17.2 C
Bucharest
Wednesday, 20 September 2023
HomeSpecialLudovic Orban i-a cerut unui om de afaceri 50.000 euro cash pentru...

Ludovic Orban i-a cerut unui om de afaceri 50.000 euro cash pentru Sorin Oancea, acționar la B1TV, și Cozmin Gușă, acționar la Realitatea TV. Reacția liberalului

UPDATE 13.33: Contactat telefonic, Ludovic Orban a precizat, pentru România liberă: “Nu pot comenta declarațiile lui Oancea și Gușă. Nu pot spune nimic legat de dosar.”

UPDATE 13.30 Sorin Oancea ne-a declarat că a fost audiat în calitate de martor și că a răspuns la întrebările procurorilor legate de întâlnirile sale cu Ludovic Orban, atunci candidat la funcția de primar general al Capitalei. De asemenea, a fost întrebat  dacă i-a pretins bani pentru a-i face imagine la B1 TV în campania electorală.

 Oancea ne-a spus că nu i-a pretins bani lui Orban. A confirmat că s-a întâlnit cu Orban, că au discutat amănunte legate de  campania electorală, de confruntările cu alți candidați. “Așa cum m-am întâlnit cu Orban, m-am întâlnit și cu Gabriela Firea și cu alți candidați” ne-a precizat Oancea.

 “Ludovic Orban i-ar fi spus omului de afaceri că are nevoie de bani cash ( 50.000 de euro-nn) ca să-mi dea și mie. Or, este exclus să primim bani de la candidați. Campania se face gratuit, o impune legea” ne-a mai spus Oancea.

 

UPDATE 13.00: Sorin Oancea a declarat, la ieșirea de la sediul DNA, că „este mai degrabă o răzbunare între oameni politici, oameni de afaceri”, în care sunt „trase” și alte persoane.

Oancea a precizat că nu a discutat despre nicio sumă de bani, pentru că este ilegal: „Legea nu îți permite să iei bani”.

Sorin Oancea a reiterat că „pare a fi vorba de o răzbunare. O văd ca o răboială politică”.

UPDATE 12.20: Sorin Oancea ar fi fost citat ca martor, dar ar fi audiat în calitate de suspect la DNA, în dosarul lui Ludovic Orban, au declarat, pentru Rl, surse. DNA nu a confirmat oficial informația, iar Oancea nu a putut fi contactat.

UPDATE 12.02: Principalul acționar al trustului Realitatea Cozmin Guşă a plecat de la sediul DNA.

El a declarat că a avut o discuție cu Orban despre șansele sale la Primăria Capitalei în data de 24 martie, însă nu au discutat despre nicio sumă de bani. Totodată, Cozmin Gușă a precizat că la discuție au fost prezente mai multe persoane.

UPDATE 11.46: Directorul general al B1 TV, Sorin Oancea, a fost chemat, marți, la DNA, în calitate de martor, în dosarul lui Ludovic Orban.

„Acuzațiile sunt la domnul Orban, nu la noi”, a declarat Oancea.

Întrebat dacă știa despre discuția lui Ludovic Orban cu un om de afaceri, Sorin Oancea a declarat „Niciodată”.

————

Principalul acționar al trustului Realitatea Cozmin Guşă s-a prezentat, marţi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El a declarat că a fost citat în calitate de martor, în dosarul lui Ludovic Orban.

„Am fost chemat ca martor în dosarul lui Ludovic Orban de către dna procuror Claudia Roşu. Nici nu am cerut (bani – n.r.) nici nu mi s-a oferit, nici nu ne-am întâlnit, dar sigur, fiind un caz atât de complicat, care într-un fel a schimbat soarta alegerilor, e de datoria doamnelor de la DNA să elucideze, probabil în timpul campaniei, acest scandal de corupţie şi în acelaşi timp bineînţeles că televiziunile care nu au treabă cu asta trebuie disculpate”, a spus Guşă la intrarea la DNA.

Ludovic Orban este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală. El a fost pus sub control judiciar, săptămâna trecută. Magistrații de la ÎCCJ judecă, marți dimineața, contestația formulată de Orban cu privire la măsura dispusă de procurorii anticorupție.

Citește și: Ludovic Orban află, marți, dacă va scăpa de controlul judiciar

Anchetatorii susțin că la data de 1 martie 2016, „inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.Banii ar fi fost ceruţi pentru a fi remişi către două posturi de televiziune, „cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni”, mai arată DNA.

Conform DNA, data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Citește și: Ludovic Orban nu comentează candidatura lui Marian Munteanu la Primărie, întrucât așa a decis PNL

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Lunea trecută, Ludovic Orban a anunțat că își retrage candidatura la Primăria Capitalei și că demisionează din funcțiile de prim-vicepreședinte al PNL și de vicepreședinte al Camerei Deputaților, ca urmare a începerii urmăririi penale pe numele său.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
00:00:52

Zelenski la ONU: Rusia folosește ca armă penuria de alimente

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor mondiali, reuniți la Adunarea Generală a ONU marți (19 septembrie), că Rusia încearcă să manipuleze penuria globală...

Șoferii care frânează brusc în fața radarelor ar putea avea mari probleme. Schimbarea este iminentă

În urma testării cu succes în Spania, experții îi avertizează pe șoferi că aceste noi camere anti-frânare vor fi instalate foarte curând și...

Inteligența artificială, implicată în PORNOGRAFIE infantilă. Zeci de adolescente, victime ale unor înscenări

Cel puţin zece tinere au depus plângere în Spania după ce au căzut victime ale difuzării unor fotografii nud false, generate de o...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies