13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCRIZA SIRIA. Autorităţile de la Damasc au trimis o listă cu arsenalul...

CRIZA SIRIA. Autorităţile de la Damasc au trimis o listă cu arsenalul chimic

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat vineri că a primit din partea Siriei o primă listă cu arsenalul chimic, în cadrul programului de distrugere, relatează AFP, conform Mediafax.

“OIAC a primit din partea Guvernului sirian o primă listă referitoare la programul de arme chimice”, a precizat OIAC.

“Lista este pe cale să fie examinată de secretariatul tehnic al organizaţiei”, explică OIAC.

Trimiterea acestei liste este un prim pas în aplicarea acordului ruso-american privind neutralizarea arsenalului chimic sirian.

Citeşte şi Cum va livra Franţa armament rebelilor din Siria

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice se va reuni duminică pentru a studia începerea programului de distrugere a arsenalului chimic sirian şi cererea Siriei de aderare la Convenţia din 1993 privind interzicerea armamentului chimic.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

 

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...
Ultima oră
Pe aceeași temă