26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial„Creierul“ din spatele Statului Islamic, nume de cod Haji Bakr

„Creierul“ din spatele Statului Islamic, nume de cod Haji Bakr

Statul Islamic a pregătit cucerirea Siriei cu mult timp înainte, după cum relevă documente secrete ­descoperite de echipa Der Spiegel după luni de cercetări în provincii din nordul sirian. Documente interne referitoare la ­planuri ­strategice şi organigrame ale conducerii Statului Islamic şi care, după cum precizează Der Spiegel, permit ­dezvăluirea, ­pentru prima oară, a modului în care este structurată organizaţia teroristă şi cum a reuşit victoria în Siria.

Documentele, în majoritate manuscrise, provin de la un fost colonel irakian de informaţii din apărarea aeriană. El s-a alăturat predecesorului SI în Irak între 2004 şi 2010 şi a jucat un rol în numirea lui Abu Bakr al-Baghdadi în fruntea SI. Colonelul, cunoscut sub numele de cod Haji Bakr, a mers în Siria la finele lui 2012 şi este responsabil de preluarea controlului unor teritorii.

Der Spiegel a descoperit sute de pagini, protocoale pentru desfășurarea spionajului, supravegherea şi prezentărea teritoriilor ocupate. Planurile colonelului Haji Bakr (foto medalion), ucis în 2014 în timpul luptelor, nu dezvăluie nimic din fanatismul religios cu care SI se prezintă în exterior. Relevă în schimb metodele foarte complexe folosite de SI, bazate pe spionaj generalizat, supraveghere şi asasinate. Spioni-predicatori sub acoperire au activat în birourile de prozelitism islamic formate în oraşele şi localităţile din nordul Siriei, cu misiunea de a depista adversarii şi inamicii SI. Următoarea etapă a fost identificarea liderilor carismatici şi a şefilor rebeli ai unităţilor create special pentru „asasinate” şi „răpiri” cu scopul eliminării opoziţiei potenţiale încă de la început. Abia atunci urmau atacurile militare, susţinute de „celule adormite”, cu arme şi combatanţi. Că aceste planuri au fost realizate cu mai puţină precizie o confirmă ­cercetările echipei Spiegel în diferite provincii din nordul Siriei şi o a ­doua descoperire, în 2014, a unui fişier abandonat în sediul jihadiştilor din Alep.

Spionul-strateg

Teroristul Haji Bakr a conceput planul director pentru preluarea controlului în Siria, a construit o reţea de spionaj, a ajutat la instalarea califului autoproclamat al-Baghdadi. Acest colonel din serviciile secrete irakiene era cel mai important strateg şi a utilizat religia ca un mijloc pentru a-și atinge scopurile, iar Der Spiegel îl analizează după documentele secrete descoperite în Siria.

Majoritatea îl cunoşteau ca „omul cu barbă albă”, alţii ca „omul cu barbă neagră”. Comandantul rebel local îşi aminteşte de le ca „schweib”, însărcinat cu achiziţia de arme. Unul din şefii politici locali îl cunoştea drept „Abu Bakr al-Iraqi”, responsabil cu afaceri religioase în micul orăşel Tal Rifaat, din nordul Siriei. Un bărbat care avea grijă să nu lase nici o urmă.

Haji Bakr acţiona în diverse moduri pe care rebelii jihadişti nu şi le puteau explica. De ce „Statul Islamic”? De ce o adevărată armată din sud a luat cu asalt un oraş? De ce avansau cu peste o duzină de camionete 4×4 cu mitraliere montate la bord? De ce au trimis înainte un kamikaze care s-a detonat într-un cartier? Nu ştiau de ce ţinta era atât de preţioasă pentru a ataca cu o astfel de forţă. Corpurile persoanelor ucise erau aranjate de rebeli într-un congelator.

Bakr a contribuit un an şi jumătate la cucerirea nordului Siriei de către miliţiile SI, înainte de a fi ucis în a doua jumătate a anului 2014 în luptă.Este istoria celui mai influent dintre strategii terorişti din trecutul recent, arhitectul unei organizaţii ample în cursul ultimilor ani care şi-a luat sub control părţi vaste din Siria şi Irak şi a terorizat şi terorizează mii de persoane. Este istoria creierului din spatele Statului Islamic. Omul cu multiple identităţi zace într-un mormânt anonim. Adevăratul său nume este Samir Abedal-Mohammed al-Khleifawi, fost colonel în serviciile secrete ale armatei irakiene. Peste două decenii a fost în inima secretelor de stat a regimului lui Saddam Hussein, care organizase un sistem de supraveghere globală şi dirija acţiuni menite să înfricoşeze o populaţie ţinută sub control.

Omul spionajului lui Saddam Hussein

Haji Bakr şi-a aplicat lecţiile în mod meticulos un an şi jumătate, menținând controlul asupra cuceririi nordului Siriei. În locuinţa sa, echipa Der Spiegel a descoperit planurile în care a prezentat strategia SI prin care acţiunile organizaţiei teroriste din ultimii ani pot fi reconstruite în detaliu. Cu un pumn de irakieni profesionişti experimentaţi şi în virtutea instrucţiunilor, Bakr a început cucerirea progresivă a organizaţiei teroriste care a devenit cea mai importantă. În casa în care locuia, au fost găsite printre altele, planul detaliat pentru celulele de spionaj deghizate în birouri islamice care urmau să fie stabilite în toate oraşele şi satele, orarele pentru aceste locaţii, organigrama pentru servicii secrete, conceperea serviciilor distincte care planificau asasinate şi răpiri secrete. Povestea lui Haji Bakr este mai mult cea a unui strateg decât a unui ideolog. Un ziarist irakian declară: „Colonelul Samir era foarte inteligent, determinat şi avea o logică excelentă.

Dar, când Paul Bremer, guvernatorul american numit de SUA după căderea lui Saddam, în mai 2003, a dizolvat întreaga armată printr-un decret, Bakr s-a trezit în şomaj”. El a urmat calea lungă a profesioniştilor serviciilor secrete, care nu lasă nimic la întâmplare, spre vârful celui mai brutal grup, devenit cunoscut ca Al Qaeda în Irak. Timp de doi ani, Bakr s-a aflat în închisoarea Abou Ghraib, unde a cunoscut numeroşi terorişti, dar au fost necesari ani de zile pentru ca strategii serviciilor secrete ale lui Saddam Hussein şi fanaticii islamişti să se reunească. Când a izbucnit Al Qaeda în Irak, Statul Islamic îşi pierduse aproape toată conducerea. Era momentul de aur pentru Bakr. Mereu eminenţa cenuşie din culise, el a complotat pentru alegerea în fruntea SI a „califului” de astăzi, Abou Bakr al-Baghdadi.

El le spunea liderilor ascunşi, fiecăruia în parte, că ceilalţi acceptaseră deja. La fel, în 2013 în nordul Siriei, anarhia a fost declanşată când opozanţii au fost asasinaţi unul câte unul de spionii din cohorta lui Haji Bakr. Fostul ofiţer de securitate aflat în fruntea Statului Islamic acţiona ca un alchimist şi căuta să inducă frica pentru a instala o puternică teocraţie artificială. Planurile sale pentru instalarea în Siria a Islamului stau mărturie, el considerând Charia un mijloc pentru atingerea scopurilor finale –forţarea populaţiei la supunere şi impunerea jihadului prin miile de radicali din lume.   

Cele mai citite

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...
Ultima oră
Pe aceeași temă