19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCraciun cu inundatii, zeci de raniti si bombe la pachet

Craciun cu inundatii, zeci de raniti si bombe la pachet

Sarbatoarea Craciunului a fost marcata si anul acesta de numeroase incidente in majoritatea judetelor tarii. Inundatiile urmate de evacuari, accidentele rutiere tragice, incendiile ori explozia unei bombe artizanale ascunsa intr-un pachet cadou au umbrit sarbatoarea a zeci de oameni.

Sute de persoane au fost nevoite de sarbatori sa-si paraseasca locuintele din cauza inundatiilor provocate de revarsarea Bistritei. Astfel, in Ajunul Craciunului, dupa ce s-a format o viitura pe raul Bistrita in urma desprinderii gheturilor din zona localitatii sucevene Crucea, autoritatile nemtene au decis evacuarea a 106 persoane din comuna Borca, a altor 240 de persoane din comuna Farcasa si a 104 persoane din comuna Poiana Teiului, ale caror locuinte riscau sa fie inundate. Majoritatea persoanelor evacuate s-au intors joi si vineri la locuintele lor, iar sambata dimineata mai erau evacuate 51 de persoane din comuna Poiana Teiului, care au revenit ieri la casele lor. In judetul Suceava, in zona Dornelor, debitul crescut al raului Bistrita a inundat sambata dimineata opt gospodarii si trei beciuri situate in afara locuintelor. De asemenea, mai multe gospodarii, precum si pasajul de la intratea in Vama Portile de Fier I au fost inundate ieri in localitatea Piatra Alba din comuna mehedinteana simian. Tot de sarbatori, mai precis in ziua de Craciun, s-au inregistrat 16 accidente rutiere soldate cu patru morti si 13 raniti grav, potrivit Politiei Romane. Principalele cauze care au dus la producerea accidentelor au fost, conform politistilor, traversarea neregulamentara si neadaptarea vitezei la conditiile de drum. Un alt accident rutier grav a avut loc ieri pe raza judetului Bihor. Astfel, treisprezece persoane au fost ranite intr-o coliziune dintre trei masini pe DN 76, la iesirea din localitatea Draganesti spre Beius.
Craciunul a fost marcat in tara si de o serie de incidente ramase inca neelucidate de catre autoritati.

Localitatea aradeana Socodor a fost scena unui atac cu bomba in ziua de 22 decembrie. La oficiul postal din localitatea aradeana a sosit un colet postal de mici dimensiuni, pe care nu era specificata adresa destinatarului, ci doar numele de familie, in conditiile in care in comuna exista cel putin cinci persoane cu acelasi nume. Cumnata primarului, invatatoare la scoala din localitate, a decis sa ridice coletul deoarece atat numele, cat si initiala prenumelui se potriveau cu cele ale sotului sau. Femeia a desfacut ambalajul chiar in interiorul oficiului. In pachet se gaseau o cutie cu bomboane fabricate in Republica Moldova si cateva globuri pentru pomul de Craciun, praf de pusca, cartuse Kalasnikov si un tub de gaz folosit la reincarcarea brichetelor. Dispozitivul artizanal a explodat cand a fost deschis coletul, iar in urma exploziei un glonte de cauciuc a ricosat in perete. Angajatii postei au chemat imediat specialistii antitero, care au constatat ca bomba artizanala a fost programata sa explodeze in momentul deschiderii coletului. Dispozitivul a fost trimis din localitatea Magurele, judetul Ilfov. "Nu exista indicii ca a fost un act terorist, dar continuam cercetarile", a spus Marius Bercaru, purtator de cuvant al SRI.
Un alt incident ramas deocamdata neelucidat a avut loc la Ploiesti. O biserica din acest municipiu a fost cuprinsa de flacari sambata dupa-amiaza. Cauzele care au dus la declansarea acestui incendiu nu au fost deocamdata descoperite. Cu o zi inainte, chiar in ziua de Craciun, a avut loc un incident similar in apropiere de Miercurea Ciuc. O casa de vacanta, cu o suprafata construita de 140 de metri patrati, precum si toate bunurile care se aflau in ea, mobilierul, aparatura electronica si electrocasnica, au ars in totalitate intr-un incendiu provocat intentionat de persoane necunoscute, potrivit autoritatilor.

Tot in perioada sarbatorilor de Craciun, un iesean in varsta de 56 de ani a murit dupa ce un turtur s-a desprins de pe un bloc din apropierea locuintei sale si i-a cazut in cap, iar un inginer de la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Teleorman a fost impuscat mortal de un politist in timpul unei partide de vanatoare.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă