20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cu moartea în vitrina de la stradă. Un fenomen pe care...

FOTO. Cu moartea în vitrina de la stradă. Un fenomen pe care un medic îl descrie laconic: „O barbarie!“

Spitalul din Galați este asaltat de 15 magazine de pompe funebre, cu sicriele în vitrine pentru atragerea clienților. La Brăila, acestea au fost eliminate de pe dome­niul public.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ din Galați este înconjurat de farmacii și magazine de pompe funebre.

Rostul farmaciilor poate fi pus pe seama faptului că nici un guvern nu a avut măcar intenția să acorde 6% pentru Sănătate, iar când ai pe cineva în spital nu te mai gândești la asta, te duci la farmacie și cumperi ce trebuie. În privința magazinelor de pompe funebre lucrurile stau altfel. Este vorba de agresivitatea unor comercianți care își dispută acerb piața serviciilor mortuare, vor să fie cât mai vizibili, își agață coroane de uși și își expun în vitrine sicrie și cruci.

Uneori mai sprijină de ușă, pe trotuar, și câte un capac de sicriu și o cruce. În prezent, spitalul din Galați este asaltat de aproape 15 magazine de pompe funebre, dar au fost perioade în care pe o rază de o sută de metri în jurul spitalului erau peste 20 de magazine.

Fenomenul a cuprins și cartierele orașului. Un magazin de pe Strada Constructorilor are în vitrină, pentru impact, sicrie albe, mai mici, pentru copii. Un plus de „advertising“ agresiv este că unele firme își țin mașinile mortuare, dricurile în parcarea spitalului, pentru că pe portiere au reclame și numere de telefon de contact. 

. Cei aduși de SMURD sau de ambulanțe, în momentul în care sunt duși pe targă în Secția „Urgențe“ dau cu ochii de aceste dricuri.

Sicriele cresc depresia pacienților

Psihologul Carmen Neacșu ne-a declarat că impactul sicrielor din vitrină este mai deprimant în cazurile celor care merg să se interneze la spital cu trimitere de la un medic specialist. Acești oameni au deja în subconștient un început de depresie cauzat de boală, iar coșciugele o accentuează. „E clar că îi accentuează depresia. În momentul în care mergi spre o unitate spitali­cească și vezi de jur-împrejur aceste firme care te anunță că sfârșitul e atât de aproape, automat îți accentuează starea de rău. E un impact la nivelul subconștientului, care automat te trage în jos. Această imagine este deprimantă. Nu este cel mai potrivit loc în care aceste firme să își aibă sediile. Chiar dacă pentru ei este important, pentru că este până la urmă un act comercial și de acolo își fac activitatea, asupra oamenilor are un impact dureros. În momentul în care tu ești slăbit, ești vulnerabil și mai vezi și lucrurile astea, automat că speranța de viață și optimismul îți scad și mai mult“, ne-a declarat Carmen Neacșu.

Un fenomen care spulberă eficiența tratamentelor

Medicii din secțiile spitalului încearcă să le mențină pacienților o cât mai bună stare psihică, dacă se poate chiar optimism, care în multe diagnostice este esențial pentru reușita tratamentului. Depresia adusă unui pacient de magazinele cu sicrie, pe care le vede și de la fereastra salonului, vizavi de spital, spulberă starea de bine a unui pacient, afirmă și medicii. „În momentul în care ești OK din punct de vedere psihic, altfel îți poți gestiona o boală. Este o legătură între psihic și corp și dacă ai un suport emoțional, dacă viața ta interioară este bine ancorată în optimism și vezi partea bună a lucrurilor, altfel te așezi într-o atitudine care să te ajute să te însănătoșești. Dar când tu mergi la spital și vezi de jur-împrejur că abia așteaptă să mori, automat că deja mori un pic“, a mai adăugat psihologul Carmen Neacșu.

Șeful Secției Chirurgie 3 de la Spitalul Clinic de Urgență, chirurgul Paul Ichim, fost membru al Comisiei de sănătate a Senatului, ne-a declarat că a intenționat să promoveze o inițiativă care să rezolve această situație ce ține de bunul simț în derularea unei afaceri legale, dictată în cele din urmă de economia de piață. „E foarte simplu, e economia de piață. Unde o să fie cerere de astfel de servicii? Lângă spital. Furnizorul de servicii și-a deschis afacerea. Sunt servicii care trebuie făcute, dar este bătaie de joc să ții sicriele în geamuri. E o barbarie!“, ne-a declarat doctorul Paul Ichim, care a mai precizat că inițiativa sa viza eliminarea expunerii „produselor“ în vitrinele magazinelor de pompe funebre: „Am vrut să inițiez o reglementare cu privire la anumite servicii de genul acesta. E suficientă firma magazinului, nu expui marfa în geam“.

Încercări în sensul de a scoate coșciugele din vitrină au mai avut loc și în urmă cu câțiva ani.

Directoarea Spitalului Județean Galați, Călina Lazarovici, a răspuns că a încercat, dar nu a reușit nimic concret, pentru că sunt afaceri derulate pe dome­niul public, firmele respective au spații închiriate și nu există reglementări care să interzică reclama explicită a acestor magazine. Era bine pe atunci, că măcar s-a încercat.

Actualul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Mihaela Debita, ne-a transmis că „nu își poate exprima o opinie și ne recomandă să ne adresăm instituțiilor care dau avize“.    

Sicriele și crucile dispar de pe domeniul public

În orașul vecin, problema a fost rezolvată parțial. Consiliul Municipal Brăila a aprobat Regulamentul privind închirierea bunurilor ce aparţin domeniului public.

„Am specificat în regulament faptul că nu au voie cei care desfăşoară activităţi de înmormântare să mai expună pe domeniul public sicrie, cruci şi coroane. Pentru că nu are logică. În momentul în care ai un deces în familie, nu trebuie să mergi pe stradă ca să vezi o cruce lipită de gard ca să înţelegi că acolo trebuie să te duci ca să iei un fel anume de sicriu. Au voie să facă expunerea acestor materiale doar în interiorul magazinelor. Sunt situaţii când scot crucea şi sicriul în stradă şi le lipesc de stâlpul de iluminat. Nu consider că ăsta este viitorul sau direcţia în care noi trebuie să ne îndreptăm ca societate şi nu mă refer numai la brăileni“, a declarat viceprimarul Alexandru Jantea pentru presa locală. Eliminarea sicrielor și crucilor de pe domeniul public este o rezolvare, dar și la Brăila pot să se mute în vitrine. Peisajul edilitar al marilor orașe ar necesita o reglementare mai clară.

Soluția: un regulament care să impună decența vitrinelor

Din toate magazinele de pompe funebre din oraș, unul singur funcționează într-un spațiu închiriat de la primărie, dar acela tocmai a fost verificat și nu își expune sicriele în vitrină, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galați. Toate celelalte funcționează în spații proprii sau închiriate. În ceea ce privește problema vitrinelor magazinelor de pompe funebre, aceasta va fi rezolvată printr-un regulament ce vizează toate vitrinele spațiilor comerciale.

„Vom avea în vedere această situație, pentru a fi rezolvată printr-un regulament pe care primăria intenționează să îl realizeze. Este vorba de un regulament care să cuprindă tot ce înseamnă vitrine la magazine, nu numai pentru magazinele de pompe funebre, ci pentru tot ce înseamnă spații expoziționale la vitrine.Nici cei care au articole de lenjerie nu le vor putea expune, mai ales dacă vorbim de spații comerciale din centrul orașului. În acest regulament va fi cuprinsă și reglementarea care vizează magazinele de pompe funebre, care trebuie să aibă o anume decență în expunerea mărfii“, ni s-a comunicat de la Biroul de Presă al Primăriei Galați. Vor fi gândite și soluții tehnice, o variantă fiind aplicarea unor folii pe vitrine.     

 

Cele mai citite

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...
Ultima oră
Pe aceeași temă