17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCraniul unei balene cu dinţi care a trăit acum 7 milioane de...

Craniul unei balene cu dinţi care a trăit acum 7 milioane de ani, descoperit în Panama

Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Smithsonian Tropical, însoţiţi de un câţiva studenţi voluntari, au făcut recent o descoperire importantă în nisipurile unei plaje din Panama, potrivit The Ocean Portal.

Ei au găsit craniul unei balene cu dinţi – specie dispărută – pe plaja din apropierea oraşului Pina. În mod surprinzător, craniul este în stare bună, deşi a fost expus condiţiilor meteorologice, mareei şi razelor solare. Astfel, în ciuda faptului că cutia craniană lipseşte aproape în totalitate, botul şi câţiva dinţi sunt în stare foarte bună. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât craniile de balene găsite sunt foarte puţine; din cauza curenţilor oceanici şi a valurilor acestea sunt în general distruse, purtate în locuri greu accesibile.
 
“Fosila aparţine cel mai probabil unuia dintre cele mai tinere exemplare ale unui Squalodontid, (un delfin preistoric cu dinţi de rechin) şi cu siguranţă este unul dintre primele exemplare ale acestei specii din Caraibe”, spune Nick Pyenson, cercetătorul care a făcut descoperirea. Curatorul Muzeului  de Istorie Naturală Smithsonian a detaliat pe blogul personal demersurile  efectuate de către echipa sa pentru a extrage în siguranţă fosila.
 
Misiunea cercetătorilor a fost una contra-cronometru, întrucât aveau la dispoziţie puţin peste patru ore pentru a scoate fosila, înainte de inundarea plajei de maree. După examinarea atentă a zonei, în ideea că ar putea face şi alte descoperiri, grupul s-a concentrat pe învelirea craniului fragil într-un mulaj din ghips pentru a-l proteja. Odată ce s-au asigurat că cele cinci straturi de bandaje înmuiate în ghips s-au întărit şi fosila este asigurată împotriva unor eventuale greşeli procedurale, au început să sape tot mai adânc în jurul mulajului.
 
Folosindu-se de un târnăcop mare şi de mâini, aceştia au reuşit să scoată la timp mulajul din pământ şi să-l ducă în siguranţă la Muzeul de Istorie Naturală care va găzdui fosila până când ea va fi mutată la Departamentul de Paleobiologie din Washington D.C. pentru cercetări amănunţite.

Cele mai citite

Florian Coldea, de la apartamentul de la etajul 7 din Sectorul 3, la vila din Pipera

Punerea sub control judiciar a fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a scos în evidența și faptul că acesta locuiește într-o vilă...

Victoria Rusiei va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial

O victorie a Rusiei în Ucraina va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Aceasta este una...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă