10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCresteri temperate

Cresteri temperate

Lichiditatea revine la Bursa de Valori Bucuresti, insa cresterile se tempereaza. Sectorul financiar este cel care a pus piata in miscare in sedinta de miercuri. Cele mai importante tranzactii s-au realizat cu actiuni ale SIF-urilor si ale bancilor. Avem acum explicatia clara a motivului pentru care SIF-urile au crescut pe parcursul saptamanii trecute si al primelor sedinte din aceasta saptamana. Este vorba de acordul dat de Ministerul Finantelor la propunerea CNVM de a reflecta deprecierea portofoliului de actiuni detinut de SIF-uri doar in partea bilantiera (prin reducerea capitalurilor proprii), fara afectarea contului de profit si pierdere si implicit a profitului net si a capacitatii de repartizare de dividende.
Desigur, o alta cauza importanta a cresterii pietei din zilele trecute a reprezentat-o evolutia favorabila a burselor europene, insa in piata, in anumite zile s-a vazut ca e vorba de mai mult de atat, din moment ce SIF-urile reuseau sa inchida in crestere si in zile in care indicii maturi din Europa scadeau.

Acum, cu confirmarea acestei informatii, publicul a intrat la cumparare, atras fiind de perspectiva cresterii profitului la acele SIF-uri care constituisera provizioane, iar speculatorii care deja achizitionasera din zilele trecute, anticipand o astfel de posibila decizie a Ministerului Finantelor, au vandut si si-au marcat profiturile (cel putin partial). Asa se explica lichiditatea mai mare de miercuri, in comparatie cu zilele anterioare.
sedinta de joi va fi decisiva si extrem de relevanta pentru tendinta inca din zilele urmatoare. Acum se va vedea cat de mari sunt forta si determinarea speculatorilor care marcheaza pe confirmare si, respectiv, care este resursa financiara a cumparatorilor atrasi de vestea buna a neafectarii profiturilor la SIF-uri. In functie de cum se va transa disputa dintre cele doua categorii de participanti la piata, vom vedea si trendul zilelor urmatoare. Din nou, la fel ca pana acum, o contributie importanta la imaginea de ansamblu a BVB o vor avea evolutiile indicilor pietelor de actiuni din Europa si America.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă