5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialCroaţia a cerut Austriei extrădarea fostului premier croat Ivo Sanader, arestat la...

Croaţia a cerut Austriei extrădarea fostului premier croat Ivo Sanader, arestat la Salzburg

Croaţia a adresat luni autorităţilor austriece o cerere de extrădare a fostului premier croat Ivo Sanader, arestat în Austria, acesta fiind căutat de justiţia croată pentru corupţie, a anunţat Ministerul croat al Justiţiei, relatează AFP, citat de Mediafax.

Cererea de extrădare şi toate documentele necesare au fost trimise Ministerului austriac al Justiţiei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului croat al ustiţiei, Vesna Dovranici, pentru agenţia oficială Hina.

Ministrul croat al Justiţiei, Drazen Bosnjakovici, declara, anterior, că cererea de extrădare va fi însoţită de documentele întocmite de Biroul naţional de luptă contra corupţiei şi crimei organizate (Uskok).

Fostul premier croat a fost arestat vineri, în regiunea Salzburg, în baza unui mandat de arestare internaţional, emis de autorităţile croate pe numele acestuia.

El a părăsit Croaţia joi, cu câteva ore înainte de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară.

Parchetul croat doreşte ca Sanader, în vârstă de 57 de ani, să fie adus în faţa justiţiei, pentru “asociere în vederea comiterii unei infracţiuni penale” şi pentru “abuz de putere”. Un tribunal din Zagreb a ordonat plasarea sa în detenţie preventivă, pentru o lună.

Presa locală a scris, în ultimele luni, cu regularitate, despre presupusa implicare a lui Sanader în mai multe cazuri importante de corupţie, evaluate la câteva milioane de euro.

Bunurile acestuia din Croaţia au fost blocate, la cererea Parchetului, a declarat luni un purtător de cuvânt al Tribunalului regional din Zagreb, Kresimir Devcici.

Această măsură, care va fi aplicată până la încheierea procedurii judiciare contra lui Sanader, vizează un anumit număr de conturi bancare, dar şi acţiuni la câteva companii, a declarat Devcici, pentru postul naţional de radio.

Bunurile soţiei lui Sanader şi ale celor două fiice ale acestora au fost, de asemenea, blocate, potrivit aceleiaşi surse.

Un judecător din Salzburg l-a anunţat pe fostul şef al Guvernului croat, din perioada 2003-2009, despre plasarea sa în detenţie, timp de 14 zile, în cadrul procedurii de extrădare.

Un avocat austriac al lui Sanader a declarat, sâmbătă, că fostul premier nu se simte vinovat şi că doreşte să “coopereze cu autorităţile croate”.

Ancheta contra lui Sanader este percepută, în Croaţia, ca o iniţiativă majoră a autorităţilor, în voinţa lor de a lupta contra corupţiei, un punct asupra căruia insistă Uniunea Europeană (UE), la care Croaţia doreşte să adere către 2012.

 

Cele mai citite
00:00:48

VIDEO. Atac israelian asupra unei case din Rafah

Palestinienii din sudul Fâșiei Gaza s-au grăbit vineri (1 decembrie) să salveze copii și alte persoane rănite în urma unui atac israelian asupra unei...

Incendiu în Sectorul 5! Intervin mai multe autospeciale

Pompierii intervin în sectorul 5 al Capitalei, vineri, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un grup de patru locuințe de pe Intrarea Herești. Potrivit...

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă