15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCriptele antice ale Constanţei, promovate în format 3D

Criptele antice ale Constanţei, promovate în format 3D

Obiective din patrimoniul cultural constănţean care nu pot fi vizitate de către publicul larg pot fi văzute în format digital prin intermediul a două proiecte culturale. 

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), în colaborare cu specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică din Bucureşti, au desfăşurat, pe parcursul acestui an, două proiecte de promovare a civilizaţiei dobrogene într-un format digital modern. Este vorba despre  „Arheodrom virtual” şi „Incursiuni virtuale în istoria antică a oraşului”, proiecte cu finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Proiectul „Arheodrom virtual” a vizat crearea unor replici virtuale a câtorva morminte pictate aflate pe raza judeţului Constanţa. Este vorba de criptele aflate în curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi în complexul Hotel Maria, ambele în Constanţa, alte două cripte pictate aflându-se la Cernavodă (anticul Axiopolis) şi Ostrov. Pentru cele patru morminte pictate s-au utilizat tehnici de scanare 3D, termoviziune şi documentaţie fotografică. Tehnicile permit identificarea defectelor şi neuniformităţilor superficiale.

Cel de-al doilea proiect, „Incursiuni virtuale în istoria antică a oraşului”, şi-a propus digitizarea celor mai reprezentative piese de patrimoniu cultural local şi realizarea unui tur virtual al MINAC, prin vizitarea expoziţiei permanente dedicate perioadei antice, completată de o galerie foto a celor mai reprezentative exponate din colecţiile muzeului.

De asemenea, au fost reconstituite în 3D Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Hypogeu de la Zorile şi Zidul de incintă al cetăţii Tomis. Toate informaţiile au fost cuprinse într-o pagină web care va fi ataşată pe site-ul muzeului constănţean. „Printr-o simplă accesare a internetului, orice om poate să vadă şi să se informeze. Este un instrument util şi pentru miile de turişti care vin la Constanţa anual pentru că în acest mod le facilităm cunoaşterea dinainte a obiectivelor care îi interesează”, a precizat Delia Cornea, iniţiatorul proiectului „Incursiuni virtuale în istoria antică a oraşului”. Partener al acestor două proiecte a fost şi Consiliul Judeţean Constanţa.  

DVD-uri vor fi distribuite turiştilor şi elevilor

Produsele digitale realizate în cadrul acestor două proiecte vor sta la dispoziţia turiştilor, dar şi a elevilor din şcolile constănţene. DVD-urile vor fi oferite gratis şi vor servi ca mijloc educativ auxiliar pentru lecţiile legate de istoria locală. Valoarea totală a proiectelor a fost de peste 80.000 de lei.

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă