10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCoruptie la varful CSM

Coruptie la varful CSM

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a criticat ieri in termeni foarte duri decizia prin care sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a abtinut sa avizeze retinerea unuia dintre procurorii suspectati de implicare in fraudarea examenului pentru parchete. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Sectia este nefunctionala in acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz (Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – n.r.) …", a spus Kovesi, referindu-se la cele patru abtineri din totalul de sase voturi. Desi DNA a reinnoit solicitarile de arestare ale procurorilor implicati si probabil le va obtine, data fiind interventia lui Kovesi, scandalul este departe de a se fi stins. si asta fiindca ancheta pare a se indrepta chiar spre CSM, forul suprem al Justitiei romane, cel care valideaza examenele. Doi membri ai CSM sunt suspectati de implicare in fraudarea examenelor pentru parchete. Numele celor doi membri CSM nu au fost facute publice oficial, dar surse din cadrul acestei institutii ii indica pe Cristian Deliorga si Gratiana Isac, membri ai sectiei de procurori. Potrivit surselor citate, Deliorga si Isac nu ar fi avut acces luni la documentatia DNA pentru obtinerea avizului de retinere a doi dintre procurorii implicati deoarece, fiind suspectati de implicare in frauda, nu ar fi fost normal sa aiba acces la probe. Din acest motiv "s-au abtinut". Ce va face sectia de procurori a CSM cand ancheta DNA va avansa si, eventual, se vor cere cercetarea, retinerea sau arestarea unor membri CSM?

 

Cristian deliorga si Gratiana Isac, membri ai sectiei de procurori din CSM, nu au avut acces, luni, la documentatia trimisa de DNA pentru obtinerea avizului de retinere a doi procurori implicati in fraudarea examenelor. Un procuror nu poate fi retinut in vederea arestarii decat cu avizul sectiei de procurori a CSM. Membrii acestei sectii – mai putin Deliorga si Isac – s-au intrunit in sedinta secreta, luni, pentru a dezbate cererea DNA de retinere in vederea arestarii a procurorului Gheorghe Dumitru (candidat devenit castigator al postului de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti) si a lui Eugen Cojocaru (membru al comisiei de examen si procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie).
Potrivit probelor, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Eugen Cojocaru 15.000 de euro (din cei 50.000 de euro solicitati) pentru a obtine subiectele de examen. CSM a dat aviz doar pentru Gheorghe Dumitru, procuror din provincie, nu si pentru inaltul procuror de la instanta suprema, Eugen Cojocaru. Se poate specula ca CSM l-a protejat pe Cojocaru. Aceasta situatie ii poate determina pe judecatori sa nu elibereze mandat de arestare doar pentru unul dintre actorii lantului de dare si luare de mita deoarece s-ar comite o discriminare.

Provincialul, retinut; procurorul suprem, protejat
La sedinta sectiei de procurori a CSM la care s-au discutat probele in vederea eliberarii avizului de retinere au participat Laura Kovesi, procuror general, Dan Nicolae Chiujdea, seful sectiei de procurori a CSM, Liviu Dascalescu si Bogdan Licu. Sustinerea probelor a fost facuta de catre procurorul sef de sectie DNA Lucian Papici si de catre seful DNA, Daniel Morar. Pentru retinerea candidatului Gheorghe Dumitru au votat toti cei prezenti, nu insa si pentru membrul comisiei de examinare Eugen Cojocaru. Chiujdea si Kovesi au votat pentru retinerea lui Eugen Cojocaru, insa Liviu Dascalescu si Bogdan Licu au dat foile albe, fara a vota.
Dan Nicolae Chiujdea, seful sectiei de procurori a CSM, care a votat pentru retinerea ambilor procurori, a refuzat sa comenteze modul in care s-a votat. De asemenea, a refuzat sa spuna de ce exista suspiciuni de participare la infractiuni a doi dintre colegii sai din CSM. "Nu pot face nici un comentariu, nici cu privire la probele prezentate de DNA, nici despre suspiciuni la adresa unor colegi sau despre modul in care s-a votat. Comentariile ar afecta desfasurarea anchetei DNA. Singurul meu comentariu a fost votul pe care mi l-am exprimat in cadrul sedintei CSM", ne-a declarat Chiujdea. Bogdan Licu a refuzat sa ne spuna de ce a dat foaia alba. De asemenea, a refuzat sa spuna ce crede despre implicarea unor magistrati de la cel mai inalt nivel in vanzarea posturilor de conducere din magistratura. Bogdan Licu si-a precizat, printre randuri, opinia despre cele intamplate: "Ziua de luni a fost cea mai trista zi din istoria postrevolutionara a Justitiei romane". Anton Pandrea, presedintele CSM, sustine ca nu este normal ca un membru CSM sa nu voteze.
"Toti trebuie sa avem responsabilitatea votului din moment ce am acceptat sa fim membri ai CSM. Trebuie sa ne pronuntam cu DA sau NU, chiar daca e vorba de un subiect care nu ne place. Nu avem voie sa ne abtinem sau sa dam foile albe."

