18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCRIZA SIRIA. Guvernul sirian refuză publicarea unui raport parţial al ONU privind...

CRIZA SIRIA. Guvernul sirian refuză publicarea unui raport parţial al ONU privind analizele chimice

CRIZA SIRIA. Guvernul sirian refuză publicarea unui raport parţial privind o eventuală folosire a armelor chimice lângă Damasc, care ar putea fi întocmit imediat după încheierea misiunii inspectorilor ONU în Siria, a anunţat vineri televiziunea oficială siriană, citându-l pe ministrul de Externe, transmite Mediafax.

În cursul unei discuţii telefonice cu secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon, ministrul Walid Moualllem a declarat că “Siria refuză ca Secretariatul General al ONU să publice vreun raport înainte ca misiunea să-şi încheie lucrările şi de a fi cunoscute rezultatele analizelor probelor colectate”, a informat postul de televiziune oficial sirian.

Analizele, care vor fi efectuate în laboratoare europene, vor necesita săptămâni de muncă, a precizat ONU.

Citeşte şi LIVE TEXT. Criza din SIRIA se acutizează. În lipsa aliaţilor, Obama ar putea interveni singur

Şeful diplomaţiei siriene a cerut ca “misiunea să ancheteze şi în locuri unde militarii sirieni au fost expuşi gazelor toxice”, despre care Damascul oferă asigurări că au fost folosite de către rebeli. “Guvernul sirian a solicitat Secretariatului General să ancheteze în aceste locuri”, a adăugat ministrul, citat de postul de televiziune de stat.

Experţii ONU au mers la Mouadamiyat Al-Sham, în periferia de vest a Damascului, şi în Ghouta de Est, la est de capitala Siriei, locurile unor presupuse atacuri cu arme chimice, pe 21 august, pe care opoziţia şi ţările occidentale le atribuie regimului sirian.

La rândul său, Damascul i-a acuzat pe rebeli că au recurs la gaze toxice, pe 24 august, la Jobar, la periferia Damascului, pentru a respinge o ofensivă a armatei.

În timp ce ministrul sirian a întrebat de ce misiunea se retrage, Ban “a oferit asigurări că inspectorii vor reveni pentru a-şi continua” activitatea, a adăugat aceeaşi sursă.
Experţii ONU vor părăsi Damascul sâmbătă dimineaţa.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă