Chiar daca nu va numarati printre cunoscatorii limbii franceze, asta nu inseamna ca nu puteti invata aceasta limba sau ca, cel putin, nu va puteti bucura de cultura franceza din intrega lume. Pentru ca, timp de aproape zece zile, intre 22 si 30 septembrie, Bucurestiul va deveni, atat din punct de vedere politic, cat si cultural, capitala Francofoniei.
In aceasta perioada are loc la Bucuresti al XI-lea Sommet al Francofoniei, iar cu aceasta ocazie comisarul general al Francofoniei organizeaza impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe o serie de manifestari culturale reunite sub genericul „Bucarest Francophone”.
Cum a tinut sa precizeze Cristian Preda, secretarul de stat pentru Francofonie, evenimentele culturale vizeaza inainte de toate un public tanar. Prin seria lor, organizatorii isi propun sa arate ca francofonie inseamna ceva mai mult decat influenta literaturii franceze asupra literaturii romane, asa cum inteleg de altfel romanii. „Francofonie inseamna si cultura juridica, inseamna si diversitate”, a adaugat Cristian Preda.
Muzica din intreg spatiul francofon – de la muzica clasica, opera la rock, hip-hop, dar si ritmuri tribale, expozitii cu pretentii (cum este „Brancusi, fotograf”), dar si pictura la liber in Piata Constitutiei, raliul Bucuresti-Dakar, al carui start se da din fata Palatului Victoria, cultura hi-tech. Daca pentru acest din urma domeniu piesa de rezistenta este „covorul digital”, care – promit organizatorii – ii va transpune pe „vizitatori” intr-o alta realitate, piesa de rezistenta a intregii serii de evenimente culturale ramane spectacolul „Cantareata cheala” de Eugen Ionesco, care va fi sustinut pe 25, 26 si 27 septembrie, pe scena Teatrului Odeon, de trupa teatrului La Huchette din Paris, in regia lui Nicolas Bataille.
Spectacolul, adus acum in Romania de Radio France Internationale, s-a jucat pentru prima oara la Paris, in 1957, cu aceeasi companie de teatru si in aceeasi regie, spectacolele jucandu-se fara intrerupere pana in ziua de azi.