20.8 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialCreatorii de frumos din Banat

Creatorii de frumos din Banat

Arta plastica timisoreana a inregistrat, in 2005, nu doar cel mai mare numar de membri ai UAP – recunoscuti pe plan national – peste 70 -, dar si cele mai prestigioase trofee obtinute in existenta sa de peste 75 de ani. Amanunte ne ofera chiar presedintele ei, criticul de arta si publicistul Ioan Szekernyes. Una din marile realizari ale anului trecut este obtinerea a patru trofee de talie nationala, inclusiv a premiului pentru pictura, revenit maestrului Romul Nutiu. Alte premii de prestigiu au inscris in palmaresul lor plasticienii Stefan Calarasanu (premiul juriului), Pavel Veres (premiul pentru grafica publicitara) si Geta Medinski (premiul pentru scenografie).
O reusita de notorietate a fost si expozitia de arta plastica a creatorilor timisoreni, gazduita de Parlamentul Europei la Bruxelles in cadrul careia au fost expuse lucrarile maestrului Peter Jecza si Romul Nutiu, dar si ale cinci tineri foarte talentati, apartinand diferitelor etnii din Banat: Nora Demetrescu Blaj, Simona Nutiu, Iosif Tacsy, Nada Stojici si un artist din Arad.
Nu pot sa nu mentionez ca Suzana Fantanariu este primul artist plastic roman care a castigat bursa “Constantin Brancusi”, la Paris, a Institutului Cultural Roman. Tot ea a participat la un prestigios simpozion de specialitate din China, alaturi de criticul de arta Ileana Pintilie.
As mai aminti expozitia de la Budapesta, cu genericul “Lumea formelor”, realizata de un grup de 20 de artisti plastici din cadrul filialei timisene a UAP, itineranta in mai multe orase din Ungaria. Si tot acolo, Adriana Ilin Tomici a obtinut un premiu al doilea la Pecs in cadrul unei tabere-concurs, desfasurata in strada in vazul trecatorilor.
Reporter: Fara indoiala ca cea mai reprezentativa si concludenta manifestare expozitionala pe plan intern ramane Salonul Artelor Vizuale, de la Muzeul Banatului, salon care a atins la Timisoara cifra rotunda de 75 de ani.
Ioan Szekernyes: Neindoielnic este manifestarea de cel mai mare interes pentru artistii plastici din partea de sud-vest a tarii, ca dovada fiind si faptul ca au fost prezentate juriului 206 lucrari de pictura, sculptura, gravura, instalatii si arta decorativa etc. Doar 150 din ele si-au gasit locul in Salon si acestea in doua locatii diferite pentru ca n-au avut spatiu impreuna, cu toate ca mai multi maestri ai Timisoarei, printre care Peter Jecza, Vasile Pintea, Constantin Flondor, Petru Galis, n-au fost prezenti pe simeze, motivand ca au lasat loc tinerilor dornici de afirmare. De altfel, numai in ultimul an au fost primiti in filiala 14 membri noi, deosebit de ambitiosi si talentati in toate genurile artei. S-a creat, sa zic asa, chiar o ruptura intre valul masiv de tineri si generatiile mai varstnice. Inainte de 1990 prea putini tineri urmau facultati de arte plastice, iar dupa aceea Timisoara a devenit un centru foarte puternic de invatamant artistic de nivel academic. Dupa absolvirea facultatii, unii pleaca pe meleagurile natale, dar multi raman in oras. Din pacate, UAP nu le poate asigura conditiile de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea cum se cuvine.
R.: Ce veti face in continuare pentru tinerii artisti plastici din Timisoara?
I. S.: Le acordam spatii expozitionale, in primul rand, pentru a-si expune lucrarile, dar acest lucru nu este suficient. Of-ul lor cel mare este lipsa atelierelor de creatie. Ca atare, vom insista pe langa oficialitati sa preluam modelul occidental, acela de a le acorda ateliere sub forma de burse, pe o perioada limitata, nu pe viata. Primaria poate amenaja 10-12 ateliere, care sa le ofere tinerilor plasticieni pe doi-trei ani. Dar dorinta noastra cea mai arzatoare este sa redobandim spatiul traditional de la Bastionul orasului, aflat in prezent, pe nedrept, in posesia unei scoli de soferi private, dar si terminarea Muzeului de Arta care se tot taraganeaza de peste 25 de ani. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat in arta plastica timisoreana se pune un accent aparte pe noile genuri, considerate neconventionale: obiecte, instalatii, practicate mai ales de tineri.
R.: Ce are filiala timisoreana a UAP pe agenda sa in acest an?
I. S.: Am debutat deja cu doua prestigioase expozitii de pictura ale lui Iulian Vitalis Cojocariu din Resita si Romul Nutiu, ambii cu adevarat maestrii ai artelor frumoase. Vor urma 24-25 de expozitii personale si de grup la Galeria “Helios” din centrul orasului. Pe langa membrii filialei noastre, vor deschide expozitii la Timisoara artisti plastici de peste hotare, din SUA, Ungaria, Serbia-Muntenegru. Dar trebuie sa precizez ca si creatorii de frumos din Timisoara vor fi prezenti, in acest an, pe plan international, in galerii si muzee dintre cele mai prestigioase, continuand cu toata perseverenta bunul renume castigat in anii trecuti peste hotare.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian și Anca Todoni, în optimile turneului WTA Bari

Jucătoarele române de tenis Jaqueline Cristian și Anca Todoni s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Bari, după ce...

Anchetă în MAI, după ce un polițist și-a pierdut bulanul în Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este așteptat să demareze o anchetă internă, după un nou videoclip de campanie al senatoarei cu SOS,...

Partea bună: Nicușor Dan a fost în Australia; partea rea: n-a rămas acolo

Ilustrație: Marian Avramescu Un document creat cu nu prea inteligență artificială și azvârlit în ciormolița din oline-ul de campanie i-a mai dat primarului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă