18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCornul şi laptele, la gunoi la Reşiţa

Cornul şi laptele, la gunoi la Reşiţa

Copiii aruncă alimentele primite de la Guvern pentru că, de multe ori, acestea ajung alterate la ei.

Programul naţional “Cornul şi laptele”, care în Uniunea Europeană este pus în practică de peste 30 de ani, menit să încurajeze consumul de lapte în şcoli, se pare că nu prea are succes şi în şcolile româneşti.

În ţara noastră, zeci de copii riscă zilnic să aibă probleme de sănătate din cauza produselor pe care le primesc în cadrul acestui program guvernamental. Fie produsele sunt depozitate în spaţii improprii, fie aceste cornuri sunt aduse uscate sau vechi sau au fost cazuri când chiar laptele era de slabă calitate ori acrit.

Poate şi din această cauză, în preajma unor şcoli din Reşiţa, zilnic zac numeroase ambalaje sigilate de lapte şi alte produse de care copiii nici nu se ating. Sunt unii copii care îşi consumă cornul şi paharul cu lapte. Cu toate acestea, copiii sunt atraşi mai mult de automatele cu ciocolată caldă şi ceai decât de lapte şi cornuri.

Vor alimente doar pentru nevoiaşi

„ISJ lasă la latitudinea fiecărei instituţii de învăţământ şi ar trebui să se întocmească anchete sociale, iar cornurile şi laptele să fie oferite copiilor care au cu adevărat nevoie de ele”, spune inspectorul şcolar Aurora Corca. Astfel, unele conduceri de şcoli aduc alternativ copiilor eugenii, brânză topită sau iaurt – produse primite mult mai bine de cei mici decât cornurile şi laptele. Directorul Şcolii Generale nr. 9 Reşiţa, Carmen Bortiş, spune că ,,cei mici nu se prea înţeleg cu cornul şi laptele, în schimb apreciază brânza topită şi biscuiţii Eugenia.

Am vorbit cu distribuitorul şi în contul sumei alocate, alternativ, ne sunt aduse şi alte produse decât laptele. Copiii aruncă cutiile cu lapte la gunoi, în jurul şcolii, îl mai toarnă pe la flori. Nu avem cum să-i forţăm să bea laptele. Am făcut lecţii deschise şi le-am explicat faptul că este vorba totuşi de mâncare şi mai bine să le ofere altor colegi mai nevoiaşi. În mare, acest lucru a prins”, mai spune directoarea Bortiş.

Păreri împărţite

Opiniile copiilor sunt împărţite: unii spun că le place laptele, alţii că nu, alţii chiar îi critică pe cei ce îl aruncă fiindcă sunt destui copii săraci care nu au aşa ceva acasă. Unii dintre elevi recunosc că ei ,,nu beau lapte nici acasă, şi atunci cum să îl beau pe acesta, care este apă chioară?”. ,,Eu prefer o ciocolată caldă sau un ceai, pe care mi le cumpăr cu 70 de bani de la automatul din holul şcolii. Nu-mi place laptele şi pe al meu îl dau unui coleg care are opt fraţi. Aşa facem jumătate din clasă”, spune un alt elev.

Cele mai citite

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...
Ultima oră
Pe aceeași temă