19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCSM a dat liber la arestarea judecătorului Costiniu

CSM a dat liber la arestarea judecătorului Costiniu

Consiliul Superior al Magistraturii a dat ieri aviz pentru reţinerea şi arestarea judecătorului Florin Costiniu, şef de secţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) , învinuit de complicitate la trafic de influenţă în dosarul penal în care a fost arestat preventiv senatorul PSD Cătălin Voicu. Procurorii anticorupţie l-au citat astăzi la DNA pe judecătorul Florin Costiniu pentru audieri. În acelaşi dosar au mai fost învinuiţi judecătorul Cristian Jipa de la ÎCCJ şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, beneficiari ai traficului de influenţă. Probele împotriva lui Costiniu sunt constituite de înregistrări ale unor convorbiri telefonice şi ambientale din care rezultă că, la solicitarea lui Voicu, înaltul magistrat a făcut presiuni asupra unor judecătoare de la secţia contencios pentru a da soluţii favorabile omului de afaceri Costel Căşuneanu. Pentru implicarea sa, judecătorul ar fi primit sume de bani, susţin procurorii.

“Nu am săvârşit nicio faptă penală. Mă simt absolut nevinovat”, a spus Costiniu jurnaliştilor prezenţi miercuri seara, în faţa reşedinţei sale, şi a asigurat că se va prezenta joi în faţa judecătorilor. “Mă voi prezenta, aşa cum am făcut-o întotdeauna. Am încredere în echidistanţa judecătorilor”, a spus Costiniu, adăugând că este posibil ca asupra cazului să se exercite o presiune pentru că “de trei săptămâni avem de-a face cu o telejustiţie”. “Am încredere în autorităţile statului. Voi aştepta”, a completat Costiniu. În ceea ce priveşte legătura sa cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, judecătorul susţine că l-a văzut “de vreo două ori, cumulat cam 10 minute”.

CSM dezbate azi protestul celor 400 de magistraţi

Hotărârea CSM de a aviza arestarea preventivă a lui Florin Costiniu survine după ce 400 de magistraţi au cerut ca judecătorii anchetaţi în dosare penale să nu mai intre în sălile de judecată, iar promovările să nu se mai facă după “criterii oculte”. Astăzi, CSM va dezbate conţinutul protestului celor 400 de magistraţi şi va adopta un ghid de promovare la ÎCCJ.
Şedinţa plenului CSM este publică, iar discuţiile vor avea loc în baza unei note de înaintare întocmită de specialiştii CSM . De obicei, în astfel de note notele se analizează situaţia de fapt ( în acest caz, conţinutul protestului celor 400 de magistraţi) şi se propun soluţii. De asemenea, plenul CSM va analiza şi vota ghidul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Judecătoarea Lavinia Lefterache, semnatara a protestului, ne-a declarat că CSM a refuzat să le pună la dispoziţie atât nota CSM privitoare la protest, cât şi noul ghid de promovare. “Pur şi simplu au refuzat să ne dea nota, motivând hilar că nu ne-o pot trimite deoarece nu are cine să semneze adresa de trimitere” spune judecătoarea Lefterache. Protestarii nu ştiu nici acum “dacă judecătorii care cer favoruri unor arestaţi ca senatorul Cătălin Voicu, au săvârşit sau nu o abatere disciplinară pentru că noi nu am primit nici un răspuns la întrebările noastre”.
Potrivit Laviniei Lefterache, ” CSM nu s-a pronunţat nici asupra conflictului de interese determinat de promovarea secretarului general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nici asupra asupra posibilităţii promovării unui membru CSM pe un post vacant la o instanţă superioară. Dacă am fi primit acea nota, am fi ştiut cum vede şi ce propune CSM “. Prin această atitudine, “CSM consfinţeşte şase ani de fum fără foc pentru că de şase ani există scandaluri de corupţie, inclusiv referitor la promovările la instanţele superioare, fără să se ia măsuri”.

Arestările la vârful Parchetului General, precedent al cazului Costiniu-Voicu

Scandalul judecătorilor de la Curtea Supremă implicaţi în aranjarea unor dosare nu este singular. Magistraţii protestari invocă un precedent, petrecut în urmă cu câţiva ani, când doi membri CSM – Cristian Deliorga şi Dan Chiujdea – au fost implicaţi în discuţii de promovare a unor procurori , scandal soldat cu arestări preventive şi trimiteri în judecată. Între cei inculpaţi s-a aflat procurorul general adjunct al României, Virginia Ghiţă. Magistraţii protestari consideră că dacă atunci sar fi luat măsuri împotriva membrilor CSM implicaţi în discuţii private despre promovarea unor candidaţi, poate că astăzi nu ar fi existat cazul Voicu.

Liderii protestarilor, vânaţi de CSM

Danea Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) şi purtătorul de cuvânt al magistraţilor proptestari, a primit ieri o citaţie de audiere la CSM în vederea aplicării unei posibile sancţiuni ” deontologice” pentru fapte petrecute cu câţiva ani în urmă. În acest demers al CSM , protestarii suspectează o posibilă răzbunare pentru a mai tempera elanul magistraţilor de a-şi face curăţenie în propria breaslă.
În urmă cu câţiva ani, Dana Gârbovan a semnat în numele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) o plângere prealabilă în care acuza Parlamentul de nerespectarea separaţiei puterilor în stat. Era vorba de faptul că parlamentarii, analizând dosarul penal “Zambaccian”, au considerat că nu există probe suficiente pentru trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase. Potrivit UNJR, prin evaluarea probelor dintr-un dosar penal, legislativul a încălcat atribuţiile puterii judecătoreşti. Dana Gârbovan a fost judecată atunci de CSM, care, tot atunci, a considerat că demersul asociaţiei judecătorilor a apărat independenţa Justiţiei. Acum, CSM a (re)deschis o acţiune “deontologică” împotriva Danei Gărbovan pentru aceleaşi fapte. Nu este prima tentativă a CSM de a stopa elanul magistraţilor care doresc o Justiţie Curată, spun protestatarii. Anul trecut, judecătorul Cristi Dănileţ, preşedintele SoJust, a trecut printr-o acţiune disciplinară deoarece a afirmat public faptul că există corupţie în Justiţie.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă