Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa la insulină şi intoleranţa la glucoză). Luptând împotriva acestor simptome, acest fruct reduce riscurile de accident cardiovascular, arată studiul coreean publicat în revista Top Sante şi preluat luni de 7sur7.be, preluată de Agerpres.
Se ştie că fragii, căpşunile, zmeura, coacăzele, afinele şi alte fructe roşii sunt bogate în flavonoide, substanţe cunoscute pentru virtuţile lor antioxidante. Antioxidanţii au proprietăţi anticanceroase, antiinflamatoare şi previn riscul cardiovascular. Zmeura ar fi, în plus, şi deosebit de bogată în fier (având 0,7 mg la 100 g). Sursă de vitamina C, potasiu, calciu şimagneziu, ea are şi un bogat conţinut de fibre. În plus, cercetătorii de la Universitatea Coreea din Seul au demonstrat că acest fruct are şi avantaje pentru inimă.
În cadrul studiului, ei au testat două grupuri de voluntari, primul primind zilnic 750 mg de extract de zmeură, iar celălalt, un placebo timp de 12 săptămâni. La cei care au consumat zmeură, cercetătorii au demonstrat că tensiunea arterială a fost în scădere, arterele erau mai puţin rigide, iar celulele circulau mai bine în organism. Ei recomandă prin urmare consumul de zmeură ori de câte ori se poate.