"Ar fi fost anormal ca cei suspectati de DNA sa aiba acces la probe"

Cristian Deliorga, suspectat ca ar fi primit bunuri de la procurorii Gheorghe Dumitru si Sterian Guli pentru a-i ajuta sa promoveze in functii, a refuzat sa ne spuna de ce nu a avut acces la documentele DNA si de ce nu a participat la dezbateri. "Nu am nimic de comentat", ne-a precizat Deliorga. Gratiana Isac nu a reusit sa-si expuna punctul de vedere deoarece era la volanul masinii sale si apoi nu a mai raspuns la telefon.
Surse din CSM sustin ca "Deliorga si Isac sunt suspectati de faptul ca ar fi sprijinit anumiti magistrati pentru a promova in functii de conducere si nu aveau cum sa aiba acces la documentele DNA, unde sunt descrise fapte, persoane, probe din acest dosar. Ar fi fost anormal ca cei doi membri CSM, monitorizati de DNA, sa afle ce contin documentele acuzarii, adica sa afle inclusiv despre participatia lor in desfasurarea faptelor. Daca ar fi aflat, ancheta DNA ar fi fost compromisa". Aceleasi surse mai spun ca ancheta DNA este mult mai ampla, ca vizeaza multe fapte si multe persoane care au fost monitorizate pentru trucarea examenelor de promovare a magistratilor in functii de conducere si ca sunt posibile si alte surprize, care vor face praf imaginea Justitiei din Romania, si asa destul de sifonata. Concursurile de promovare in functii ale magistratilor sunt organizate sub egida CSM la Institutul Superior al Magistraturii. CSM ii valideaza pe castigatori. De asemenea, CSM hotaraste componenta comisiei de examinare a candidatilor, comisie care stabileste subiectele examenului.

Ancheta DNA, generata de o discutie dintre doi hackeri
DNA a anuntat, luni seara, ca i-a retinut pe Gheorghe Dumitru, pentru care a avut avizul CSM, si pe notarul Gheorghe Bucur, fost judecator la Curtea Suprema si fost membru CSM, implicat si el, ca intermediar, in lantul fraudarii examenului pentru ocuparea functiilor de conducere. Au mai fost pusi sub invinuire procurorul Guli Sterian, care a obtinut functia de prim-procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, Gabriela Ghita, sefa comisiei de examen de la care s-au obtinut subiectele, si Gheorghe Cerbeanu, judecator, unul dintre intermediari. Procurorii DNA au descoperit fraudarea examenului printr-o intamplare: au fost interceptate comunicatiile a doi hackeri, iar unul dintre ei sustinea ca poate rezolva problemele judiciare ale celuilalt prin intermediul unui procuror (caruia i-a mentionat numele), contra sumei de 10.000 de euro. Procurorul respectiv a fost pus sub supraveghere si i s-au interceptat convorbirile telefonice. Asa s-a descoperit ca acel procuror participa la un examen de promovare si ca se afla in tratative pentru a cumpara subiectele de examen si pentru a obtine bunavointa membrilor sectiei de procurori a CSM, for care urma sa valideze examenul. Practic, tot dosarul DNA se bazeaza pe interceptarea convorbirilor telefonice dintre actorii fraudarii examenului.

» DNA vrea arestarea "supremului"
Procurorii DNA s-au dus din nou la CSM, aseara, pentru a cere "incuviintare in vederea arestarii", atat pentru Gheorghe Dumitru (pentru care s-a dat luni aviz de retinere), cat si pentru Eugen Cojocaru, procurorul de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a carui retinere nu s-a aprobat initial. Potrivit procedurilor penale obligatorii, avizul CSM este necesar atat pentru retinerea magistratilor, cat si pentru obtinerea unui mandat de arestare de la judecator. Pentru notarul Gheorghe Bucur (fost judecator suprem), retinut si el aseara, nu este necesar nici un aviz.
» Procurorul general a atacat dur CSM
Procurorul general, Laura Kovesi, a criticat dur decizia CSM prin care Eugen Cojocaru a fost protejat de retinerea in vederea arestarii. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Patru membri, intr-un fel sau altul, din totalul de sase membri ai sectiei de procurori s-au abtinut. Sectia este nefunctionala in acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz (…). Mi se pare o neindeplinire a obligatiilor pe care le ai ca membru CSM", a declarat Kovesi. De asemenea, procurorul general a anuntat ca il va sesiza pe presedintele CSM, Anton Pandrea.

Cele mai citite

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...
Ultima oră
Pe aceeași temă