11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCota unica a rotunjit veniturile bugetare

Cota unica a rotunjit veniturile bugetare

Controversata cota unica de impozitare, criticata intens de opozitie si de FMI, a fost una dintre vedetele incontestabile ale anului 2006, o vedeta care a condus pana la urma la cresterea economica record, de peste 7% din PIB. Politica fiscala a Guvernului, orientata catre mediul de afaceri, stimularea investitorilor si a salariatilor, a determinat majorarea numarului contribuabililor la bugete si a facut economia sa duduie, potrivit premierului Tariceanu. In timp ce scepticii precum ex-ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, vorbeau despre iminenta majorare a cotei unice (sau, la alegere, a TVA), pentru cresterea veni-turilor bugetare, Guvernul a mentinut in continuare impozitul de 16% si acest lucru s-a dovedit profitabil. Investitiile straine din perioada 2005-2006 au egalat intregul nivel de investitii din perioada 1991-2004, potrivit statisticilor ofi-ciale. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a comparat Romania cu un zimbru sud-est european, aflat in plina alergare, care seamana cu celebrii tigri sud-est asiatici.
Agentiile de rating au acordat si ele calificative din ce in ce mai bune Romaniei, iar expertii FMI au fost nevoiti sa recunoasca in cele din urma ca Bucurestiul si-a gestionat bine economia. Jeroen Kremers, director executiv al Constituentei FMI, a felicitat calduros Guvernul, in urma cu zece zile, pentru evolutia economica din acest an, bazata pe combinatia speciala de crestere economica puternica si dezinflatie.
Astfel de evolutii economice favorabile sunt asteptate si in 2007 si multe dintre ele se leaga de cota unica. Bugetul aprobat pentru anul viitor se bazeaza pe un nivel al veniturilor de 35,2% din PIB, cel mai ridicat din ultimii ani, net superior veniturilor din 2004, de 30,2% din PIB. Veniturile bugetare pe 2007 insumeaza 38,1 miliarde de euro (comparativ cu anul 2004, cand s-au ridicat la 18,3 miliarde de euro) si permit alocari importante de resurse pentru investitii in infrastructura rutiera, in sanatate si invatamant, pentru cresteri salariale etc.
Anul 2006 a fost marcat si de disputele privind o eventuala injumatatire a TVA pentru alimentele de baza, sustinuta de Partidul Conservator, dar respinsa de Parlament, pe motiv ca masura nu ar fi viabila. Initiativa lui Dan Voiculescu nu a avut sorti de izbanda anul trecut, dar Guvernul a promis ca va cauta solutii de concretizare a ei anul viitor, in schimbul sprijinirii bugetului pe 2007 de catre PC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă