16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCRIZA SIRIA. Ministrul sirian de externe acuză Occidentul de "sancţiuni imorale"

CRIZA SIRIA. Ministrul sirian de externe acuză Occidentul de “sancţiuni imorale”

Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a acuzat luni, la ONU, ţările occidentale că furnizează produse toxice unor grupări de opoziţie şi că supun Siria la “sancţiuni imorale şi inumane”, relatează Mediafax.

Într-un discurs ţinut în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Muallem a repetat, de asemenea, că ţara sa va “aplica pe deplin” angajamentele privind dezarmarea chimică.

Însă el a afirmat că terorişti au “folosit gaze toxice” în Siria pe care le-ar fi primit “de la ţări occidentale” şi din zona Golfului Persic. Damascul utilizează termenul “terorişti” pentru a-i desemna pe opozanţii înarmaţi.

În opinia lui Muallem, distingerea opozanţilor moderaţi de extremişti este “o glumă proastă”. “Terorismul este terorism, a insistat el, nu poate fi clasat în terorism moderat şi terorism extremist”. “Nu există război civil în Siria, ci un război împotriva terorismului”, a declarat ministrul sirian de Externe.

Muallem a afirmat că Guvernul de la Damasc “este pregătit să facă orice pentru ca ajutorul internaţional să ajungă la toţi cetăţenii sirieni, fără discriminare, oriunde s-ar afla (…), însă să fie respectată suveranitatea şi independenţa Siriei”.

Agenţiile ONU şi ONG-urile se plâng din cauza obstacolelor întâmpinate de operaţiunile lor umanitare în Siria.

“Sancţiunile unilaterale, inumane şi imorale impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană au dus la deteriorarea condiţiilor de viaţă ale sirienilor”, a apreciat el.

Ministrul a insistat asupra necesităţii unei “soluţii politice” care să respecte “dreptul exclusiv al poporului sirian de a-şi alege liderii”, fără “amestec străin în afacerile sale interne”.

“Alegerile libere şi echitabile rămân singura soluţie (…) pentru ca poporul sirian să-şi aleagă viitorul, departe de presiunile terorismului şi dictaturi străine”, a adăugat el.

Muallem a respins sâmbătă, la ONU, ideea unei conferinţe internaţionale de pace pentru Siria, prevăzută în noiembrie, la Geneva, ce ar putea să ducă la înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad. Preşedintele sirian ia în calcul să-şi încheie mandatul şi să candideze din nou, la sfârşitul anului 2014, a confirmat Muallem.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă