12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCorespondență din Asuncion: Alegerile din Paraguay

Corespondență din Asuncion: Alegerile din Paraguay

Duminica, totul e mort in Asuncion. Nici cîinii fara stapin, care altfel se plimba liber pe strazile si in parcurile din centru asemenea fratilor lor de suferinta bucuresteni de odinioara, nu indraznesc sa iasa din umbra arborilor care îi mai adapostesc un pic de dogoarea soarelui nemilos care duce temperaturile adeseori la peste 40°C. Pe o astfel de vreme, electoratul paraguayan, 3,9 milioane de alegatori, e chemat pe data de 15 noiembrie, duminica, sa voteze in alegerile municipale 250 primari si 2640 consilieri comunali.

Paraguay e o tara in care partidul dominant, Colorado, s-a mentinut la putere pentru o perioada continua de 61 ani, pina in 2008. Ar fi insa gresit de descris sistemul politic paraguayan prezent drept o dictatura. Partidul Colorado detine doar 19 din cele 45 locuri de senatori iar partidul liberal (nume oficial “Partidul Autentic Radical Liberal”) constituie un puternic partid de opozitie.

In ceea ce priveste capitala, Asuncion, de departe cel mai important oras al tarii, candidatul de centru-stinga din partea Partidului Republican Februarist (si al unei coalitii care include printre altii si partidul liberal), Mario Ferreiro, e cotat in sondajele de opinie cu aproximativ 16 procente deasupra actualului primar din partea partidului Colorado, Arnaldo Sarmaniego si, daca sondajele lor sint mai credibile decit cele politizate/comandate din Romania, e foarte probabil sa devina urmatorul primar.

Nu e de mirare ca cetatenii paraguayeni sa doreasca schimbarea, coruptia si managementul deficitar fiind invocate ca obstacole principale in imbunatatirea nivelului de trai paraguayan. De exemplu, desi Paraguayul este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de hidroenergie, prin barajul de la Itaipu, caderile de curent nu sint rare, una dintre ele, de peste un sfert de ora, fiind traita pe viu de autorul rindurilor de fata pe stadionul “Defensores del Chaco”, la meciul dintre Olimpia si Nu Rubio.

Paraguayul are un PNB pe cap de locuitor care in America de Sud il depaseste doar pe cel al Boliviei si care e sub jumatate din cel al Romaniei iar falia dintre bogati si saraci, reflectata intr-un coeficient GINI aproape dublu fata de cel al Romaniei, e cit se poate de evidenta chiar in centrul orasului, unde somptuosul Palacio de los Lopez se invecineaza la citiva metri cu cladiri acoperite de grafitti iar la maximum o suta de metri cu o favela inconjurata de politie (altfel foarte amabila si grijulie pentru securitatea mea).

Fac citiva pasi inspre Piata Uruguay unde are loc un spectacol de teatru popular cu interpreti imbracati in costumele teatrului grec. Sint transvestiti care incearca sa sensibilizeze opinia publica la violentele la care sint supusi membrii comunitatii lor. Lumea aplauda si spectacolul e continuat de o trupa de funk rock si un dans general. Cel putin aici in parc atmosfera poate fi confundata cu cea din oricare oras occidental.

Fotografii:

 

5267 – Trupa de teatru formata din transvestiti

5313 – Scena de confesiune in fata bisericii Maria Auxiliadora

5289 – Perete acoperit de grafitti

5396 – Pauza la meciul Olimpia -Nu Rubio

5478 – Plaja Costanegra

5455 – Interiorul centrului cultural El Cabildo

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă