18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialConvenţie contra traficului de organe umane, la nivel mondial

Convenţie contra traficului de organe umane, la nivel mondial

Consiliul Europei (CoE) a anunţat miercuri adoptarea unei Convenţii internaţionale contra traficului de organe umane, care urmează să fie deschisă, în curând, pentru a fi semnată de către state interesante, relatează Mediafax.

Această Convenţie, care se doreşte să fie de nivel mondial, urmează să fie deschisă până la sfârşitul lui 2014-începutul lui 2015 semnării celor 47 de state membre CoE, dar şi altor ţări care nu fac parte din organizaţie.

Este vorba despre "protejarea victimelor şi facilitarea cooperării la nivel naţional şi internaţional cu scopul urmăririi mai eficiente în justiţie a celor responsabili de acest trafic", a precizat organizaţia paneuropeană într-un comunicat.

Convenţia invită guvernele să transforme în infracţiune penală prelevarea ilicită de organe umane de la donatori vii sau decedaţi.

O prelevare este considerată ilicită atunci când este efectuată "fără consimţământul liber, informat şi specific al donatorului viu sau (care între timp a) decedat" ori fără ca prelevarea de la o persoană decedată să fie autorizată de către dreptul intern al unei ţări.

Tot ilicită este dacă, în schimbul prelevării, "donatorul sau o terţă persoană obţine un profit".

Convenţia prevede măsuri de protecţie şi despăgubire a victimelor, dar şi de prevenţie, "menite să garanteze transparenţa şi un acces echitabil la serviciile de transplant".

Ea lasă totuşi la latitudinea statelor să decidă dacă este necesar sau nu să urmărească donatorii de organe şi să-i considere sau nu complici, eventual instigatori la trafic.

CoE subliniază că "penuria de organe, disparităţile economice accentuate de criză, inegalitatea sistemelor de sănătate şi aviditatea traficanţilor fără scrupule au antrenat o extindere a «turismului pentru transplant» şi traficului de organe umane în ultimii ani".

Este vorba despre o practică "exercitată adesea de către reţele mafiote, care prelevează ţesuturi sau organe de la persoane decedate sau vii". Acest trafic este "adesea practicat în detrimentul persoanelor sărace sau în ţări puţin dezvoltate", subliniază organizaţia.

În pofida unei creşteri a numărului şi calităţii grefelor, peste 68.000 de persoane se aflau în aşteptarea unui transplant de rinichi în Europa, în 2012, iar 12 pacienţi înscrişi pe o listă de aşteptare mor zilnic din cauza lipsei de organe disponibile, potrivit CoE.

Convenţia este necesar să aibă cel puţin cinci semnatari, dintre care trei să fie state membre ale CoE, pentru a putea să intre în vigoare.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă