18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialCooperatia Ð macinata de interese

Cooperatia Ð macinata de interese

Despre cooperatia mestesugareasca nu s-a mai auzit aproape nimic din primavara, cand a fost publicata, in Monitorul Oficial, Legea cooperatiei, act normativ care reglementeaza activitatea in domeniu. In cooperatia din toata tara s-au produs „miscari” care au fost percepute doar de oamenii din interior, adica putinii cooperatori ramasi sa reziste presiunilor. Spatiile in care functionau atelierele de confectii imbracaminte, incaltaminte-marochinarie, blanariile, tapiteriile, reparatii radio-tv au fost inchiriate pe bani grei de conducerile cooperativelor care au manevrat lucrurile de asa maniera incat profitul sa se scurga doar in anumite buzunare. Prin „absorbtia” cooperativelor mai mici, patrimoniul a fost preluat de uniuni, iar proprietarii platesc chirie pentru spatiile care, de fapt, le apartin.
Inginerul electromecanic Paul Ionescu, presedinte al Cooperativei Mestesugaresti „Electrotehnica”, este unul dintre cei mai vechi cooperatori din Constanta. Abuzurile din sistemul cooperatist l-au determinat pe Paul Ionescu, alaturi de care semneaza alti 14 presedinti, sa se adreseze presei pentru a face cunoscute opiniei publice faptele prin care activitatea cooperativelor este dusa de rapa. „In perioada de tranzitie s-au creat grupuri de interese cum ar fi, in judetul Constanta, cel format de Moisi Caliminte, presedintele ATCOM, Ion Voican, vicepresedinte, si contabilul sef Vlad Radu”, spune in memoriu Paul Ionescu. Povestea a incaput pe o singura pagina, dar spatiul a fost suficient pentru a relata faptele. Una dintre marile nereguli se refera la „facilitatile create de Moisi Caliminte lui Vlad Radu (n.r. – de care Caliminte s-a legat nasindu-l!), de a cumpara doua complexe comerciale, unul in Eforie Nord, iar celalalt in Satul de Vacanta la preturi derizorii care, de fapt, apartineau cooperatorilor”. Semnatarul sustine ca, in acest caz, documentatia a fost intocmita in absenta mai-marelui cooperativei, care astfel a fost exonerat de posibila implicare in vanzarea activelor. Sub semnatura, cei 16 presedinti ai ramasitelor sistemului cooperatist de la Constanta sustin ca Ion Vitican a contribuit la falimentarea UNICOM, lipsindu-i pe cooperatori de patrimoniu prin transferul acestuia la ATCOM, tranzactie in urma careia Vitican s-a instalat in functia de vicepresedinte, in timp ce cooperatorii au ramas pe drumuri.

S-a cantat prohodul

„Conducerea ATCOM a contribuit la falimentarea cooperativelor UNICOM Avantul Navodari, Metalotehnica, Ancora si a altor unitati mici prin marirea taxelor de prestari servicii si chirii”, sustine in memoriu Paul Ionescu. Razboaiele de tesut de la sectia de covoare au fost vandute la fier vechi, cooperatorii au fost marginalizati, a fost desfiintata baza de aprovizionare a cooperativelor, s-au vandut la gramada marfurile textile, incaltamintea, artizanatul. Nici alte sectii nu au avut o soarta mai buna: masinile din parcul auto au fost vandute, matriteria desfiintata prin vanzarea utilajelor, a spatiilor de productie si prestari servicii, precum si a celor comerciale. S-a mai folosit si o alta metoda care nu ar fi trecut prin mintea multora: partile sociale au fost calculate diferit pentru „oligarhici” si pentru cooperatori. Pentru prima categorie, valoarea unei actiuni a fost stabilita la 2.700 RON, in timp ce pentru cea de-a doua categorie pretul unei actiuni a fost cuprins intre 20 si 100 RON.

Legea nu se respecta

Paul Ionescu sustine ca „seria de nereguli a dus la diminuarea numarului de cooperatori de la 12.000 la 800”. Ionescu acuza „grupul de interese” de la ATCOM ca a exercitat presiuni asupra cooperatorilor, cati au mai ramas, pentru semnarea unor contracte de inchiriere si prestari servicii avantajoase pentru unii, paguboase pentru ceilalti. „Prestarile de servicii nu au fost efectuate niciodata, pentru ca fiecare cooperativa mestesugareasca are personal TESA. Refuzand sa achite chiria pe propriul spatiu, Radiotehnica a fost actionata in judecata si obligata sa-si cumpere propriul patrimoniu la pretul actual al pietei”, sustine presedintele cooperativei care a fost, la un moment dat, preluata cu toata averea de ATCOM, desi, conform certificatului de proprietate, Paul Ionescu si altii au, inca, calitatea de proprietar cu certificat in regula. Pana acum nu am auzit ca institutiile abilitate sa fi efectuat verificari la cooperative mestesugaresti. Probabil este vorba despre alte legi in domeniul finantelor care se aplica in cazul cooperatiei, motiv pentru care mai-marii din domeniu isi pot vedea de treaba linistiti fara sa fie deranjati de reprezentantii institutiilor cu atributii de control in domeniul agentilor economici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă