse pentru 1 aprilie

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul, ajungând şi în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă