12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialControverse în Germania, legate de liberalizarea pieţei muncii

Controverse în Germania, legate de liberalizarea pieţei muncii

La puţine zile de la liberalizarea completă a pieţei muncii din Germania pentru români şi bulgari, politicienii şi oamenii de afaceri din această ţară au păreri diferite în ceea ce priveşte acceptarea forţei de muncă străine.

În timp ce cancelarul german Angela Merkel şi partenerul său guvernamental social-democrat încearcă să calmeze polemica declanşată de conservatorii bavarezi în jurul temerilor suscitate de imigraţie, mediile economice locale se tem pentru imaginea ţării lor, în condiţiile în care ele încearcă să atragă forţă de muncă străină.

“Nu trebuie să prezentăm situaţia imigraţiei în culori sumbre şi printr-o discuţie politică inflamată”, a declarat directorul Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK), Martin Wansleben, pentru cotidianul ‘Neue Osnabrücker Zeitung’, citat sâmbătă de AFP. Wansleben a subliniat că Germania, ţară cu o populaţie îmbătrânită, “are nevoie în următorii ani de cel puţin 1,5 milioane de muncitori calificaţi străini ca să-şi menţină creşterea economică şi să poată garanta sistemul social” al ţării. “Trebuie să îmbunătăţim şi pe viitor primirea imigranţilor, este o datorie pentru întreaga societate”, a insistat el.

Şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, a avertizat împotriva oricărei forme de isterie în această dezbatere. “Trebuie să apărăm cu orice preţ drepturi fundamentale precum libera circulaţie şi să nu reacţionăm în mod isteric la imigraţie”, a declarat el într-un interviu difuzat sâmbătă de cotidianul german Die Welt, citat de agenţia franceză de presă, preluată de Agerpres.

În schimb, tot într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul bavarez Münchener Merkur, preşedintele Partidului Conservator din Bavaria (CSU, cel mai mic dintre cele trei partide partenere în coaliţia guvernamentală a cancelarului Angela Merkel) Horst Seehofer, a reacţionat la declaraţiile vicecancelarului german, social-democratul Sigmar Gabriel, care făcuse apel sâmbătă la o dezbatere obiectivă pe tema imigraţiei din România şi Bulgaria. Seehofer a spus că formaţiunea sa politică este “deschisă către toată lumea”, dar a precizat că “n-are nevoie de sfaturi din partea nimănui în ceea ce priveşte modul în care ar trebui trataţi străinii”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă