18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecial"Brokerul fugar" Cristian Sima: DNA e interesată de arhiva pe care o...

“Brokerul fugar” Cristian Sima: DNA e interesată de arhiva pe care o deţin. Marii cărăuşi de şpăgi au fost jurnaliştii

Brokerul Cristian Sima a revenit în România şi a acordat primul interviu lui Sabin Orcan, la emisiunea X-Press de la B1. Acesta a afirmat că DNA vrea să „discute despre problema arhivei” pe care o deţine şi pe care a oferit-o procurorilor anticorupţie în urmă cu trei ani.

„Brokerul fugar”, cum se autointitulează Cristian Sima, a declarat că a plecat din România în 2012 pentru că a stârnit furia investitorilor săi. „Dacă aş fi rămas în România nu aş fi avut nici o problemă, decât furia investitorilor. Nu prea au existat investitori care să mă acuze, în străinătate”

Cristian Sima a avut clienţi celebri pe vremea când era şeful societăţii de brokeraj World Brokerage Services (WBS) Romania, printre care fostul ministru al Justiţie, Cătălin Predoiu, fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, Gabi Marin – implicat în dosarul Microsoft, Irina Socol – acţionarul majoritar Siveco, Orest Robciuc – fost şef al Compaq HP România, designerul Mihai Albu etc.

Brokerul a povestit că a avut doar 12 clienţi români care au pierdut bani pe mâna lui la investiţii pe bursă. Singurul personaj care l-a dat în judecată pentru calomnie este jurnalistul Bogdan Chireac, procesul aflându-se la Înalta Curte pentru Casaţie şi Justiţie. Despre acesta din urmă, "brokerul fugar" a mai afirmat că „i-a făcut cadou 5% din acţiunile WBS Holding”.

Despre economistul Daniel Dăianu, Cristian Sima relatat, în emisiunea X-Press, că a pierdut la bursă 200.000 de euro, dar  că din funcţia de vicepreşedinte ASF Dăianu a recuperat suma pierdută în numai 3 luni. „Daniel Dăianu era foarte lacom şi nu a retras banii de pe bursă”, a mai precizat Cristian Sima.

În ce priveşte celebra arhivă pe care o deţine Cristian Sima şi despre care a declarat şi a scris în cartea sa, „Marea spovedanie a brokerului fugar”, acesta spune că a oferit-o spre cercetare DNA-ului din 2012, când a plecat în Elveţia. „Avocatul meu a fost la DNA în 2014 şi i s-a spus că este foarte interesantă această arhivă şi că vom fi contactaţi. Nu am fost contactaţi niciodată. În schimb, a doua zi după ce v-am spus că vin la dumneavoastră. în emisiune, joi dimineaţă, avocatul meu a primit un telefon şi luni se va duce la DNA să discute despre problema arhivei. Să vedem luni dacă o şi vrea DNA-ul!”, a declarat Cristian Sima.

În Elveţia, a fost nevoit să predea matematică

Fostul broker a povestit că în Elveţia a ajuns cu bani puţini şi a fost nevoit să supravieţuiască: „Am pierdut tot şi am plecat din România cu 2.000 de franci. Atât!”. Dar a adăugat că: „joc la bursă şi acum, dar supravieţuiesc. Nu am câştigat milioane”.

Cum s-a întreţinut în străinătate? „Trăiesc din ce ştiu să fac: profesor de matematică. Şi din vânzările de carte”, a răspuns Cristian Sima în emisiunea moderată de Sabin Orcan. Brokerul a susţinut că a vândut 10.000 de exemplare, în ţară, din volumul „Marea spovedanie a brokerului fugar”, dintre care personal 700 de exemplare cu câte 30 de euro. Apoi, a fost angajat la o firmă din Elveţia care i-a asigurat salariul şi a putut să-şi îngrijească băiatul, elev de liceu în această ţară.

Cristian Sima promite că nu va mai juca la bursă niciodată pentru români. „Iar eu, la bursă, am pierdut totul de vreo 4 ori”.

Fostul broker a mai dezvăluit că cele mai mari sume din IT-ul românesc s-au „învârtit prin ţările baltice” mulţi ani la rând, fiind una din pieţele favorite ale domeniului. A mai susţinut că „marii cărăuşi de şpăgi au fost jurnaliştii” şi, ca dovadă că nu minte, nu a fost niciodată dat în judecată de către cei cărora le-a pomenit numele în această conjuctură. „Nimeni nu m-a dat în judecată pentru că am atât de multe probe. Tot ce afirm pot să probez. Nu numai că nu m-a dat nimeni în judecată, dar nimeni nu a dezminţit”, susţine Cristian Sima. Şi pe aceeaşi idee, a adăugat că: „nu am făcut afaceri cu statul niciodată, nu am participat la licitaţii cu statul şi nu am participat la privatizări. Nu puteam fi atacat!”.

Cristian Sima s-a plâns că a primit ameninţări urâte în Elveţia, cerându-i-se arhiva. I-a fost ameninţat copilul, iar un fost ofiţer de Securitate a venit până la el acasă, în St. Moritz, să-i propună „să cadă la pace”.

„Am fost acuzat că am investit banii corupţiilor. Legal nu am nici o vină. Moral am enorm!”, a încheiat Cristian Sima, în primul interviu dat de la întoarcerea în ţară.

Cele mai citite

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Festivalul Opera Copiilor – 60 de spectacole și zeci de atracții în aer liber la Opera Comică pentru Copii

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a...
Ultima oră
Pe aceeași temă