12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCrimă în Belize, fost paradis al piraţilor

Crimă în Belize, fost paradis al piraţilor

Milionarul John McAfee, celebrul pionier al programelor antivirus şi fondatorul societăţii de securitate informatică ce îi poartă numele, este acuzat de crimă în Belize şi se ascunde undeva în sălbăticie. Pentru a-şi susţine nevinovăţia, el comunică cu media prin intermediul  blogului administrat de un amic.

Un vecin asasinat. Câini otrăviţi. Vânarea unui acuzat de crimă. John McAfee se află în centrul unei istorii suprarealiste în Belize, mic stat vecin cu Mexic şi Guatemala.

Cunoscutul “guru” al programelor antivirus, care a fondat McAfee Associates în 1989, trăieşte în clandestinitate de când poliţia din Belize a anunţat că doreşte să-l interogheze despre asasinarea vecinului său, un compatriot american, Gregory Faull, cu care John McAfee se afla în dispută. În pofida dispariţiei sale, McAfee, 67 ani, a rămas în contact cu media, furnizând un flux de buletine “colorate” despre situaţia sa, starea de spirit şi afirmaţia potrivit căreia autorităţile din Belize doresc
să-l ucidă. Rezidenţii insulei un de îşi are proprietatea, Ambergris Caye, şi alţii care îl cunosc relevă portretul unui excentric impulsiv, bărbatul care a renunţat la o carieră de antreprenor de succes în Statele Unite pentru o viaţă de semipensionar într-un fost paradis pentru piraţii din Belize, înconjurat de gărzi de corp şi de femei tinere. El şi-a vândut societatea antivirus la începutul anilor ’90 pentru câteva milioane de dolari.

McAfee, un fan yoga (este autorul unor lucrări pe acest subiect), al tatuajelor şi al armelor de foc, s-a retras pe mica insulă Ambergris Caya de patru ani şi se deplasa înconjurat de gărzi şi cu pistoale la brâu. “Nu contează câinii, păziţi-vă de proprietar”, stă scris pe un mic panou decorat cu o mână ce ţine un pistol uriaş şi agăţat pe zidul ce separă piscina de plaja de la malul mării. “Belize este în continuare un paradis pentru piraţi şi este gestionat, mai mult sau mai puţin, de principiile stabilite în urmă cu secole de oameni ca piratul Barbă Neagră, Căpitanul Morgan şi Căpitanul Barow”, potrivit declaraţiilor lui McAfee. Autorităţile suspectează că el folosea droguri de sinteză şi, potrivit vecinilor, încerca să-i alunge de pe plaja publică din faţa casei sale. Interiorul proprietăţii, un complex de clădiri cu acoperişuri albastre, păstra un arsenal de arme de vânătoare şi carabine echipate pentru folosire imediată. Milionarul era subiectul a numeroase plângeri privind câinii săi şi otrăvirea a patru dintre ei poate sta la baza asasinării lui Faull, 52 ani, un antreprenor din Florida, găsit mort la vila aflată la 100 metri de plaja lui McAfee. Faull era unul dintre locuitorii care se plângeau de atitudinea milionarului şi a câinilor lui.

O crimă misterioasă

Într-o duminică dimineaţă, o menajeră din San Pedro, Belize, a deschis uşa locuinţei lui Faull pentru a-şi începe ziua de lucru. La etaj, pe hol, ea a descoperit trupul lui Faull zăcând într-o baltă de sânge. Poliţiştii veniţi la locul crimei au descoperit un cartuş de 9 mm, gol. Calculatorul şi telefonul mobil al victimei dispăruseră. Ei au bătut la uşa lui John McAfee, vecinul victimei cu care nu se afla în termeni buni. Nici un răspuns. Au făcut un raid pe proprietatea acestuia fără să dea atenţie  cartonaşului plasat pe plajă, în apropierea casei. John McAfee s-a îngropat în nisip şi şi-a pus un carton pe faţă pentru a putea respira. De atunci este de negăsit şi se declară nevinovat la acuzaţiile de crimă care i se aduc de către poliţia din Belize. Mai mult, susţine că ucigaşii lui Faull îl caută pentru a-l omorî.  Pentru revista Wired, McAfee a relatat că şi-a vopsit părul şi mustaţa pentru a nu fi descoperit de poliţia din Belize, care vrea să-l omoare şi i-a otrăvit câinii. “Sub nici un pretext nu voi merge de bunăvoie la poliţia acestei ţări. Puteţi spune că sunt paranoic, dar vor să mă ucidă, este sigur. Încearcă de luni de zile, nu sunt prea iubit de primul ministru”. În urmă cu câteva luni, poliţia i-a percheziţionat locuinţa, căutând arme şi droguri şi l-au plasat sub arest câteva ore. Atunci, McAfee declarase că a fost arestat pentru că refuzase o donaţie pentru un politician local. Pentru canalul ABC, care a realizat un reportaj la el acasă, a declarat că este victima unui “guvern corupt”.

Vecin cu Di Caprio

Casa lui McAfee se află într-un tronson al insulei Ambergris unde vin  străinii bogaţi – o bucată de pământ între 30 metri şi 61 metri poate costa şi 500.000 dolari, iar investiţiile se numără în milioane. Asemenea lui McAfee, mulţi dintre vecinii săi de pe coasta stângă au tendinţa de a sta izolaţi, vin rareori la vile şi resping ideea de a se amesteca cu turiştii. Imortalizată de Madonna, “La Isla Bonita” – Ambergris Caye se întinde pe o lungime de 43 de km de-a lungul mării Caraibelor, în apropierea frontierei mexicane, alături de a doua barieră de corali cea mai mare din lume, cu splendide ape de pescuit sportiv. Frumuseţea peisajului a atras numeroase celebrităţi, ca actorul Leonardo Di Caprio, proprietarul unei mici insule vecine.

Ambergris are şi o coastă mai sumbră. Deversate în mare şi pe pământ de maree, pachetele de cocaină columbiană traversează insula, nu departe de casa lui McAfee. Cocaina nerecuperată de contrabandişti este colectată de insulari, piaţa locală a drogurilor fiind înfloritoare, dar suscită şi confruntări între bande şi omoruri ocazionale. Aici şi-au găsit adăpost şi criminali căutaţi internaţional.    

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă