25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCorlăţean a discutat cu secretarul general CoE despre evoluţiile politice din România

Corlăţean a discutat cu secretarul general CoE despre evoluţiile politice din România

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a discutat luni, la Strasbourg, cu secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjørn Jagland despre evoluţiile politice interne, având în vedere Opinia pe care Comisia de la Veneţia o va prezenta cu privire la România, potrivit Mediafax.

“Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor politice interne din România. Ministrul afacerilor externe al României şi Secretarul General al Consiliului Europei au fost de acord că viitoarea opinie a Comisiei de la Veneţia, referitoare la ţara noastră, va constitui o sursă importantă de inspiraţie în procesul elaborării unor eventuale modificări legislative sau constituţionale menite să elimine disfuncţionalităţile constatate pe parcursul disputelor politice recente”, informează un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, Corlăţean şi Jagland “au convenit că este preferabil să se evite politizarea subiectului, acordându-se prioritate expertizei tehnice şi imparţiale a Comisiei de la Veneţia”, mai precizează comunicatul MAE.

Totodată, MAE informase anterior că şeful diplomaţiei s-a întâlnit luni, la Strasbourg, şi cu Gianni Buquicchio şi Thomas Markert, preşedintele şi, respectiv, secretarul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) , în urma discuţiilor rezultând inclusiv necesitatea unor amendamente constituţionale.

“Titus Corlăţean şi Gianni Buquicchio au avut un schimb de opinii pe marginea avizului cu privire la România, aflat în pregătire la nivelul Comisiei de la Veneţia, din care a rezultat inclusiv necesitatea unor amendamente constituţionale. Partea română şi-a reiterat disponibilitatea pentru un dialog aprofundat cu experţii Comisiei, pe baza conţinutului viitorului aviz”, a relatat MAE.

De asemenea, Corlăţean “a reiterat importanţa acordată de ţara noastră cooperării cu Comisia de la Veneţia, a cărei activitate de prestigiu se bucură de recunoaştere şi apreciere pe plan internaţional”, menţionează sursa citată.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia condusă de Thomas Markert a efectuat în urmă cu o lună o vizită la Bucureşti.

Vizita experţilor Comisiei a fost făcută în vederea pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România, la solicitarea preşedintelui Consiliului Europei, precum şi despre ordonanţele de urgenţă emise de Guvernul Ponta în această vară privind modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale şi modificarea legii referendumului, la solicitarea premierului Victor Ponta.

Opinia respectivă va fi publicată în această toamnă.

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...
Ultima oră
Pe aceeași temă