14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCopiii, în pericol din cauza programului "Lapte şi corn"

Copiii, în pericol din cauza programului “Lapte şi corn”

Zeci de mii de copii riscă zilnic să dezvolte probleme grave de sănătate din cauza produselor alimentare pe care le primesc în cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn”.

Iaurturi, lapte, brânză topită păstrată în camere cu temperaturi ridicate, cornuri aşezate direct pe podea sau într-un dulap aflat pe holul unităţii de învăţământ – acestea sunt abaterile depistate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la ultimul control efectuat în şcoli şi grădiniţe.

„Controlăm lunar modul de desfăşurare a programului guvernamental «Cornul şi laptele» şi de fiecare dată găsim şcoli în care nu se respectă condiţiile de depozitare. Nerespectarea temperaturii de depozitare impusă de producător, în cazul produselor lactate perisabile – cum este iaurtul -, pune în pericol sănătatea copiilor. Este inadmisibil să constatăm o astfel de neglijenţă din partea unor cadre didactice”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Fără frigidere

În urma verificărilor s-a constatat că la Grădiniţa cu program normal din Negru Vodă, Constanţa, 70 de pahare de iaurt (10,5 kg) erau păstrate pe o masă, la temperatura mediului ambiant, frigiderul din dotare neavând capacitatea necesară depozitării tuturor produselor lactate livrate în regim bisăptămânal. Unitatea de învăţământ a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 2.000 lei. „Am aflat şi noi ce s-a întâmplat la grădiniţă. Mai bine îi dau copilului mâncare de acasă decât să-l mai las să mănânce iaurtul de la şcoală”, ne-a declarat indignată mămica unui copil. De asemenea, la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Tupilaţi – Neamţ s-a constatat că brânza topită distribuită săptămânal era păstrată în afara spaţiului frigorific, la temperaturi mai mari de 8°C cât era indicat pe ambalaj, de producător.

La Liceul „Carmen Silva” din Ploieşti şi Şcoala Generală din Toaca, judeţul Mureş, la momentul controlului, produsele alimentare erau aşezate direct pe paviment. La Şcoala Generală şi la Grădiniţa din Grebenişu de Câmpie, judeţul Mureş, în spaţiul destinat păstrării produselor lactate şi de panificaţie exista praf provenit de la lucrările de întreţinere efectuate în imediata vecinătate. La Grădiniţa nr. 11 din Târgu Mureş nu exista un spaţiu special amenajat pentru păstrarea alimentelor. Produsele de panificaţie erau ţinute într-un dulap, pe holul grădiniţei, iar produsele lactate erau ţinute în frigiderul din biroul directorului.

Etichete necorespunzătoare

În judeţul Ialomiţa, un operator economic a distribuit la unităţile de învăţământ din localităţile Malu şi Sfântu Gheorghe iaurt „Diami” 200 g – producţie proprie – pe al cărui ambalaj nu era înscris avertismentul obligatoriu „Produs distribuit gratuit conform OUG 96/2002. Este interzisă comercializarea!”. În judeţul Galaţi, circa 25% din totalul cornurilor fabricate şi distribuite în data de 30.04.2010 la Şcoala Gimnazială nr. 16 aveau data-limită de consum ilizibilă. O altă abatere a fost depistată la un operator economic care a produs şi distribuit cornuri pe al căror ambalaj figura data-limită de consum 12.04.2010 – produsele fiind aparent expirate, fapt ce a generat o serie de reclamaţii din partea şcolilor din Întorsura Buzăului, Malnaş şi Olteni din judeţul Covasna. Examenul organoleptic a concluzionat că produsele erau proaspete, iar controlul extins la producător a depistat o eroare la maşina de inscripţionat data pe ambalaj (o inversare a cifrelor ce indică ziua astfel, în loc de 21.04.2010 s-a marcat 12.04.2010).

Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 3.000 lei. În judeţul Covasna un operator economic a produs şi distribuit în unităţi şcolare cornuri pe a căror etichetă ingredientele nu erau înscrise în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produsul finit. Şi la livrarea produselor s-au depistat probleme. La Grădiniţa cu program normal din Negru Vodă – Constanţa, livrarea bisăptă­mânală (marţi şi joi) a produselor lactate şi de panificaţie se efectua la încheierea activităţii (după-amiaza), astfel încât două zile pe săptămână copiii nu primeau alimente, iar în următoarele două zile primeau porţii duble.

Rezultate

Comisarii Protecţiei Consumatorilor au efectuat controale la 253 de şcoli, 125 de grădiniţe, 13 producători şi patru distribuitori.  10,5 kg de produse lactate au fost oprite de la distribuire, deoarece puteau prezenta risc pentru sănătatea copiilor din cauza nerespectării temperaturii indicate de producător la depozitare. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.000 lei şi mai multe avertismente.

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă