27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialCulisele operatiunii "sah-mat"

Culisele operatiunii „sah-mat”

» Ingrid Betancourt, libera dupa sase ani si trei luni de captivitate, a sosit ieri la Paris insotita de familie.
» Radio Suisse Romande afirma ca liderii FARC au incasat milioane de dolari pentru eliberarea ei si a celorlalti ostatici.

Ex-ostatica franco-columbiana Ingrid Betancourt a ajuns ieri dupa-amiaza cu familia la Paris, la doua zile de la eliberarea ei de catre un comando columbian. La sosirea avionului la baza aeriana Villacoublay, ea a fost intampinata de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de sotia acestuia, Carla Bruni.
Abia stinse ecourile eliberarii din mainile Fortelor Armate Revolutionare Columbiene (FARC) a celei mai celebre ostatice din lume, au inceput sa apara in media detalii de culise.
Citand o sursa "apropiata de evenimente", Radio Suisse Romande (RSR) relata ieri ca liderii FARC au primit milioane de dolari pentru eliberarea lui Ingrid Betancourt si a celorlalti 14 ostatici. "Cei 15 ostatici au fost, de fapt, cumparati cu un pret foarte mare, dupa care a fost pusa in scena intreaga operatiune." Amintim ca, dupa o captivitate de 2.321 de zile, Ingrid Betancourt si alti 14 ostatici ai FARC au fost eliberati  in cadrul operatiunii "sah-mat" care a durat cinci minute, nefiind tras nici un foc de arma.

RSR arata ca "circa 20 milioane dolari au fost varsati rapitorilor", precizand ca SUA – trei agenti americani se afla printre cei eliberati – s-au aflat "la originea tranzactiei". Radioul elvetian afirma ca intermediarul tranzactiei a fost sotia unuia dintre gardienii ostaticilor, dupa ce acesta a fost arestat de armata columbiana.
Tot ieri, radioul militar israelian anunta ca doi consilieri israelieni au participat la pregatirile eliberarii celor 15 ostatici ai FARC. Cotidianul Haaretz a precizat ca doi ofiteri superiori, generalii in rezerva Israel Ziv si Yossi Kuperwasser, conduc la Bogota firma Global CST, de consiliere in materie de securitate, avand zeci de angajati fosti membri ai unitatilor de elita sau ai serviciilor secrete israeliene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă