29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCu ce calorifere ne încălzim locuinţa?

Cu ce calorifere ne încălzim locuinţa?

Venirea toamnei ne duce cu gândul la frigul din lunile ce vor urma. Acum este un prilej bun de a verifica funcţionalitatea caloriferelor şi de a le înlocui, dacă este cazul.

 

De asemenea, e momentul să ne facem planuri despre modul în care ne vom încălzi locuinţele la iarnă. De ce fel de radiator aveţi nevoie, care este cel mai adecvat sistemului de încălzire individual şi care se potriveşte sistemului de încălzire comun?

Locuitorii apartamentelor de bloc se împart în două categorii în ce priveşte încălzirea locuinţelor: cei care folosesc ca sursă de încălzire sistemul centralizat de distribuţie şi cei care şi-au achiziţionat centrale. Fiecărui sistem de încălzire i se potrivesc anumite tipuri de calorifere. Corpurile de încălzire sunt realizate din materiale diferite (oţel, aluminiu, fontă), ce prezintă plusuri şi minusuri.

Caloriferele din fontă sunt cele mai durabile, însă costă mai mult. Dezavantajul lor principal este că nu sunt foarte estetice. Caloriferele din fontă au fost proiectate pentru a permite transferul maxim de căldură prin radiaţie directă şi convecţie. Datorită proprietăţilor fizice ale fontei, acestea sunt în top din punctul de vedere al durabilităţii. Mai exact, au o durată de viaţă de peste 30 de ani, sunt rezistente la coroziune şi lovituri accidentale, beneficiază de o suprafaţă mare de radiaţie şi de o presiune de lucru cuprinsă între 4 şi 6 bari. Dar nu toţi specialiştii sunt adepţii fontei. Unii dintre aceştia susţin că radiatoarele din fontă ar fi depăşite din cauza manevrării lor extrem de greoaie.

Caloriferele din aluminiu şi cele de oţel au un design plăcut şi un preţ mai scăzut. În plus, au o greutate redusă şi sunt uşor de manevrat şi montat. Datorită dimensiunilor reduse, pot fi utilizate şi în spaţii mai înguste. Având un design modern şi elegant, dar şi un finisaj (vopsea) inalterabil în timp, radiatoarele din aluminiu se adaptează oricărui stil de decorare. Dezavantajele lor sunt preţul ridicat şi necesitatea dezaerării cât mai dese. De asemenea, ele au o durată de viaţă mai mică, dată de calitatea agentului termic, care în sistemele de încălzire centralizată nu este controlată.

Radiatoarele din oţel au o durată de viaţă garantată la 5-10 ani şi o presiune de lucru de 10 bari. Datorită faptului că au un preţ scăzut, sunt cele mai cumpărate produse din domeniu.

Cum alegem caloriferul ­potrivit?

Primul pas, înainte de cumpărarea caloriferului, este aflarea puterii necesare încălzirii încăperii, respectiv numărul de elemenţi necesari pentru o încăpere. În principiu, se înmulţeşte volumul încăperii cu un coeficient calorific cuprins între 40 şi 75 W/mc (coeficientul este invers proporţional cu gradul de izolare termică a camerei) şi rezultă puterea necesară. Aceasta poate să fie asigurată de unul sau mai multe calorifere. În cazul caloriferelor cu elemenţi, puterea necesară trebuie împărţită la puterea unui element. Astfel, va rezulta numărul de elemenţi necesari.

Apoi, trebuie să ţinem seama de sistemul de încălzire. Cele mai potrivite radiatoare pentru sistemul public de distribuţie a agentului termic sunt cele din fontă, dar şi cele din aluminiu. Pentru centralele de apartament, sunt recomandate radiatoarele din oţel.

Este indicat să se ia în calcul preţul caloriferului, dar asta nu înseamnă că trebuie făcut rabat de la confort. Caloriferele ieftine au fără îndoială o calitate slabă. Preţul mic ascunde, de regulă, anumite lipsuri. Un exemplu ar fi cel al radiatoarelor din oţel, care sunt cele mai ieftine şi care au convectoarele din interior mai mici şi, implicit, consumul de material mai ­scăzut. Evident, rezultă o putere de încălzire mai mică. De aceea, pentru a fi siguri de calitatea produsului achiziţionat, trebuie să aveţi în vedere durabilitatea, preţul, designul şi garanţia oferită de firma producătoare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă